imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Háttérképeket osztott meg az Apple a kínai újév alkalmából


Néhány kreatív Apple-eszköz, 5 fiatal kínai művész és egy ünnep vagyis AZ ünnep, amit a modernkor népművészei sajátos módon értelmeztek, alkotásaik pedig letölthetőek iPhone-ra, iPadre és Macre optimalizált formában.

Egészen pontosan a holdújévről, vagyis a kínai újévről van szó, amit a világ körülbelül egynegyede ünnepel. Azért nem pontos a kínai újév elnevezés, mert nem csak a kínaiak tartják, hanem egyéb ázsiai népek is. Náluk ez az ünnep hagyományosan az óév rossz szellemét és rossz energiáit hivatott elűzni (mint nálunk a farsang) és új áldást kérni az elkövetkezendő esztendőre.

Persze az ünneplés metódusa területenként más és más. A legjellemzőbb náluk is a hangoskodás, petárdázás, puffogtatás, míg máshol az ősi gyökerekhez visszanyúlva rajzokkal illusztrálják az újévet. Már az ősember is ezt a módszert alkalmazta, barlangrajzokkal illusztrálta, hogy mit szeretne, ahogy azt sokan ma is tesszük. Én a mai napig alkalmazom a vágyaimat papírra leírós fiókba betevős módszert.

iphone_china

Ahhoz, hogy ezek a fiatal művészek szabadjára engedhessék a gondolataikat, a képzeletüket és a fantáziájukat, szükségük volt olyan eszközökre, amikkel gond nélkül kiadhatnak magukból minden kreativitást. Ehhez az Apple kreatív eszközeit választották, illetve többségében az Adobe programjait. Ez nem meglepő, hiszen amióta a Photoshop elsőként Macintoshon jelent meg, azóta az Apple és az Adobe szorosan együttműködnek egymással annak érdekében, hogy a hardver és a szoftver összehangoltan működhessen csakúgy, mint a gyári alkalmazások esetén.

Ez néha jobban, néha kevésbé jól sikerül. Pozitív példa erre a Photoshop és Illustrator programok, amikkel még nem volt gondom Macen. Ellenben a Premierrel (videóvágó szoftver) több negatív élményem is volt, stabilitást tekintve ugyanolyan drámai mostanság az eredmény PC-n és Macen egyaránt. És persze ott a Final Cut Pro X is, az Apple dedikált vágószoftvere, ami bár remekül optimalizált, de a fejlesztése el-el maradozgatott az utóbbi időben.

Victo Ngai: Lucky rooster
Victo Ngai: Lucky rooster

Visszakanyarodva az újévhez és Kína legfontosabb ünnepéhez, az Apple összeszedte, hogy pontosan miket használtak fel hardver és szoftver terén a művészek az alkotásaik elkészítéséhez. Victo Ngia egy “Szerencse kakast” készített, ami magába foglalja azt a kínai hiedelmet miszerint hogyha vidám vagy, a szerencse is követ téged.

Ezeket a csodálatos íveket még Johny Ive is megirigyelné. Ehhez az alkotáshoz egy iPad Próra és egy MacBook Próra volt szükség. Victo az iPad Prón Apple Pencillel skiccelte föl a rajz alapját Procreate-ben, amit aztán a laptopján finomítgatott, csiszolgatott és komponálta meg a színek összhatását. Végül megvalósult az elképzelése: a képen egy gyermek látható, amint egy stilizált kakas kíséretében énekelve és táncolva lép be az újévbe.

Victo háttérképei: iPhone, iPad, Mac

Eszter Csen: Joyful reunions
Eszter Csen: Joyful reunions

A “Joyful reunions”, azaz az “Örömteli újraegyesülés” Eszter Csen alkotása, amely eredeti módon ábrázolja egy modern kínai család modern ünnepi ebédjét. Kínában egyébként az újévi mulatságokon kívül nem sok lehetőség adatik arra, hogy a tágabb családi kör egybegyűljön, így ilyenkor tartják náluk a nagy családi kajálásokat. Eszter főleg egy iMacen szokott dolgozni, de olykor előkapja szeretett MacBook Próját is. A Photoshop világában érzi magát a legotthonosabban, amint az a művén is látszik.

