imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hét évnyi iPhone-történelem


Rohamosan közeledik a keddi nap, már csak négyet kell aludnunk addig, ahogy az Apple-visszaszámláló is mutatja. Az biztos, hogy új iPhone(-ok) fognak érkezni szeptember 9-én. Nézzük meg, hogyan is jutottunk el idáig, foglaljuk össze pár szóban a 2007-ben bemutatott első iPhone óta megjelent Apple-telefonokat.
2007 – iPhone

2007. január 9. Az első iPhone bemutatása, amivel az Apple belépett a mobilpiacra. Itt gyakorlatilag minden funkció újdonságnak számít. Multi-touch kapacitív kijelző, gyorsulásmérő, proximity sensor, ésatöbbi. Emlékszem, mennyire lenyűgözött akkor, hogy például ha elfordítjuk a kijelzőt, elfordul a kép is. Ez így utólag teljesen egyértelműnek tűnik, akkor azonban nagyon űrtechnológiának hatott az első iPhone. Drága volt, a legkisebb tárhelykapacitása mindössze 4 GB volt, mégis megváltoztatta az egész mobilpiacot, ahogy Steve Jobs is megjósolta.

iPhone
2008 – iPhone 3G

Az Apple sok kritikát kapott amiatt, hogy az első iPhone mindössze EDGE mobilinternet-kapcsolatra volt képes. Ezt az Apple akkor a 3G-csipek nagy fogyasztásával magyarázta. A második iPhone-ba végül belekerült a 3G-képesség és a GPS is, habár a processzor változatlan maradt. A külső viszont teljesen megváltozott, az eddigi alumínium hátlap helyett jobban lekerekített műanyag hátlapot kapott a telefon, fekete vagy fehér színben. Nekem egy fekete volt az első iPhone-om.

2009 – iPhone 3GS

A forma ezúttal változatlan maradt, az egyik legnagyobb újítás a sokkal gyorsabb processzor volt. A korábban 412 MHz-en dolgozó Samsung processzort egy szintén a Samsung által gyártott, 600 MHz-es Cortex-A8 váltotta. A kijelző zsírtaszító réteget kapott, először ebben én nem hittem, de tényleg sokkal kevésbé koszolódott. Az internetkapcsolat is gyorsult, immáron 7,2 Mbites sebességgel hasíthattunk a mobilneten, valamint a fülhallgató hangerőszabályzókat is kapott. A kamera nem csak hogy 50%-kall nagyobb felbontású lett (2-ről 3-ra nőtt a megapixelek száma), de már VGA-felbontású videót is képes volt rögzíteni. Én egy fehéret vettem belőle, mert éppen nem volt készleten fekete.

iPhone_3g
2010 – iPhone 4

A legtöbb fejlesztés az első iPhone óta az Apple részéről. Rengeteg minden megváltozott a korábbi iPhone-okhoz képest. Először is, teljesen megváltozott a készülék dizájnja, bár ez nem volt túl nagy meglepetés, hiszen egy mérnök hónapokkal a bemutató előtt elvesztett egy bárban egy prototípust, ami aztán a Gizmodóhoz került. Botrány lett belőle, a Gizmodo azóta nem tehette be a lábát az Apple-eseményekre. Érdekesség, hogy most először ismét meghívták őket a szeptember 9-i bemutatóra. Az iPhone 4-ben jelent meg először a Retina kijelző, vagyis a kijelzőn megjelenő képpontok számát megnégyszerezte az Apple. A negyedik iPhone saját tervezésű ARM-architektúrájú A4 processzort kapott, n-es Wi-Fit, 5 megapixeles képeket lehetett vele lőni, HD-videót is fel tudott venni, kapott előlapi FaceTime-kamerát, vakut, szóval tényleg rengeteg előrelépés történt a korábbiakhoz képest. A fehér színnel gyártási problémák adódtak, hónapokat késett, bár én ettől függetlenül vettem feketét a megjelenése napján.

