imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Headspace – Iránymutatás a meditáció és tudatosság erdejében


Légy akár gyakorlott meditáló vagy teljesen kezdő a témában, a Headspace mindenképpen remek szolgálatot tehet számodra. Olyan meditációs technikákat tanulhatsz, melyeket kutatásokkal is alátámasztottak és nagyon jópofa animációk kísérnek végig a relaxációs gyakorlatok kiválasztásán. A Headspace nyújtotta élményt pedig a többszáz különböző tematikájú gyakorlat teszi igazán egyedivé.

A tudatos jelenlét (mindfulness) és meditáció ismét egyre divatosabb. Egyre többen és többen érzik úgy, hogy szükségük van egy kis békére és nyugalomra, ahhoz, hogy le tudják győzni a mindennapok kihívásait. Emellett pedig számos kutatás támasztja alá, mennyire egészséges és szükséges dolog a meditáció. Segít csökkenteni a stresszt és szorongást, elősegíti az egészséges érzelmek és empátia növelését, megtanít odafigyelni önmagadra, javítani az alvásod minőségén és még a vérnyomásod is csökkenti. Összességében az a tudományos álláspont, hogy a meditáció csak jót tehet neked.

Kell ehhez app?

Úgy tartják, hogy a meditáció és tudatos jelenlét pozitív hatásaikat csak hosszú távon fejtik ki, így rendszeres gyakorlást igényelnek. Oké, ha néha-néha le tudsz csípni egy kis időt, ami ezzel töltesz, de sokkal jobban tennéd, ha rendszeresítenéd a dolgot. Na, az már nem olyan egyszerű.

A legjobb tanács, amit adhatok: ne egyeedül állj neki. Lehet, hogy vasakaratod van, de egy kis segítség és motiváció akkor is jól jöhet, például egy app formájában, mely nemcsak az első lépéseken segít át, de segít elsajátítani a haladó technikákat is. És nem mellékesen, emlékeztet, hogy foglalkozz a témával.

A Headspace sztori

Számtalan meditációs app található az App Store kínálatában, de kevés olyan található, mely valóban klinikai kutatásokkal alapozta meg a “tudását”. Na, a Headspace ilyen. Univerzális megközelítésének köszönhetően pedig minden világ- és vallásinézettel abszolút egyezik.

Andy Puddicombe, a kiötlők egyike, aki az alkalmazás narrátora is egyben, egykor buddhista szerzetesként élt több mint tíz éven át Nepál, India, Tibet és Oroszország kolostoraiban. Visszatérve Angliába teljesen új szintre emellte a tudatos élet és meditáció megközelítését. Céljaként tűzte ki a meditáció előnyeinek minél szélesebb körben való megismertetését az emberekkel. Azóta, a Headspace már a toplisták élére ugrott, a maga több mint egymillió előfizetőjével.

Mit ajánl a Headspace?

Úgy döntöttél, hogy mégis kipróbálnád a meditációt? Töltsd le az alkalmazást és már el is kezdheted a 10 napos próbaidőszakot. Miután végigmentél az alap beállításokon, egyből indul is a Basic 1 csomag, mely megtanítja számodra a meditáció alapjait. Puddicombe relaxáló és nagyon megnyugtató hangja kísér végig az összes alkalommal. És olyan technikákat ismertet meg veled, mint légzésgyakorlatok, összpontosítás, egy-egy életesemény újraélése és kielemzése, vizualizáció és ülő meditáció.

Az első tíz nap után az app 1-1 perces ízelítőket mutat számodra a különböző meditációs típusokból, egyfajta ösztönzésként a feliratkozáshoz, mellyel elérhetsz minden jót, amit az app kínál. A tematikusan rendezett könyvtár betekintést enged különböző irányított meditációkba, melyeket két kategóriára osztottak: Packs és Singles.

Egy Packsben témaspecifikus 10 vagy 30 napos kurzusok találhatók, melyek egy témára fókuszálnak, úgy mint: kapcsolatok, önértékelés, önzetlenség, fáradhatatlanság, stressz- és szorongáskezelés. A Singles ezzel szemben egy-egy alkalmas meditációkat takar, különböző alkalmi témákkal 3, 5, 10, 15 vagy 20 percess sessionökben.

Minden tartalom 12, teljesen átlátható kategóriára osztható, plusz a kiemelt tartalmakra, ami még könnyebbé teszi a navigációt az alkalmazáson belül. A színes és játékos animációk pedig remekül interpretálják az egyes metódusokat a különböző tudatos jelenlét és meditációs módszerek mögött. Megmutatva ezzel, hogy az ilyesfajta tevékenységek egyáltalán nem unalmasak, valóban lehetnek relaxálóak és tényleg élvezni fogod őket.

Headspace Sleep

Igazán nem kell ahhoz inszomniásnak lenned, hogy értékelhesd azokat a gyűjteményeket, mellyel a Headspace segít felkészíteni a tested és agyad a pihentető alvásra. Minden Sleepcast (ahogy az alkalmazás hívja őket) lehetőséget biztosít arra, hogy egyedileg testre szabhasd az audió élményt. Számtalan hang közül választhatsz, az egészen halk aláfestőzenétől, a különböző fehérzajokig. Köztük biztosan mindenki megtalálja a számára megfelelő és megnyugtató hangot.

Legjobb funkciók

  • Többszáz meditációs sessionből lehet vállasztani
  • Megválaszthatod a meditáció hosszát, mely lehet 3, 5, 10, 15 vagy 20 perc is
  • 10 napos ingyenes trial és emlékeztetők
  • Szofisztikált, felhasználóbarát felület, melyet teljesen magadra szabhatsz
  • Aranyos, könnyen értelmezhető animációk
  • A meditációs anyag letölthető és hallgatható offline is
  • Tényleg tudományosan alátámasztott metódusról van szó
  • Család- és gyermekbarát – megoszthatod mindenkivel az appot Family sharingben

Na, felkeltette az érdeklődésed? Ha készen állsz a relaxálásra, a Headspace kétségnélkül az egyik legkönnyebb és legjobb módja a kezdésnek.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!