imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hasznos appok az egyetemi évekhez


Manapság számos lehetőségünk és applikációnk van arra, hogy produktívabbá és hatékonyabbá tegyük egyetemi éveinket. Ma már szinte mindenkinek van okostelefonja vagy tabletje, aminek segítségével sokkalta könnyebben vehetjük az egyetemi életet, ezért most ezekkel kapcsolatban adunk pár tippet.

Mostanra már mindenhol véget ért a vizsgaidőszak, újra kezdődik az egyetemi pezsgés: kezdetét vette a szorgalmi időszak, a zh-k, a szerda és csütörtök esti sörözések és a többi. Ilyenkor könnyű szétcsúszni, hiszen az ember nem mindig tud időben beérni az előadásokra, és néha még azt se tudja, hol áll a feje (vagy, hogy éppen hol van a söre). Aki jár vagy járt egyetemre/főiskolára, az tudja, mivel jár ez az életforma; aki pedig nem, az gyorsan iratkozzon be valahová. Mindazonáltal szeretnénk leszögezni: nem kell semmiféle hallgatói jogviszony a következő appok használatához.

Jegyzetelés

Adja magát, ha nem akarunk elúszni a tanulmányainkkal, a vizsgáinkat az oktatók se igyekeznek megkönnyíteni jegyzetekkel, esetleg már a haverok se járnak be két kocsmatúra közt az előadásokra, akkor bizony nekünk kell jelen lennünk és valamilyen formában rögzítenünk az elhangzottakat. Tudom, szörnyen hangzik, de a felsőoktatás bürokratikus rendszere már csak így működik. Mi sem kézenfekvőbb annál, mint arra a helyre gyűjteni a hasznos tudást, ami 0-24 a zsebünkben van, és bármikor bárhonnan elérhető.

Evernote

Klasszikus eszköz erre a feladatra az Evernote, ami emellett talán még a legjobb választás is. Az ingyenes verzió is számos olyan funkciót tud, ami egy egyetemista preferenciáit bőven képes kielégíteni. A jegyzetek mellé fotókat vagy videókat szúrhatunk be, illetve hangjegyzetek adhatunk hozzá. Ezeket a dokumentumokat pedig mappákba kategorizálhatjuk és tagekkel láthatjuk el, így később egy-egy kulcsszóra rákeresve egyszerűbben megtalálhatjuk a jegyzeteinket. Ezt az appot azoknak ajánljuk, akik több különböző platformon dolgoznak egyszerre, így biztosan mindre ugyanazt a szolgáltatást kapja. Igen, még a Windows mobilos változatára is elérhető.

Ezek a lehetőségek többségében persze más alkalmazásokban is elérhetőek, mint az Apple Jegyzetek alkalmazása vagy a Microsoft OneNote-ja. Személy szerint én előbbit használom, mivel az iPhone-omon, az iPademen és a MacBookomon is alapértelmezett app, számomra felesleges egy másikkal helyettesíteni. Office 365 előfizetőknek, vagy azoknak, akik Windows PC-t használnak, egyértelműen az utóbbi a jobb választás, használatához még csak elő sem kell fizetni.

Összességében mind a három variációhoz hozzáadhatunk hangjegyzeteket, ami lustább hallgatóknak remek alternatíva a véget nem érő gépelés helyett. Erre persze használhatjuk a már jól ismert iPhone-os Hangjegyzetek appot is. Ne felejtsetek el engedélyt kérni az előadótól, mielőtt rögzítenétek az órát, mivel nem biztos, hogy értékelni fogja, ha ráadásként még ki is teszitek a felvételeket a netre.

Scanner-Pro

A jegyzetek mellé mindig társulnak fontos dokumentumok, én ezeket általában szeretem külön kezelni. Épp ezért már-már napi szinten használom a Scanner Prót, ami egy gyors, pontos alkalmazás: ha letöltöd, tuti kinyírja az otthoni szkennert. Van még néhány hasonló pöpec app erre a célra, például a Microsoft Office Lens, de érdemes alaposan átböngészni az App Store-t, rengeteg jó alternatívát találhattok.

Határidők, dátumok

Ugyan az App Store-ban jelen vannak a magyar felsőoktatás ékköveit jelentő tanulmányi rendszerek mobilalkalmazásai, mint a Neptun vagy az ETR-hez tartozó Modulo és CooSpace, ezek olyan szinten a béka feneke alatt vannak, hogy nem érdemes rábíznunk az életünket. Sokkal inkább egy megfelelő határidőnaplóra és órarendre van szükségünk, ha a gyári Naptár nem lenne elég.

Évekig a Timeful volt a kedvencem, míg a Google bele nem tenyerelt a legjobb naptár és “to-do-list” alkalmazásba. Van egy olyan sejtésem, hogy talán ebből készülhetett a Google Keep nevű app, ami hát jó-jó, de mégsem az igazi. Persze érdemes kipróbálni, mivel az alkalmazás előzékenyen közreműködő a Google Drive-on tárolt fájljainkat illetően, de nem érzem úgy, hogy az iPhone-om elengedhetetlen kelléke lenne. Ráadásul a naptár funkció is kikerült belőle (hello, Google Calendar). Nem tudom, kinek az elvetemült célja a Google-nál, hogy minden funkcióra lehetőleg minél több appra legyen szükség. Nekem ez az elv nagyon nem jött be, így másutt kerestem a megoldást.

Calendar5

Mitől jó egy ilyen alkalmazás? A legfontosabb a letisztultság, a barátságos környezet és a könnyen használható felület. Tudja a napi, havi, és éves bontást, lehessen jegyzeteket, tennivalókat hozzáadni, ezen felül szükséges a minden esetben mindig egyértelmű és logikus felépítés. Kiemelten fontos szempont a testreszabhatóság és hogy a lehető legtöbb eszközön el tudjuk érni. Éppen ezért a Calendar 5-re esett a választásom. A 7 eurós ár senkit ne riasszon el, ha a legjobb naptár alkalmazást keresed, akkor mindenképp megéri megvenni. Egyetlen hátránya, hogy Macre nem elérhető, de iPhone-ra és iPadre természetesen igen, és maga az app hibátlan.

Appok iPad Pro tulajoknak

Ha esetleg olyan szerencsés valaki, hogy rendelkezik valamelyik iPad Próval, akkor ezt a két appot neki találták ki. Válogatásunk alkalmazásai nem kizárólagosan csak ezeken az eszközökön működnek, de egy stylus mindenképpen szükséges lehet hozzájuk. Ilyen például a Penultimate, ami jegyzettömböt varázsol az iPadünkből. Ez egy kézírást követő alkalmazás: ahogy írunk, a lap mozog a kezünk alatt, így nem kell mindig pozíciót váltani a kezünkkel. Továbbá képes a kézírást azonnal nyomtatott szöveggé formálni, ami a magyar nyelv esetén nem mindig sikerül hibamentesen.

Sketches

A Tayasui Sketches Pro egy egyszerű, mégis sokrétű rajzolós alkalmazás. A komolyabb igények kielégítésére sajnos nem képes, ennek ellenére szuper dolgokat lehet vele művelni pillanatok alatt. Mondom én, aki egyáltalán nem tud rajzolni. Egy próbát megér, nem iPad Prókon is egész tűrhető vele a rajzolás, persze meg se közelíti az iPad Pro minőségét. Pro tipp: ne rajzolgass sokáig iPad Prón, mert utána a régebbi modellt már adhatod is el.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!