imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hát ez meg milyen kutya? A Microsoft Fetch megmondja!


A Microsoft Garage egy olyan részleg a cégen belül, ahol érdekes technológiákkal kísérleteznek, ezeket pedig a legtöbbször mókás megoldások segítségével mutatják be a nagyközönségnek. Legújabb alkalmazásukat az ember legjobb barátja inspirálta: a kutya!

A How-Old.net weboldal elég szép karriert futott be az interneten a megjelenése után. Ha valaki nem emlékszik rá egyből a neve alapján, akkor röviden a lényeg: fel kellett töltenünk egy fotót egy arcról, a szoftver pedig intelligens képelemző technológia segítségével megpróbálta megtippelni, hány éves az illető a képen. Ezt a technológiát Project Oxford névre keresztelték, és ez bújuk meg a vadonatúj Microsoft Fetch! app mögött is, mely a webes felület mellett iPhone-exkluzív lett – sajnos egyelőre csak az amerikai App Store-ból tölthetjük le.

Microsoft Fetch

A Fetch! tehát szintén egy képfelismerő szoftver, most azonban nem életkorra tippel, hanem azt mondja meg, hogy milyen fajtájú kutya látható egy fotón. Az alkalmazásban a képeket importálhatjuk a filmtekercsből, vagy lőhetünk azonnal egy fotót az iPhone-unk kamerájával is. Az elkészült képet a Project Oxford algoritmusai összevetik a Fetch! adatbázisában található ismertetőjegyekkel, majd megmondják, hogy éppen egy labradorral vagy egy magyar vizslával találkoztunk-e.

Mondjuk ez utóbbit leginkább nem találja el, legalábbis nekünk egyszer sem sikerült felismertetni vele sem vizslát, sem pulit, sem mondjuk kuvaszt. No persze valószínűleg nem arról van szó, hogy a Microsoftnál pikkelnek a magyar fajtákra, sokkal inkább arról, hogy az app csak a Breeds menüpontból elérhető saját adatbázisából dolgozik. Ezek közül a fajták közül viszont gyakorlatilag 100%-os pontossággal sikerült beazonosítania a képeket, függetlenül a képkivágástól vagy a szögtől (persze értelmezhető keretek között).

Microsoft Fetch

A találatokat elmenthetjük vagy megoszthatjuk, a hibás felismeréseket pedig jelenthetjük a Microsoftnak, ezzel is ösztökélve őket az algoritmus további fejlesztésére. Nagyjából erre jó az app: közérthető és vicces módon mutatja meg, hol is tartanak éppen a képfelismerési technológiával a redmondiak. Ja, még egy poént elrejtettek: ha egy embert fotózunk le az alkalmazással, akkor azt mondja meg, szerinte milyen fajta kutyára hasonlít az illető.

A Fetch! ingyenesen tölthető le iPhone-ra az App Store-ból, egyelőre azonban sajnos csak az amerikaiból. Ha nincs ilyen fiókunk, akkor sem kell teljesen elszontyolodni: a What-Dog.net oldalt a telefonunkról meglátogatva ugyanúgy használhatjuk a kamerát fotózásra, valamint feltölthetünk képeket az iPhone-unkról mint az app esetében.

• Fetch! letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!