imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Használjunk egyszerre két ujjat a Touch ID-hez!


Egyik olvasónk hívta fel arra a figyelmünket, amivel nagyon hamar meg lehet oldani azt a problémát, hogy egyszerre maximum csak 5 ujjat képes tárolni a Touch ID rendszere. Habár igaz, hogy az átlag felhasználó egyszerre csak egy, de maximum két ujjat ad hozzá a Touch ID-hoz, előfordulhat az is, hogy szükség lenne még az 5 lehetőségen felül is hozzáadni pár ujjat. Ha például azt szeretnénk, hogy egy adott eszközhöz (pl. egy iPadhez) több ember is gyorsan hozzáférjen.

A megoldás pedig elég kézenfekvő: egy új ujj beállításakor egyszerre két ujjlenyomatot kell megadni. Így mondjuk a két hüvelykujj csak egy helyet foglal, és így máris két ember négy ujját lehet tárolni, és még egy szabad helyünk is marad. A matekozást félretéve, fontos az, hogy ezt a módszert alkalmazva a Touch ID megbízhatósága talán csökken, de a tesztek során nem tapasztaltunk semmi rendellenes működést. Az éppen vizsgált eszközt továbbra is csak a megadott ujjakkal lehetett használni, és minden esetben érzékelte a készülék, hogyha a gazdája akarta feloldani.

iphone6-ios9-settings-touch-id

A művelet pedig egyáltalán nem bonyolult. A Beállítások alkalmazásban válasszuk a Touch ID és Jelkód menüpontot. Ha van jelenleg beállítva jelkód, akkor a készülékünk most kérni fogja azt. A helyes adatok megadása után elérkeztünk a menübe, ahol az Ujjlenyomat hozzáadása lehetőséget választva elindíthatjuk a Touch ID beállítása varázslót. Itt finoman érintsük meg az egyik ujjunkkal a Touch ID szenzort, majd ha rövid rezgést érzünk engedjük fel azt. A trükk itt következik: most a másik ujjunkat érintsük hozzá a szenzorhoz, majd ha a leolvasás után ezt is emeljük fel. Ezt a két lépést váltogatva végezzük el a beállítást. A jobb hétköznapi használat érdekében a második lépésben érdemesebb már csak azt az ujjunkat használni, amelyikkel gyakrabban fogjuk feloldani a telefont.

iphone6-ios9-touch-id-place-finger

A módszert egyébként több eszközön is leteszteltük. Tapasztalataink szerint ez a módszer működik Touch ID 1.0 és 2.0-val is, tehát az összes jelenleg kapható ujjlenyomat-olvasós eszközön, legyen szó akár iPadről, akár iPhone-ról. Természetesen, mint azt már említettem, nem ez a hivatalos és elfogadott módja a Touch ID használatának, ezért legyünk körültekintőek. A tapasztalatok alapján viszont a szenzor így is teljesen jól működik, mindenféle probléma nélkül.

Az egészről egyébként videót is készült Péter jóvoltából, hogy miként is működik ez az egész valóságban. Itt jól látszik, hogy az egész beállítása nem tart tovább 1-2 percnél, és hogy tényleg, mind a két ujjal működik:

Köszönjük a tippet Agárdi Péternek! 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!