Ő inkább szabadkézi rajzolós, mintsem tervező beállítottságú, így a pixeles állományokat is jobban szereti, mint a vektorosakat. Eszter műve vicces kinézetű karaktereket ábrázol a maga egyedi stílusában, akik bár egymástól különállva helyezkednek el a képen, mégis interakcióban vannak egymással. Az alkotás a legegyszerűbb kívánságot hordozza magával: minden családi találkozás legyen örömteli.

Eszter háttérképei: iPhone, iPad, Mac

Csou Fan: Rich harvest
Csou Fan: Rich harvest

Amikor Csou Fan fantáziavilága és gyerekkori emlékei a piros lampionokról, a pattogó petárdáról és a színekkel telített ünnepről találkoznak, akkor az eredmény valami bámulatos. Csou a hírtelen ötletekre esküszik, így leghűségesebb tárja a MacBook Prója, amin ez a mű is készült. Első lépésként több részletes festményt is készített, majd ezeket digitalizálta és egymásra illesztette őket, a végeredmény pedig egészen szürreális. A “Bőséges szüret” a bőséges termény szellemiségét közvetíti, ami az egyik legfontosabb a néhol éhínségben élő kínai nép számára.

Csou háttérképei: iPhone, iPad, Mac

Je Hungszing: Peaceful home
Je Hungszing: Peaceful home

Je Hungszing az otthon melegére és a nyugalomra kér áldást “Békés otthon” című alkotásában. A tradicionális Nianhua ünnepség inspirálta a fiatal művészt, ami még kiskorában égett az emlékezetébe. A Nianhua egyébként Kína legnagyobb újévi ünnepsége, így minden kínai ember számára kellemes emlékeket ébreszt, ami mára a kultúrájuk meghatározó elemévé vált.

Je munkájában a hagyományos újévi elemeket vegyít kortárs motívumokkal, ezzel még érdekesebbé és elgondolkodtatóbbá téve a képét. Miután megrajzolta és elkészítette műve alapját, a munkát ő is az almás laptopján folytatta Adobe Photoshopban. A képszerkesztő programot egyfajta matricaáruházként felhasználva pimpelte fel a festményét 1-2 olyan elemmel, ami kizökkentik a szemlélőt a az alap konstrukcióból. Nekem az ő képe a személyes kedvencem, mint ahogy az üzenete is, ami nem más, mint a békesség és a valahova tartozás.

Je háttérképei: iPhone, iPad, Mac

Csiang San: Fortune flows
Csiang San: Fortune flows

A szerencse, a bőség, a békesség és az örömteli újra találkozás után végezetül itt van Csiang San vagyont áramoltató hala. A hal több kultúrában is szimbolikus jelentéssel bír, a kereszténységben például magát Jézus Krisztust szimbolizálja, a kínai nép számára inkább a sodródást/áramlást jelenti, mint ahogy Csiang is átalakította funkcionalitásában az egyszerű jelentést szimbólummá. Miután ötleteit, gondolatait összeszedte, papíralapon rajzvázlatot készített. Ezután a színezést, kontúrozást már Photoshopban végezte, a projektet pedig Illustratorban fejezte be a végső simításokkal. A végső munkán az évszakot megáldó szimbolika modern energiával hullámzik és lüktet.

Csiang háttérképei: iPhone, iPad, Mac

iPhone2_china

Ha esetleg az olvasóink közül valakinek van lehetősége eljutni mostanság Kínába, és jobban belemélyedne a kultúrába vagy a felkeltette az érdeklődését a cikkben foglalt művészek munkája, akkor találkozhat is velük. A kínai újév ünnep alkalmából előadássorozatot és kiállítást szervez az Apple egészen mától január 20-ig Kunmingban, Pekingben, HongKongban, Kantonban és Shanghajban. Részletes információt itt találtok, illetve a teljes méretű képeket is innen tudjátok letölteni iPhone-ra, iPad-re és Macre.

Forrás: Apple

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!