imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Helen Keller díjat kapott az Apple


Az American Foundation for the Blind (Amerikai Vakokért Alapítvány) rendszeresen kiosztja a Helen Keller díjat olyan magánszemélyeknek és cégeknek, akik valamilyen formában segítik a vakok és gyengénlátók életét. Az idei díjazottak között van az Apple is, a VoiceOver technológia megalkotásáért.

Az Apple az egyetlen technológiai cég az idei díjazottak között. Rajtuk kívül Charlie Cox részesült az elismerésben a vak szuperhős, Fenegyerek (Daredevil) szerepéért a Netflix sorozatában, Ward Marston születése óta vak amerikai zenész és a Vanda Pharmaceuticals Inc. nevű cég, amely egy vakokat érintő alvási zavarokat okozó betegség ellenszerét fedezte fel. A szervezet elnöke, Carl R. Augosto az alábbiakat mondta a díjjal kapcsolatban:

Olyan magánszemélyeket és cégeket díjazunk, akik sikereket érnek el a vakok és gyengénlátók életminőségének javítása terén, legyen szó valamilyen úttörő innovációról, vagy olyan más eredményről, mely megváltoztatja a vakok és gyengénlátók életével kapcsolatos közfelfogást.

Az Apple kifejezetten a VoiceOver interaktív képernyő-felolvasó technológia miatt kapta meg a díjat. A beépített VoiceOver képernyőolvasóval a vakok és gyengén látók meghallgathatnak egy leírást a kezelőfelület éppen megérintett eleméről, így az érintőkijelző használatával is képesek navigálni az alkalmazásokban és az operációs rendszerben.

VoiceOver

Az Apple régóta kiemelt figyelmet fordít a termékeivel kapcsolatos kisegítő lehetőségek fejlesztésére, így a fogyatékossággal élők is teljes mértékben kihasználhatják a Macekben és iOS-készülékekben rejlő lehetőségeket. A cég egyébként 2009-ben már megkapta az Access Award díjat ugyanettől a szervezettől, pont azért, mert kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a fejlesztésekre.

Nem mindenki gondolja azonban úgy, hogy az Apple úttörő lenne ezen a téren. A Reuters tavaly jelentetett meg egy cikket, melyben élesen kritizálták a cég ez irányú fejlesztéseit, és Tim Cooktól származó, szövegkörnyezetéből kiragadott idézetekkel próbálták alátámasztani az állításokat. A cikkre akkor gyorsan reagált Mark A. Riccobono, az amerikai Vakok Országos Szövetségének elnöke, élesen kritizálta a Reuters szerzőjének írását, és ezt nyilatkozta, hogy az Apple sokkal többet tett a hozzáférhetőségért, mint bármelyik cég valaha:

A Reuters provokatív és gyenge cikke pontatlan képet fest [az Apple-ről]. Az Apple többet tett a hozzáférhetőségért, mint bármely cég valaha, és ezt már hivatalosan is többször elismertük, legalább két díjjal (köztük az éves Dr. Jacob Bolotin díjunkkal), valamint nyilvánosan is dicsérjük a céget, amikor csak lehetőségünk van rá.

Az Apple által biztosított kisegítő lehetőségek olyannyira átfogóak, hogy például fejleszthetünk is ilyen módon iOS-re. A Magyar iOS-fejlesztők sorozatunkban is jelent meg erről cikk, melyben Torma Zsolt mutatta be az általa fejlesztett Talking Book Reader appot.

Forrás: AppleInsider. Borítókép: Apple.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!