imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hatalmas adománnyal küzd az Apple a lakhatási krízis ellen


Az Apple környezetvédelmi erőfeszítései széles körben ismertek, hiszen minden évben vaskos jelentést közölnek az elért eredményekről, melyekkel a keynote-okon is szeretnek eldicsekedni. Ugyanakkor a jótékonykodás sem áll távol a cégtől, most épp Kalifornia ingatlangondjainak enyhítésén szorgoskodnak.

Kalifornia gazdaságilag messze az USA legerősebb tagállama. Ha önálló ország lenne, GDP alapján az ötödik helyet foglalná el a világranglistán, közvetlenül Németország után, előzve az Egyesült Királyságot. Az Arany Állam ezt főként a technológiai forradalomnak köszönheti. A huszadik század második felében a térség erőteljes fejlődésnek indult, ma pedig már olyan óriásoknak ad otthont, mint az Apple, a Facebook, vagy a Google.

Kalifornia északi része és a San Francisco-öböl környéke

A siker és a lehetőségek tömegeket vonzottak a nyugati partra, így Kalifornia egyik legnagyobb problémáját napjainkban a méregdrága ingatlanok jelentik. Az alacsony, vagy mérsékelt jövedelemből élőknek lassan már a bérlés is megfizethetetlen, saját házról pedig még csak nem is álmodhatnak. Emiatt éppen az olyan emberek lakhatása vált bizonytalanná, akiknek a munkája nélkülözhetetlen lenne: tűzoltók, tanárok, rendőrök stb. Ebből a szempontból a San Francisco-öböl környéke, az Apple-nek is otthont adó Bay Area van a legrosszabb helyzetben.

A Szilícium-völgyet is magába foglaló, csaknem nyolcmilliós lakosságú övezetben az itt tobzódó tech cégek miatt a kaliforniai átlagot meghaladva szálltak el az ingatlanárak. A helyzet tarthatatlanságát mutatja, hogy csak április és június között majdnem harmincezren költöztek el San Franciscóból, a saját otthonukban élők száma pedig hétéves mélyponton van. A krízis másik aggasztó velejárója a hajléktalanok számának meredek emelkedése: a 2007-es 4800 helyett manapság már több mint nyolcezer fedél nélkülit tartanak itt számon. Az elharapódzó állapot az Apple-t is cselekvésre ösztönözte, ezért nemrég bejelentették, hogy egy részletesen kidolgozott program keretében 2,5 milliárd dollárt áldoznak a helyzet enyhítésére.

Jellegzetes külvárosi környék Kaliforniában: megfizethetetlen kiváltság

Az Apple tekintélyes adománya öt külön támogatást takar. Egymilliárd dollárból pénzügyi alapot biztosítanak az államnak az alacsonyabb jövedelműek otthonteremtésére. Kalifornia várhatóan két év alatt hasznosítja az összeget, ám ez nagyrészt az elérhető beruházásoktól függ majd. További egymilliárd dollárból kimondottan az első házukat/lakásukat vásárlókat segítenék, például az előleg kifizetésének támogatásával. Ez az alprogram különös figyelmet fordít az iskolai alkalmazottak és a veteránok patronálására.

Ezek mellett az Apple egy San José-ban fekvő, 300 millió dollár értékű földjét is felajánlotta ingatlanfejlesztési célokra. A vállalat a First Community Housing nevű céget bízta meg a munkával, a frissen felhúzott lakásokba kiugróan alacsony jövedelműek, veteránok, és mozgássérült egykori hajléktalanok költözhetnek majd.

A maradék összegből 150 millió dollárt kifejezetten a San Francisco-öböl környékén épülő projektekre költenek, ahol több privát szereplővel társulva hozzák létre az új otthonokat. Végezetül 50 millió dollár jut a Destination: Home szervezetnek, akik a hajléktalanság megelőzésére és visszaszorítására fordítják az összeget, például veszélyeztetett helyzetű családok támogatásán keresztül.

Tim Cook és Gavin Newsom, Kalifornia állam kormányzója

A program kapcsán Tim Cook így nyilatkozott:

A megfizethető lakhatás stabilitást és méltóságot, lehetőséget és büszkeséget jelent. Mikor ezek a dolgok túl sok ember számára válnak elérhetetlenné, már tudjuk, hogy fenntarthatatlan irányba haladunk, és az Apple elkötelezett a megoldásban való részvételben.

A cégvezető azt is elmonda, hogy a környék már jóval a Szilícium-völgy világhírűvé válása előtt az Apple otthona volt, így felelősséget éreznek azért, hogy továbbra is egy letelepedésre alkalmas, élénk hely maradhasson.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója köszönetet mondott a történelmi adományért. Kijelentette, hogy a lakhatási krízist csak építkezésekkel lehet megoldani, ami az Apple-lel kötött partnerség révén most lehetővé válik. Nyilatkozatában méltatta a tech óriás példátlan elköteleződését az ügy iránt, valamint reményét fejezte ki, hogy a jövőben más cégek is követik majd a cupertinóiakat.

Könnyűszerkezetes lakás építése Kaliforniában

Természetesen Lisa Jackson, a cég társadalmi kezdeményezésekért felelős alelnöke is megszólalt a bejelentés kapcsán. Magyarázatában kifejtette, hogy a grandiózus tervet a terület szakértőivel együttműködve alkották meg, így az alkalmas lesz arra, hogy minden fronton megoldást kezdeményezzen a hajléktalanságtól az otthonvásárlók problémáin át a veszélyeztetett családok megsegítéséig.

A cupertinóiakat a jó szándék mellett persze valamelyest az is motiválhatja, hogy az ingatlanárak visszaszorításával az alacsonyabb képzettségű munkaerő elhelyezkedése is könnyebbé válik, hiszen még az Apple-nél sem keres mindenki milliókat. A kezdeményezés mindenesetre szimpatikus, kíváncsian várjuk a tervek alakulását.

Te örülnél, ha az Apple megdobna egy olcsó lakással, vagy beérnéd egy jóárasított iPhone-nal is?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!