imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: INKS.


Itt a péntek, ami nem jelenthet mást mint az eheti App of the Weeket. Úgy alakult, hogy Red most nem tudta megírni a cikket, de szerencsére a hét ingyenes alkalmazásának kiválasztott appról már értekezett tavaly. Ennek köszönhetően ezen a héten sem kell nélkülözzétek sorait, az akkor elmondottak most is érvényesek erre a gyönyörű és egyedi játékra.

A méltán híres Lumino City-t fejlesztő State of Play csapatának másik játéka az INKS. egyszerre ötvözi a klasszikus flipperek, az ügyességi játékok és a puzzle-ök egyes elemeit, hogy a végeredmény egy rendhagyó és egyedi játék legyen.

A Lumino City 2014-ben jelent meg OS X-re és Windowsra, majd közel egy évvel később iOS-re is. Első hallásra talán egy egyszerű kalandjátéknak tűnik, de nagyon nem az: a fejlesztőcsapat teljes egészében papírból építette fel a játék helyszínéül szolgáló várost, a „grafika” így igazából egy interaktív videó, ami egészen lebilincselő hangulatot kölcsönöz az alkalmazásnak.

Luke Whittaker, a State of Play kreatív igazgatója így beszélt a játékról:

A Lumino Cityhez kézzel építettünk egy valódi, fizikai flipperasztalt az egyik fejtörőhöz. Annyira élveztük a folyamatot, és annyira megtetszett a végeredmény, hogy többet is ki akartunk hozni az ötletből. […] Imádjuk ezt a játékot, és sok estét töltünk el régi asztaloknál az olyan londoni játéktermekben, mint a Pipeline vagy a The Four Quarters. De ezek tulajdonképpen egy szűk körnek szólnak. Egészen mostanáig a flipper-videojátékok mindig csak a fizikai asztalokat másolták. Azt akartuk, hogy mindenkihez eljuthasson a játék élménye, és tudtuk, hogy ehhez valami nagyon szépet kell létrehoznunk.

Az INKS. tehát egyáltalán nem egy hagyományos flipper, sokkal inkább egy logikai-ügyességi játék, egy kis művészettel fűszerezve. A feladatunk, hogy minden pályán „kidurrantsuk” az összes festékpatront, melyekből aztán különböző színű festékek robbannak ki, így szinte műalkotássá változtatva az asztalt. A fejlesztők szerint Miro, Matisse, Jackson Pollock és Bridget Riley műalkotásai szolgáltatták az ihletet. A festékpacák alakja és mérete attól függ, hogyan és milyen erővel találjuk el a színeket, így mindig más és más „festményeket” hozhatunk létre a pályákon, amiket el is menthetünk.

A játék először könnyűnek tűnik, de aztán rá kell jönnünk, hogy egyáltalán nem az, sőt. A cél tehát, hogy két flipperütő segítségével a golyót a pálya színes részeihez juttassuk. Ha minden színt érintünk, kinyílik egy ajtó, és megoldottuk az adott feladatot. Persze bármikor leeshet a golyó az ütők között, vagy az asztalokon elhelyezett csapdákban. Végtelen sokszor próbálkozhatunk, a cél viszont minél kevesebb golyóval – lehetőleg eggyel – megoldani a feladatokat. Sőt, ha igazán profik vagyunk, akkor a szükséges minimális ütéssel durrantjuk ki a patronokat, ezt egy csillaggal jutalmazza a játék. Segítségeket is igénybe vehetünk, ezek azonban kreditekbe kerülnek, amikhez sajnos csak alkalmazáson belüli vásárlással juthatunk hozzá.

Maga a fejlesztés is meglehetősen rendhagyóan zajlott. A koncepciórajzokat akvarellpapírra csöpögtetett tussal készítették, ezen kívül az iPad Prónak is nagy hasznát vették az alkotók: a pályákat egy Apple Pencil segítségével rajzolták ProCreate-ben, majd innen Steffan Glynn vitte át azokat a Unitybe – szükség esetén pedig addig ismételgették a folyamatot, amíg a kívánt eredményt elérték. (Red)

• INKS. letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes, IAP)

 

Money Control

Régóta keresem a tökéletes pénztárca alkalmazást. Az elmúlt félévben már vagy egy tucatot elfogyasztottam, mégsem találtam olyat, aminek a használata annyira kézenfekvő lenne, hogy minden pénzmozgás után elővegyem az iPhone-om és azonnal beírjam a kiadásaimat. Pedig nagyon is szükségszerű lenne. Ha hónapról hónapra visszakövethető, hogy mennyi bevételt termelsz és azt milyen arányban költöd el, akkor hamar rálehet jönni, hol a legkönnyebb visszavágni a költségeket.

Nos, következő áldozatom a ma ingyenes MoneyControl, ami a Koint váltotta nálam. Ránézésre az app teljesen rendben van, nagyon tetszik, hogy In-App-Purchase formájában hozzá lehet adni fotókat a tételekhez, így a számlát is tudjuk mellékelni a költésekhez. Ha még ti sem találtátok meg a megfelelő pénztárca alkalmazást, akkor adjatok neki egy esélyt!

 

Glucose Buddy+ for Diabetes

Glucose Buddy+ az egyik fellelhető legkomplexebb diabétesz-menedzser app. A Glucose Buddy fizetős, kibővített funkciókkal rendelkező nagytestvére, melyet most ingyen tölthettek le. Egyszerűen nyilvántarthatók benne a mérések, gyógyszerezés és minden egyes étkezés. A különböző kimutatások és diagramok szerelmeseinek külön kedveznek, mivel mind a vércukor, inzulin, testtömeg és vérnyomás értékeket csodálatos vizuális formációkba rendezi. Egészség appos integrációjának köszönhetően pedig automata behúzza például a megtett lépésszámot és egyéb mozgással és szívveréssel kapcsolatos értékeket. Plusz extra, hogy minden bevitt érték kinyerhető belőle PDF formátumban, mely hasznos lehet, a digitális világgal kevéssé kompatibilis orvosoknál tett látogatások során. Most ingyen, az eredeti 2 490 Ft helyett.

 

LightEaters!

Klasszikus mászkálós gyűjtögetős játék. Kis karakterünket sötétben “tapogatózva” 35 pályán vezethetjük át, miközben számtalan tárgyat és kulcsot gyűjthetünk össze. A tárgyakból turbózhatjuk a karakterünk, míg a kulcsok a következő szinter jutáshoz szükségesek. A sötétben azonban veszélyek is leselkednek ránk. A LightEaters – fényevők elszipkázzák a zseblámpánk fényét és az életünket is jócskán lecsökkentik. Az App Store viszont most nem szipkáz semmit, az alkalmazás ingyenesen letölthető, spórolva ezzel 1 490 Ft-ot.

 

Button

Bár apróság, de egészen jól tud jönni. A Button ismeri különböző (nem csak) Maces alkalmazások standard billentyűkombinációit. Így, bármikor jó szolgálatot tehet böngészés, tallózás, de akár Photoshopolás közben is. Sajnos az Adobe és Microsoft támogatás már fizetős. Feltelpítve beeszi magát a Menubarba, rákattintva pedig kilistázza az éppen aktív alkalmazás összes gyorsbillentyű kombóját.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!