imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Háttérszín beállítása Pages dokumentumokban


Az Apple szövegszerkesztőjének egyik legújabb tudományához nyújtunk most egy kis útmutatást. Állíts be háttérszínt a dokumentumaidnak, hiszen a tarka az új fehér!

Nem mondom, elég ritkán van az embernek szüksége rá, hogy lecserélje a klasszikus fehér dokumentumhátteret, mindenesetre ha mégis, akkor jó tudni, hogy a Pagesben is rendezhető a dolog. Nem volt ez mindig így, meglehetősen friss tudásról van szó, amely csak most júniusban érkezett a szövegszerkesztőbe. Ráadásul nem is annyira egyértelmű, merre találjuk, szóval álljon itt egy kis útmutatás.

Mindenek előtt át kell konvertálnunk a doksit úgynevezett oldalelrendezés-dokumentummá (az angol elnevezés talán szerencsésebb: Page Layout). Az alapbeállítás szerint ugyanis ahogy írod a szöveget, a szerkesztő magától új oldalt nyit, ha az előző végére értél. A legtöbb esetben pontosan erre van szükség.

Néha azonban nagyobb kontroll kell a dokumentum dizájnja felett. Ilyenkor jön jól a Page Layout, ami egyetlen oldalt, tulajdonképpen egy üres „vásznat“ jelent, amit szerkesztés közben szövegdobozokkal, képeket és egyéb tartalmakkal tölthetünk meg. Háttérszínt csak oldalelrendezés-dokumentumnak adhatunk.

Ugye milyen szép?
  • Első lépésnek nyiss tehát egy új doksit.
  • Kattints az oldalsáv Dokumentumok fülére, majd azon belül is a Dokumentumok alfülre.
  • Vedd ki a pipát a Dokumentumtörzs felirat mellől.
  • A felugró figyelmeztető ablakon nyomj az átalakítás gombra (vigyázat, a meglévő szöveg elveszik a konvertálás során, ezért kell új doksival csinálni).
  • Ezután már átkattinthatuk a Formátum fülre, majd a megjelenő Háttér menüben megadhatunk tetszőleges színkitöltést, színátmenetet, vagy akár képet is háttérként.

Forrás: 9to5Mac

Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!