imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Használd biztonságosan az iPhone-odat! – Üzenetküldés és e-mailezés


Bár az iPhone-ok messzeföldön híresek a biztonságukról, ne ess abba a luxusba, hogy felelőtlenül használod a készüléked. Most megmutatjuk mire figyelj oda e-mailezés és üzenetküldés közben.

Az első számú csapda, amibe teljesen ártatlanul belesétálhatsz az e-mail csatolmányok letöltése. Sose nyiss meg úgy csatolmányt, hogy nem győződtél meg annak biztonságosságáról. Ismeretlen küldők és tágyak, de akár furcsa fájlnevek és kiterjesztések is egyből gyanúsak lehetnek.

Ugyanez vonatkozik az üzenetekben található linkekre is. Hacsak bármi is gyanús a kapott üzenettel kapcsolatban, inkább ne is klikkelj semmire. Járj utána a dolognak, mielőtt bárhol megadnád jelszavad vagy személyes adataid.

Jelszó és titkosítás

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos egy jól megválasztott, erős jelszó és a rendszeres csere. Emellett arra is hagsúlyt kell fektetned, hogy a használt e-mail szolgáltatásod megfelelő titkosítással rendelkezzenk. A Gmail, Microsoft Exchange, MobilMe, AOL Mail és Yahoo Mail mind-mind támogatják az SSL, mely gyakrolatilag egy titkosított protokoll, mely biztonságos kapcsolatot hoz létre a kliens és a szerver közt.

Biztonságos üzenetküldés

A két talán legismertebb és legelterjedtebb üzenetküldő alkalmazás a WhatsApp és a Signal. 2014 óta a WhatsApp tulajdonosaként a Facebookot jegyzik, ez sok felhasználó számára, akinek fontos a biztonság, aggályos lehet.

A WhatsAppal szemben a Signal bőven tartalmaz biztonsági beállításokat. Nem tárol metaadatokat és még titkosított formában sem kerülnek rögzítésre a beszélgetések a szervereken. Pinnel, passcode-dal és biometrikus azonosítással is lezárható. Az üzenetek pedig tetszőleges idő után automatikus törlődnek is.

Természetesen a WhatsApp és Signal mellett számtalan remek opció érhető el az App Store-ban. Szemezgess a Telegram, Wickr, Wire vagy CoverMe kínálatából.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!