imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Hiányzik a Vine? Megjelent a byte!


Sokan a mai napig nem heverték ki a Vine videómegosztó 2017-es megszűnését. Számukra örömteli hír, hogy a platform egyik társalapítója új appal jelentkezett, amely szorosan követi a nagy előd nyomdokait.

A Vine története a techvilág egyik legtanulságosabb drámája. A pár éven belül csúcsra törő, majd gyorsan el is bukó startup sztorija bizonyítja, hogy semmi sem garantált, s hogy a sikert bizony nem képes minden cég pénzre váltani.

A 6 másodperces ismétlődő videókra építő közösségi platform 2013-as megjelenése után mindössze pár hónap alatt a legnépszerűbbek közé küzdötte fel magát, ám vezetősége nem tudott működőképes üzleti modellt kiagyalni hozzá. A vetélytársak saját videós tartalmainak megjelenése és a sztárfeltöltők lassú elszivárgása csúfos kudarchoz vezetett, a tulajdonos Twitter végül 2017-ben le is lőtte a szolgáltatást.

A piac azóta már kitermelt egy pénzügyileg is rendkívül sikeres szellemi utódot a TikTok képében, ám mégis sokan akadnak, akik a mai napig siratják a Vine-t. A hű rajongókat látva dönthetett úgy az egykori társalapító Dom Hoffmann, hogy ismét nekifut a dolognak, és kiküszöböli a befuccsolt videómegosztó hibáit. Az évekig fejlesztett projekt eredménye a tegnap megjelent byte lett, ami az eredeti Vine szellemiségét követi, de működőképes monetizációs modellt ígér a feltöltőknek.

A recept alapvetően ugyanaz, amiért 2013-ban is megőrültek az emberek: rövid, ismétlődő videók rögzítése és megosztása. Az egyszerű és átlátható kezelőfelületen könnyedén navigálhatunk a tartalmak között, melyekre akár kategóriák szerint is rákereshetünk: humor, animációk, állatok, művészet, gaming, stb. A szokásos közösségi funkciókat is megkapjuk: kedvelhetjük a videókat, követhetjük az alkotókat, kommentelhetünk a rövidfilmek alatt. Saját felvételeink elkészítése és megosztása vágással együtt is csak három gombnyomást igényel, a byte tehát összességében remekül megidézi a Vine minimalista szellemiségét.

A kérdés már csak az, hogy a TikTok, a Sztorikkal erősítő Instagram, vagy éppen a Snapchat mellett mennyire van igény egy új szolgáltatásra. A kezdet nem tűnik rossznak: a byte legnépszerűbb feltöltései egy nap után párezres megtekintettségnél járnak, s már most egész sok tartalom között lehet válogatni. A médiavisszhang és a Vine hűséges rajongótábora tehát remek startot garantált, de ha valaki, akkor Hoffmann tudja csak igazán, hogy a siker bevétel nélkül semmit sem jelent.

A készítő a TechCrunchnak adott interjújában azt ígérte, hogy a byte esetében máshogy mennek majd a dolgok, mint a Vine-nál. Részleteket ugyan nem árult el, de elmondása szerint a közeljövőben debütál majd az új platform üzleti modelljének tesztfázisa, amely a vetélytársakkal ellentétben már a kezdetektől garantálja az alkotóknak, hogy a tartalmakból bevételeik is származnak. Hoffmann szerint ezzel hosszabb távon is magukhoz köthetik a sztárokat, akiknek így nem kell majd átvándorolniuk a könnyebb pénzt ígérő Youtube-ra, ahogy az például a TikTok házi hírességei körében is gyakori jelenség.

S ha már TikTok, a legnépszerűbb zenés videómegosztó néhány nagyobb neve máris regisztrált a byte-ra: a TechCrunch cikke Chris Melbergert, Joshdarnit-et, illetve Lance Stewart-ot hozza példaként. Az ígéretes kezdés után a techvilág szeme most Dom Hoffmannon van, hogy sikerül-e egy vidámabb fejezettel folytatnia a Vine kudarcos sztoriját. Nekünk mindenesetre szimpatikus a kezdeményezés, az ingyenesen letölthető byte app ugyanis támogatja a „Sign in with Apple” funkciót.

A byte letöltése az App Store-ról (ingyenes)

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!