imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Eggggg


Csodaszép héten vagyunk túl, és péntek lévén 83. alkalommal jelentkezik A hét ingyenes alkalmazása című sorozatunk. Ezúttal egy meglehetősen érdekes, mondhatni bizarr platformjátékot választott az Apple: ez a Hyper Games csapata által fejlesztett Eggggg.

Gondolkoztam azon, hogy milyen frappáns bevezetőt lehetne írni az Eggggg-hez, de aztán rájöttem, hogy minek csűrni-csavarni a dolgot, beszéljünk egyenesen. Ebben a játékban hányni kell. Sokat, sugárban, különböző színű és típusú hányadékokat kiadva magunkból, vagyis a főhősből, Gilbertből. Az Apple nem szokott ennyire merész lenni, amikor App of the Weeket választ (de ahogy tegnap a Shuffle-ben megígértem, emelem kalapom).

Ez írják az Eggggg-ről:

A súlyos tojásallergia egyáltalán nem vicces – ha csak nem egy fantasztikus, aranyrögökkel, öngyilkos csirkékkel és hányással teli út kezdetét jelenti. Nagyon. Sok. Hányással. Az irányítás nagyon jó ebben a bizarr de okosan kitalált platformjátékban, bár néha annyira nevetünk a hányáshajtással rendelkező főhősön, hogy belehalunk. (Legalábbis a játékban.)

A sztoriról nem is írok most bővebben, nagyjából ki is derül ha végignézzük a bevezetővideót. Az irányítás annál izgalmasabb. Vagy inkább viccesebb. Alapesetben Gilbert egy helyben áll, a kijelző alsó két sarkában lévő gombokkal tudjuk hánytatni. Ha a baloldalit nyomjuk, jobbra hány és balra mozog, és fordítva. Nekem ez egyébként eleinte kicsit zavaró volt – biztos én vagyok rosszul összedrótozva –, de amúgy teljesen logikus. Ha nyomva tartjuk a gombot folyamatosan akkor „sétálunk”, felengedve és röviden megnyomva „ugrunk”.

Eleinte csak sima zöld hányással gazdálkodhatunk, de ahogy haladunk előre, lesz például rózsaszín ragadós hányásunk, és a többi. Pályából nincs olyan sok, viszont ezek mindegyikét kézzel rajzolták meg és állították össze a fejlesztők, vagyis ebben az esetben is megáll, hogy inkább a minőségre, mint a mennyiségre mentek rá. Így például rengeteg titkos dolgot rejtettek el a pályákon, szóval érdemes koncentrálni, ha szeretnénk mindet megtalálni.

Nem biztos, hogy mindenkinek egyformán be fog jönni az Eggggg, de egyedi koncepcióról v an szó, az biztos. A szokásos iPhone és iPad támogatás mellett Apple TV verziót (kontroller-támogatással!) is kapunk, valamint egy iMessage-matricacsomagot, hátha a játék karaktereivel akarjuk szórakoztatni az ismerőseinket. Mindezt ráadásul most ingyen a korábbi 3 eurós ár helyett.

• Eggggg letöltése az App Store-ból (unverzális, akciós, ingyenes)

Mutatunk még néhány most akciós-ingyenes appot, hátha nem szívesen hányod végig magad a pályákon Gilbert bőrébe bújva. Ezek letöltésével érdemes iparkodni, mert akár perceken belül visszaállhat az eredeti áruk!

 

Soccer Physics

Bugyuta, ugyanakkor roppant szórakoztató játék. A Soccer Physics csak úgy definiálja magát, mint az egygombos focijáték. És valóban. Egyszerre legfeljebb négyen játszhatjuk egy készüléken, és pont a többjátékos mód a legjobb benne. Most 1 euró helyett ingyen vihető, mivel a fejlesztő Otto-Ville Olaja kiszáll a buliból. macOS verzió itt.

 

Mole Hammers

Elsősorban gyerekeknek készült játék, de tulajdonképpen bárki élvezheti. A klasszikus üsd-a-kalapáccsal-a-vakondot sémára épül, és egyszerre akár ketten is játszhatjuk egy készüléken. A nyulakra vigyázz! (Szintén Otto-Ville Ojala játéka, 1 euró helyett lett ingyenes.)

 

Tank of Tanks

A változatosság kedvéért ez is a fejlesztést abbahagyó finn Otto-Ville Ojala játéka. A Tank of Tanks csak iPadre érhető el, de követi az előzőekből megszokott sémát: lokális többjátékos módot kínál, vagyis egy iPad előtt akár négyen is lövöldözhetünk egymásra. Tök jó!

Knots 3D

Hogy tanulunk csomót kötni a 21. században? Alkalmazással! A Knots 3D-ben több mint 120 féle csomó megkötésének technikáját sajátíthatjuk el, legenszó vitorlázásról, hegymászásról vagy kempingezésről. Ahogy a neve is jelzi, 3D-ben mutatja a csomókat. Ráadásul most 2 eurót sem kell költenünk a túlélésünkre.

 

Write (iPhoneiPad)

Letisztult szövegszerkesztő alkalmazás markdown funkciókkal (ezt vajon hogy mondjuk szépen magyarul?). Szinkronizál az eszközeink között (bár az iCloud éppen nem működik benne, talán ezért is ingyenes), és van macOS-verziója is, ez azonban továbbra is fizetős, a honlapról vásárolható meg.

 

Angularis2

Ha bejött a Super Hexagon, akkor ez is tetszeni fog, bár azért annyira nem kifinomult, meg persze a legendás Terry Cavanagh zseniális játékának durva koppintásáról van szó. Mindenesetre ez most ingyen tölthető.

 

FancyDays: Light Pro

Vakartam a fejemet, hogy a „Light Pro” mire akar utalni az alkalmazás nevében, de nem jöttem rá. Mindenesetre egy visszaszámláló appról van szó, amiben a különböző, általunk beállított eseményekig hátralévő időt láthatjuk. Widget és Apple Watch app is van hozzá, és most 2 euró helyett ingyen van.

 

Aura

Mai macOS appunk egy végtelenül egyszerű – pont ezért könnyen kezelhető – hangjegyzet készítő alkalmazás. Pont ennyit tud, rövid jegyzeteket felvenni, az eredményt pedig m4a vagy aac formátumban kiexportálni. Most egy euró helyett van ingyen.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!