imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hét éves az iPhone!


2007. június 29-én, vagyis 7 éve ezen a napon lehetett először megvásárolni az Apple első okostelefonját, az iPhone-t. Persze a telefont jóval korábban megmutatta már Steve Jobs, egészen pontosan 2007. január 9-én, a Macworld konferencián. Nézzük, mit tudott az eredeti iPhone, és hogyan változtatta meg a világot!

Először is, szerintem érdemes ismét megnézni Steve Jobs egészen elképesztő prezentációját, melyben megmutatta a közönségnek az iPhone-t, nekem a mai napig ez a kedvenc szereplésem tőle:

Természetesen, a megjelenés napján több ezren gyűltek össze az Apple Store-ok előtt az Egyesül Államokban, hogy megvásárolják ezt a rendhagyó telefont. Pedig akkor még csak AT&T előfizetéssel lehetett kapni, mindössze 4 és 8 GB-os változatokban, a 8 GB-os ára kétéves előfizetéssel 599 dollár volt (a 8 GB-os iPhone 4s jelenleg ingyen elvihető előfizetéssel). A 16 GB-os változat pedig csak 2008. februárjában jelent meg.

Miben volt úttörő az iPhone? A legfontosabb talán, hogy az addigi hagyományokkal teljesen szembemenve nem volt fizikai billentyűzete kis műanyag gombokkal, és nem volt rezisztív érintőkijelzője sytlusszal. Ehelyett egy akkor hatalmasnak számító, 3,5 hüvelykes kapacitív érintőkijelzőt kapott, Multi-Touch képességgel, vagyis akár egyszerre több ujjunkkal is tudtuk vezérelni. A felbontása 320×480 pixel volt (163 ppi), ami akkor az egyik legjobb felbontású ilyen kijelzőnek számított.

Az eredeti iPhone

Szoftveres téren is jelentős lépés volt. Eleinte az Apple nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy ugyanaz a  szoftver fut az iPhone-on is mint a Mac számítógépeken, vagyis egy, erre a célra átszabott OS X (az eredeti iPhone honlapon is ez szerepel a specifikációknál). Később már úgy nevezték az operációs rendszert, hogy iPhone OS, majd 2010-ben kapta meg a ma is használatos iOS nevet. Az első iPhone-hoz még nem volt App Store, vagyis nem telepíthettünk szoftvereket külső fejlesztőktől. Meg kellett elégedni a mindössze 15 gyári alkalmazással: SMS, Calendar, Photos, Camera, Calculator, Stocks, Maps, Weather, Notes, Clock, Settings, Phone, Safari, iPod. Külső alkalmazásokat csak a következő verzióban, az iPhone OS 2.0-ban lehetett telepíteni, azóta pedig bőven 60 milliárd fölött jár a letöltött alkalmazások száma, melyből több mint 1 millió van.

Steve Jobs azt mondta, ez az első telefon, amivel a teljes internetet úgy böngészhetjük, mint egy asztali számítógépen, nem a „bébi-internetet” kapjuk, mint a többi „okostelefon” esetében. Ez részben tényleg igaz volt, a weblapok addig soha nem látott módon jelentek meg az iPhone-on, a Multi-Touch segítségével pedig könnyedén nagyíthattunk a tartalmakba. Nem volt viszont Flash, a hivatalos magyarázat szerint azért, mert túlságosan merítette volna az akkumulátort. Ezután az Apple gyakorlatilag háborút indított a mobil Flash ellen, amit tulajdonképpen meg is nyert: az Adobe pár évvel később leállította a mobil Flash fejlesztését, és mobil fronton elkezdett a HTML5-re koncentrálni.

Az eredeti iPhone

Most viccesnek tűnhet visszagondolni, de nem volt 3G sem a telefonban, csupán a ma már csigalassúnak tűnő EDGE. Ez egyébként már akkor is felhördülést váltott ki sokakból, az Apple szintén az akkumulátoridővel magyarázta a dolgot, és azzal, hogy nincs rendes alacsony fogyasztású 3G-csip a piacon. A hiányosságot végül a 2008-ban megjelenő iPhone 3G-vel orvosolták.

Az első iPhone-nal nem lehetett MMS-t sem küldeni, mivel az Apple úgy gondolta, ez egy elavult technológia, és e-mailben sokkal jobb minőségű fotókat küldhetünk, ami olcsóbb is. Később szintén orvosolták ezt a hiányosságot, majd az iMessage és a rengeteg különböző mobil üzenetküldő alkalmazással mára valóban teljesen fölöslegessé vált a technológia.

Mi nem volt még az első iPhone-ban, ami így utólag furcsának tűnhet? Nem volt multitasking (legalábbis csak nagyon kezdetleges), copy-paste, értesítések, Notification Center, Spotlight. Nem tudtunk videókat rögzíteni, és most a kamera is nagyon kezdetlegesnek tűnhet: mindössze 2 megapixeles hátlapi kamerát kapott, vaku nélkül, előlapi kamera pedig nem is volt rajta, hiszen a FaceTime is csak évekkel később érkezett meg. A beépített és nem cserélhető – ami akkor nagyon szokatlan volt – akkumulátorral 5 órát beszélgethettünk (ez az érték jelenleg 10 az iPhone 5s esetében) és 16 órán át hallgathattunk zenét (most 40-et).

Az eredeti iPhone

Az első hétvégén 500 ezer darabot vásároltak a telefonból, ami minden várakozást felülmúlt, a pesszimista becslések 100 ezer darabot jósoltak, az optimisták 200 ezret. 74 nap után érte el a telefon az egymilliós eladott darabszámot, 2008 júliusi megszűnéséig pedig összesen 6 124 000 darabot értékesítettek belőle. Nagyjából annyit, mint az iPhone 5s-ből az első hétvégén.

A megjelenéskor elég sok kritika érte, a Microsoft kinevette, sokak szerint drága volt, értelmetlen, satöbbi. Az első iPhone szerintem nem a tudása miatt volt mérföldkő a mobiltelefonok világában, hanem azért, amit elindított az iparágban. Hirtelen mindenki kapacitív érintőkijelzős okostelefonokat kezdett gyártani, az App Store megjelenésével több ezer fejlesztő kezdett el telefonokra alkalmazásokat fejleszteni. A web is átalakult: adaptív és reszponzív weboldalak készülnek direkt mobil eszközökre. Ma már rengeteg ember zsebében lapul okostelefon, legyen az Samsung, LG, Nokia, HTC, bármi, ami teljesen átalakította a szokásainkat. Szerintem kijelenthetjük, hogy mindegyikük őse az iPhone.

Most visszanézve ugyan viccesen limitált képességekkel rendelkezett az Apple első telefonja, az ötlet ami mögötte volt, azonban megváltoztatta a világot. Boldog születésnapot, iPhone!

Borítókép: Handras; Apple website képek: Wayback Machine.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!