imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A High Sierra rejtélyes sötét anyaga és eltávolítása


Félreértés ne essék, nem került kozmológiai kontextusba az Apple legfrissebb asztali operációs rendszere, viszont hasonlóan világegyetemünkhöz, benne is megtalálható egy közvetlenül nem megfigyelhető „anyagfajta“, amely a tárhelyed tömegének jelentős részét alkotja. Csak ez eltávolítható…

Elég érdekes működik a világegyetemünk. A jelenlegi ismereteinkkel és eszközeinkkel megfigyelhető matéria, pusztán a teljes univerzum tömegének 4,6%-át alkotja. Igen, az a rengeteg minden, végtelennek tűnő valami, aminek még így is csak egy kicsiny százalékát tudjuk megfigyelni csak töredéke az egésznek. A többi, közvetlenül nem megfigyelhető tömeg 23%-ban az úgynevezett a sötét anyagból, és 72%-ban a sötét energiából áll.

Utóbbi szinte teljes egészében megfoghatatlan, létezését jóformán csak a jelenleg elfogadott kozmológiai elméletek fenntarthatósága miatt feltételezzük. Előbbire már egy fokkal több bizonyítékot találtak, különböző közvetett mérések, úgy tűnik, igazolni tudták jelenlétét. Hogy miről is van szó, arról a Wikipédia ad egy rövid, közérthető kapaszkodót:

A sötét anyag olyan anyagfajta, amely csillagászati műszerekkel közvetlenül nem figyelhető meg, mert semmilyen elektromágneses sugárzást nem bocsát ki és nem nyel el, jelenlétére csak a látható anyagra és a háttérsugárzásra kifejtett gravitációs hatásból következtethetünk.

Jó, oké, de mégis hogy jön ez a macOS-hez és az Apple-höz? A macOS High Sierra egyik legnagyobb újítása nem a felszínen, hanem a motorháztető alatt történt. Az Apple végérvényesen leváltotta a korábban használt úgynevezett hierarchikus fájlrendszert [Hierarchical File System, vagy HFS(+)] saját, a modern kor igényeire és SSD-kre szabott fájlrendszerével, az Apple File System-mel (APFS).

Arról, hogy ez pontosan mit jelent, korábban már részletesen írtunk, így ebbe most nem is mennénk bele, de nagyon röviden a felhasználói oldalról olyan benefíciumok tapasztalhatóak, mint a gyorsabb másolás, a dokumentumok korábbi verzióinak egyszerű visszaállítása, klónok, konténerek, Atomic Safe-Save és más varázsdolgok. Köztük a misztikus sötét anyag is, hivatalos nevén helyi pillanatképek (snapshots).

A pillanatképek az APFS egyik legjobb tulajdonsága. A funkció a biztonsági mentések hatékonyabb, gyorsabb kezelését teszi lehetővé. Korábban a biztonsági mentések készítése azért tartott relatíve sokáig, mert a rendszernek ki kell keresnie, hogy a legutolsó mentés óta mi változott. Ezt a problémát a Snapshots funkció, nevéhez hűen, úgy oldja majd meg, hogy a fájlrendszer bizonyos időközönként készít egy read-only pillanatképet magáról.

Adott tehát egy eredeti fájl. Bizonyos időnként a rendszer újra és újra „ránéz“ erre a fájlra és készít egy ilyen pillanatképet. Ezek a snapshotok rögzítenek minden változást, ami a fájllal történt, elősegítve ezzel a visszaállítást. Mivel nem egy duplikátum készül a fájlról, mint a hagyományos értelemben vett biztonsági mentésnél, a pillanatképek relatíve kevés helyet foglalnak, gyakorlatilag csak apró changelogok.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs méretük. Sok kicsi pedig sokra megy, összesítve pedig ezek a kis vackok kifejezetten sok tárhelyet tudnak felemészteni. És itt jönnek a furcsaságok. Te, mint felhasználó gyakorlatilag egyáltalán nem tudod megfigyelni ezeket a snapshotokat, ezért is jó hasonlat a sötét anyag. Ami azt illeti, még a rendszer is elsumákolja a dolgot. Ha például megnézed az About this Mac szekcióban, hogy mennyi szabad területed van, a macOS nem fogja belevenni a pillanatképeket a matekba.

Pedig valójában simán lehet, hogy rogyásig be van már telve az SSD-d.

Ennek a praktikának az az oka, hogy hogy a rendszer automatikusan elboldogul a snapshotok kezelésével. Ha van szabad tárhelyed, akkor a lemez betelítődéséig készítgeti a pillanatképeket – ártani nem árthat alapon. Amikor viszont szükségessé válik a terület, magától törli a potyautasokat, a legrégebbitől a legfrissebb felé haladva. Az Apple így írja le hivatalosan a helyi pillanatképek kezelésének módszertanát:

Annak érdekében, hogy mindig a rendelkezésére álljon elegendő szabad terület, csak a sok szabad területet tartalmazó lemezeken találhatók pillanatképek. A szabad tárhely csökkenésekor a pillanatképek a legrégebbivel kezdve automatikusan törlődnek. A Finder ablakai és az Infó megjelenítése ablak ezért nem veszi figyelembe a helyi pillanatképeket a lemezeken rendelkezésre álló szabad terület kiszámításakor.

Látszólag tehát minden olajozottan működik. Sajnos azonban ritka esetben tud keveredni egy kis gubanc. Noha a rendszerbe mélyen integrált Finder gond nélkül, automatikusan elboldogul a snapshotokkal, kevésbé integrált, vagy külső alkalmazások már nem feltétlen. Megeshet például a helyzet, hogy bár azt látod, hogy van még egy rakat felhasználható területed, mégis valamelyik alkalmazás kidobja a „nincs elég szabad tárhely“ hibaüzenetet. Ennek pont az az oka, hogy a rendszered valójában tényleg tele van, és az adott app sehogyse bírja rávenni a rendszert, hogy szorítson neki helyet a pillanatképek közt.

Szerencsére van megoldás, arra az esetre, ha ilyen helyzetben manuálisan szeretnél megszabadulni a sötét anyagtól. Igaz, kelleni fog hozzá egy külső alkalmazás, a DaisyDisk. Ennek beszerzése egyébként nem csak emiatt melegen ajánlott, véleményünk szerint a legjobb és legszebb tárhelymenedzselő alkalmazásról van szó a piacon, sokszor lehet segítségedre más esetekben is.

A legfrissebb verzió letöltése után nagyon egyszerű a dolgod, mivel az alkalmazás magától összegyűjti és kilistázza ezt a felszabadítható területet. Csak nyomj rá a hidden space menüpontra, majd a „purgeable space“ objektumot húzd be a DaisyDisk Collector fantázianévre keresztelt gyűjtőjébe. Ezután már csak a delete-re kell rányomnod és probléma megoldva.

Hogy érdemes-e ezzel foglalkoznod rendszeresen? Nem, semmikép. A snapshotok a te érdekedben készülnek, és alapvetően zseniális módja az egyébként kihasználatlan tárhely felhasználásának. Egyedül akkor ajánlott elvégezni a fentebbi műveletet, ha valamelyik alkalmazás összeszólalkozik a pillanatképekkel a szabad területen – ebben az esetben viszont nagyon jól tud jönni, ha ismered ezt a kis trükköt.

A DaisyDiskre pedig tényleg vessetek egy pillantást, nagyon hasznos cucc.

Forrás: Cult of Mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!