imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Helyesírás-ellenőrzés beállítás új nyelvekre Macen


Valószínűleg te is kerültél már olyan szituációba, ahol az integrált nyelvhelyesség-ellenőrző funkció igencsak jól jött volna különböző nyelveken. Mutatjuk, hogyan állíhatod be Macen!

Jelenleg a macOS-t futtató gépek 22 nyelv teljes körű ellenőrzését támogatják. Ebből a 22 nyelvből 7 az angol különböző verziója. Az Európában átlag beszélt nyelvek nagy része szerencsére egészen jól támogatott, viszont a magyar írott szöveg ellenőrzése során problémákba ütközhetsz.

Nyelvhelyesség-ellenőrzés beállítása különböző nyelveken

Az elérhető nyelvi beállítások közül nagyon könnyen válogathatsz:

  1. Nyisd meg a Rendszerbeállításokat és választ a Billentyűzet menüt
  2. Válaszd a Szöveg fület a felső tabok közül
  3. Nyisd meg a Helyesírás legördülő menüt
  4. Görgess az aljáig és menj rá a Beállítások pontra…
  5. A felugró ablakon már válogathatsz is a telepített nyelvcsomagokból

Adj hozzá új nyelveket!

Ahogy az a fenti screenshoton is látszik, nincs minden veszve, ha olyan nyelvet szeretnél használni, melyet az macOS nem támogat natívan.

A kérdés már csak az, hogy honnan szerezd be a megfelelő .aff vagy .dic fájlokat. Legegyszerűbb talán Openoffice vagy LibreOffice kiegészítőket letöltened és kicsomagolnod. Az .oxt kiterjesztést nyugodtan írd át .zip-re, hogy könnyebben ki tudd bontani.

  1. Nyiss egy Finder ablakot és a Ugrás (Go) menüt legördítve nyomd meg az Option billentyűt, hogy a Könyvtár (Library) menü megjelenjen
  2. Keresd a Helyesírás (Spelling) mappát és ide húzd be mind az .aff és .dic fájlokat (ha nincs Helyesírás mappád nyugodtan hozd létre)

Visszatérve az előző menübe, a Rendszerbeállításokban már láthatod is az új nyelvet (ha nem, akkor nyomj egy restartot a gépnek).

Ez után, ha magyarul írsz, már fel fogja ismerni a gép, azonban ez nem vonatkozik olyan alkalmazásokra, mint pl. a Pages, ahol manuálisan kell beállítanod a nyelvet.

Neked van jó szótárad? Ne habozz megosztani velünk! Ígérjük, mi is használni fogjuk! 😉

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!