imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A havi előfizetéses appokat reklámozza az Apple


A vállalat most már nem csak burkoltan, suttyomban, hanem egészen nyíltan kiáll a megosztó fizetési forma mellett. Ti egyetértetek?

Új videó jelent meg az Apple fejlesztőket célzó, úgynevezett Developer Insight weboldalán, amelyben több sikeres fejlesztő is arról magyaráz, milyen csodálatosak a havi előfizetések. Egész konkrétan az Elevate, a Dropbox, a Calm és Bumble alkalmazások készítőiről van szó. Ha valkiknek, akkor nekik hinni lehet.

Legalábbis ha fejlesztő az ember.

Felhasználói oldalról – már csak magamból kiindulva is – kicsit más a leányzó fekvése. Ha körbekérdeznék az embereket egész biztosan akadna egy jelentős tábor, akik a hátuk közepére kívánják az egy idő után nyomonkövethetetlen mennyiségűre duzzadó előfizetéseket, és inkább fizetnének egyszer, egyösszegben, akár többet is.

A videót sajnos nem lehet bágyazni, kattintsatok lentebb, ha érdekel.

A videó az Apple Developer Insight oldalán tekinthető meg.

A kiemelt fejlesztők olyan érveket hoznak fel többek közt, hogy:

  • így valami olyat vásárolsz, ami folyamatosan és dinamikusan fejlődik, nem egy statikus valamit
  • jobb appot kell csinálnod ahhoz, hogy a felhasználó azt érezze, megérte
  • hónapról-hónapra el kell nyerni a vásárlók tetszését, ami rettenetes motiváció

és a többi, és a többi. Nem mondom, van benne igazság. Ugyanakkor az egyszer kifizetett alkalmazáshoz is ugyanúgy érkezhetnek rendszeresen frissítések, nem kell annak feltétlen statikusnak lennie, ahogyan egy előfieztés is nyújthatja ugyanazt éveken keresztül.

Valóban hónapról hónapra kell kivívni a szeretet, de mivel a lemondás olykor több percet is igénybe vesz, sokszor „elfelejtődik“ a lemondás, plusz hónapokat nyerve ezzel. Arról nem is beszélve, hogy kutatások szerint az emberek nagyja rosszul becsüli meg, hogy mennyit költ havonta előfizetésekre, és általában kevesebbet tippelnek, mint a reális összeg.

Ennek ellenére (vagy mindezzel együtt), az Apple az utóbbi időben egyre jobban pártolja a havi előfiezetéses rendszer bevezetését. Olyannyira, hogy egy múlt hónapban kiszivárgott dokumentáció szerint, valamikor 2017-ben egy titkos meetingen győzködtek egy csokor fejlesztőt, hogy mennyivel jobb lenne nekik az élet előfizetésesen. Természetesen azért, mert zuhanni látták a fizetős alkalmazások piacát…

Mindkét oldal mellet egyformán lehet felhozni érveket és ellenérveket is. Mondjátok meg inkább ti, melyik fizetési módot preferáljátok!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!