iPhone4
2011 – iPhone 4s

Bemutatkozott Siri, az iPhone-bemutatók pedig nyárról őszre tevődtek át az Apple-nél. Az „S-modellek” mindig inkább teljesítménynövekedést hoznak, így az iPhone 4s sem sokban különbözött elődjétől a külsőségeket illetően. Viszont kétmagos A5 processzor került bele, sokkal gyorsabb, szintén kétmagos grafikus gyorsítóval, és 14,4 Mbites HSDPA-modem. A kamera nemcsak hogy 8 megapixeles lett, de az iPhone 4s már full-HD (1080p) videókat is képes volt rögzíteni képstabilizátorral, valamint beépített panorámafunkciót is kapott a kameraalkalmazás. Az iPhone 4s-t én kihagytam.

iPhone_4s
2012 – iPhone 5

A hónapok óta tartó pletykák beigazolódtak: az iPhone nagyobb kijelzőt kapott, bár nem sokkal, az eddigi 3,5″ helyett 4″-re nyúlt a képernyő mérete, ezzel plusz egy ikonsor jelent meg rajta. Vékonyabb is lett, a hátlap pedig üvegről üveg-alumínium kombinációra változott. A processzor Apple A6 lett. Érdekesség, hogy nagy viták voltak az elnevezést illetően: az iPhone 5 a hatodik iPhone volt a sorban, így többen – köztük én is – az iPhone 6 elnevezésre tippeltek. Végül az Apple már a meghívóban világossá tette, hogy bizony a hatodik telefonjukat iPhone 5-nek fogják hívni. A korábbi micro-SIM helyét itt vette át a nano-SIM, a kamera ugyanúgy 8 megapixeles maradt viszont nagyobbak lettek a szenzoron a pixelek, a FaceTime-kamera pedig HD-videók rögzítésére is alkalmassá vált. Megjelent a máig használt Lightning-csatlakozó is. Szokásomhoz híven feketét vettem belőle, Londonban álltam sorba a megjelenés napján.

iPhone-5
2013 – iPhone 5c és iPhone 5s

Az iPhone 5c-ről sok technikai adatot nem írok, hiszen ez gyakorlatilag egy iPhone 5 lett műanyag házban. Az Apple első színes iPhone-ja és az első direkt olcsóbbnak fejlesztett modell. Az iPhone 5s legnagyobb fejlesztése a Touch ID ujjlenyomat-olvasó lett, amit jelszó helyett használhatunk az iTunes Store-ban, és jelkód helyett a képernyő feloldásakor. Az igazáni meglepő az volt, hogy ez tényleg tökéletesen működik, nem úgy, mint például a Samsung később megjelenő hasonló megoldása. Az iPhone 5s volt az első telefon, ahol az Apple zafírt használt, mégpedig a hátlapi kamera és a Touch ID borításához. A kamera képessé vált a 120 képkocka/másodperces videók rögzítésére, így nagyon szép lassított felvételeket készíthetünk vele. Színek terén jelentős változásnak lehettünk tanúi: a fekete modell asztroszürkévé változott, az ezüst maradt, harmadik változatnak pedig megjelent az aranyszínű iPhone 5s. Szoftveres téren talán még fontosabb változások történtek: megjelent az iOs 7, ami gyökeresen megváltoztatta az Apple operációs rendszerének a kinézetét. A grafikai megjelenésért Jony Ive volt felelős. Először mindenki megdöbbenve nézte, én is, aztán szép lassan hozzászoktam, mára pedig őskövületnek tűnik mellette az iOS 6 formavilága. Én egy asztroszürke változatért álltam sorba Münchenben.

iphone_5c_5s

 

2014 – iPhone 6(?)

Pletykákba nagyon nem mennék bele, de az biztos, hogy kedden érkezik az Apple 8. (vagy ha az 5c-t is számoljuk 9.) telefonja, várhatóan két kijelzőmérettel (4,7″ és 5,5″), NFC-csippel, gyorsabb processzorral, stb. Valószínűleg ahhoz hasonló, ha nem nagyobb változást fog hozni az iPhone-ok történetében, mint annak idején az iPhone 4. Én nagyon várom már.

Te várod az iPhone 6-ot? Mekkora méretet vettél? Eddig milyen iPhone-jaid voltak? Csomó mindenre kíváncsi vagyok a kommentekben! :) A végére pedig íme egy videó, ami 6 év iPhone-történelmét foglalja össze 6 percben a keynote-ok segítségével:

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!