imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A hét ingyenes alkalmazása: Little Kitten – My Favorite Cat


Nem is tudom, miért lepődtem meg először, amikor megláttam, hogy az App of the Week egy macskaszimulátor lett. Mert bizony nagyon másként nem lehetne kategorizálni a Little Kitten – My Favorite Catet, melyet kifejezetten a 3-5 éves korosztály számára fejlesztett a berlini illetőségű Fox & Sheep.

Én nagy híve vagyok a macskáknak, volt is, azt sem tartom kizártnak, hogy lesz is még (bár pont múlt hétvégén vendégeskedett nálam egy néhány napig, aminek hatására kicsit átértékeltem ezt), de mi van, ha valaki ki nem állhatja őket? Oké, ezzel nincs semmi gond. De mi van, ha folyamatosan nyaggat a gyerek, hogy ő már pedig mindenképp cicát AKAR? Az igazi 21. századi szülő persze azt a megoldást találja erre, amit minden másra: nyomjuk a gyerek kezébe a tabletet, rajta egy macskás appal, probléma letudva.

Na jó, talán kicsit elkanyarodtam a témától, meg nem is akarom bántani a Little Kittent, hiszen egyébként egy nagyon igényes és ötletes alkalmazás, az Apple például ezeket írja róla:

Ahogy megláttuk Crumbsot, a Little Kitten cuki cicáját, hangos »awww«-ban törtünk ki. Ez az imádni való digitális macska arra játékra és felfedezésre ösztönzi a gyerekeket, miközben megelevenedő játékokkal és egyszerű feladatokkal találkozhatnak Crumbs szobájában. Elámultunk a szuper animációktól és nagyra értékeljük az alvás-időzítőt, mely aludni küldi Crumbsot, ha lejár a gyerekek játékideje.

A lényeg tehát az, hogy van egy cicánk, akivel mindenfélét csinálhatunk: bújócskázhatunk, játszhatunk, rajzolhatunk (na jó, azt azért nem vele, ecsetként használva!) és a többi. A különböző feladatok persze a gyerekek különböző készségeit fejlesztik, van ahol a reflex számít, van ahol észre kell fenni az apró különbségeket, van hogy a színkeverés alapjaiba kapunk bevezetést, és vannak teljesen hagyományos játékok is digitális formában (állíts össze egy képet, stb.). A minijátékok sikeres teljesítéséért jutalomfalatokat kapunk, amelyeknek természetesen Crumbs is roppantul örül, amikor végre megkaparinthatja őket.

A grafika és az animációk elég jók (hja, ennek meg is van az ára, egy iPhone 7 esetében pl. 435 MB-ot foglal az app), és tényleg az egész alkalmazáson látszik, hogy nagy törődéssel rakták össze. A beállításokban 5 és 30 perc között egy időzítőt is beállíthatunk, ennek letelte után Crumbs aludni megy – méghozzá a macskákra oly jellemző módon! –, így a gyerekek számára is véget ér a játékidő. A menüpontot a földszinten érhetjük el a fogaskerék képre kattintva, egy egyszerű matematikai művelet megoldása után.

A Little Kitten egyáltalán nem tartalmaz írott szövegeket, így angolnyelv-tudás hiányában is tökéletesen élvezhető a célközönség számára. Alkalmazáson belüli vásárlások sincsenek benne, és most a legutóbbi 2 eurós árát sem kell kifizetnünk. (Ja, és nem akarom fényezni magam, de ismét sikerült eltalálni a Shuffle-ben, hogy mi lesz a hét ingyenes alkalmazása.)

• Little Kitten – My Favorite Cat letöltése az App Store-ból (univerzális, akciós, ingyenes)


Összegyűjtöttünk mág pár további, mostanában ingyenessé vált appot, ha esetleg a cikk elején említett macskautálók csoportjába tartoznál. Ezeket érdemes mihamarabb letölteni, mert bármelyik pillanatban visszaállhat az eredeti áruk!

 

Party Wave

Hironobu Szakagucsi imád szörfözni. És mivel fejlesztő is, adta magát, hogy készítsen egy szörfözős iOS-játékot, ami szerencsére elég ötletes lett. Most 2 euró helyett ingyen tölthető le.

 

Moodnotes

A ThrivePort alkalmazásában azt vezethetjük, hogyan érezzük magunkat napjaink során. Gondolatokat is feljegyezhetünk, és összefüggésekre ébredhetünk rá a különböző hatások alapján – nehéz leírni, de nagyon érdekes koncepció. A fejlesztésben a Monument Valley-t is jegyző ustwo is részt vett, május 14-ig 4 euró helyett ingyen tölthető le.

 

Depello

Elképesztően egyedi művészi hatást érhetünk el a fotóinkon ezzel az alkalmazással: egyes színeket meghagyhatunk színesen, a kép többi részét pedig fekete-fehérré varázsolhatjuk! Forradalmi! Ja, nem. De most legalább ingyen van 3 euró helyett.

 

Game About Flight 2

Klasszikus felülnézeti repülős shoot ’em up, amiben szét kell lőni a kijelző teteje felől érkező ellenségeket, el kell jutni minél messzebb, a megszerzett pénzből pedig minél durvább repülő szörnyet kell összeállítani.

 

Write (iPhone, iPad)

Letisztult szövegszerkesztő alkalmazás markdown funkciókkal (ezt vajon hogy mondjuk szépen magyarul?). Szinkronizál az eszközeink között (bár az iCloud éppen nem működik benne, talán ezért is ingyenes), és van macOS-verziója is, ez azonban továbbra is fizetős, a honlapról vásárolható meg.

 

LiveView

Zárásnak pedig egy macOS app. A LiveView megmutatja a Macünk kijelzőjének egy részét az iPhone-unkon, így például dizájnokat tesztelhetünk. A legutolsó verzióban van egy csúnya bug, ami miatt nem frissül automatikusan a kép a telefonon (manuálisan frissíthető), talán ezért is ingyenes most 10 euró helyett. Kell hozzá az iOS-es párja is, természetesen.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!