imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hazai pályán háromszoros az Apple Maps fölénye


A régebbi felhasználók biztosan emlékeznek még, hogyan sikerült az Apple Maps bemutatkozása 2012-ben az iOS 6-tal: mondhatni katasztrofálisan. A térképek sokszor nagyon pontatlanok voltak, rengeteg hír szólt arról, hogy a szolgáltatás a semmi közepére vezette a felhasználókat, végül pedig Tim Cook bocsánatkérése után Scott Forstall is távozni kényszerült a cégtől – bár ez utóbbi dologban azért valószínűleg más is közrejátszott.

Ennek azonban úgy tűnik vége, ugyanis az AP értesülései alapján mostanra háromszor gyakrabban használják az Apple térképeit iOS-en mint a nagy vetélytárs Google Mapset. Az adatok közvetlenül az Apple-től származnak, akik ugyan nem említik meg a Google-t, de a „következő vezető versenytárs” egyértelműen a céget takarja. Ha számszerűsíteni akarjuk az eredményeket, azt mondhatjuk, hogy hetente ötmilliárdszor férnek hozzá az Apple Maps adataihoz valamilyen módon a felhasználók.

Az adatok tehát a használatot mutatják, nem pedig a felhasználók számát. Ugyan ez utóbbiban is vezet az Apple az Egyesült Államokban, de a comScore adatai alapján itt nem akkora a fölény. Ebből levonhatnánk azt a következtetést, hogy akik gyakrabban használnak valamilyen térképet, azok inkább az Apple megoldását választják, de ez nem feltétlenül igaz: nem szabad elfelejteni, hogy a MapKit segítségével számos külső fejlesztésű alkalmazás használja az Apple Maps adatait, például a Yelp is, és persze az olyan rendszerszintű szolgáltatások is, mint a Siri vagy a Mail.

Már a Magyarország nevű szlovák város is eltűnt a térképről.
Már a Magyarország nevű szlovák város is eltűnt a térképről.

Ettől függetlenül az AP adatai alapján a kezdeti döcögős indulás óta sokan visszatértek az Apple Maps használatához, illetve számos olyan új felhasználó van, akik már az utóbbi időben találkoztak vele először, és nem tapasztaltak különösebb problémákat, így fölöslegesnek érzik letölteni a Google megoldását. Idén ősszel jelentette be az Apple, hogy egyes városokban tömegközlekedési információkat is nyújtanak, amivel tovább csökkent a különbség a Google megoldásához képest.

Ezen kívül is számos fejlesztést végeztek a szolgáltatáson, felvásárolták a Coherent Navigationt és a Placeable-t, megállapodást kötöttek a Forsquare-el, autókat küldenek saját térképek készítéséhez, mára pedig összesen több mint 3000 forrásból dolgoznak. Alex Mackenzie-Torres, aki jelenleg a Moovit csapatában dolgozik, korábban azonban a Google Maps projekt egyik vezetője volt, így nyilatkozott ezzel kapcsolatban:

Tényleg nagyszerű munkát végeztek rövid idő alatt. Az Apple tud valamit, amit más cégek nem: egyszerűség a dizájnban jó nagy adag praktikummal és gyakorlatiassággal.

A Google persze a teljes amerikai piacon továbbra is vezető szerepet tölt be, összesen kétszer annyi felhasználója van a Google Mapsnek mint az Apple Mapsnek. Ettől függetlenül az adatok alapján nagyon szép mentést láthatunk az Apple-től.

Forrás: AP via MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!