imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Hihetünk Zuckerbergnek vagy Kim Kardashiannak?


Ha a Facebook alapító bevallja, hogy az adatunkkal sáfárkodik, az biztosan igaz? És mi a helyzet, ha Kim Kardashian rántja le a lepre az üzleti modelljéről? A kamu teljesen új szintre emelkedett.

Az internet egyik legrosszabb, mégis egyre növekvő trendje az álhírek gyártása. Választásokat, és ezzel országok sorsát befolyásolják a mások megtévesztését célzó kamu tartalomgyárak sora épült ki a világ számos táján. Persze te, mint olvasott gondolkozó ember, a többségét felismered. De mi a helyzet az idősebb, naívabb rokonokkal? Azt már eddig is tudtuk, hogy képeken is láthatunk nem létező embereket. És mi van a videókkal?

A videók manipulálása hasonlóan új szintre emelkedett. Olyan anyagok előállítása vált lehetővé a legújabb technológiákkal, amikben gyakorlatilag felismerhetetlen minőségben adnak teljesen kitalált szövegeket ismert emberek szájába. Ezeket hívják újonnan deep fake videóknak.

Az egyik ilyen eset nemrég nagy vihart kavart. A demokrata párt egyik vezetőjéről, Nanci Pelosiról került ki a netre egy deep fake videó. De nem ez a lényeg, hanem a reakció: a Facebook ugyanis nem törölte. Azt állítják, hogy az ilyen videókat nem szedik le, inkább csak kevesebbet mutatják.

Erre érkezett válaszként egy új művészi installációt, a Spectre-t promotáló videósorozatban Mark Zuckerberg deep fake videója:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mark Zuckerberg reveals the truth about Facebook and who really owns the future… see more @sheffdocfest VDR technology by @cannyai #spectreknows #privacy #democracy #surveillancecapitalism #dataism #deepfake

Bill Posters (@bill_posters_uk) által megosztott bejegyzés,


A Facebook vezért az alábbiakat mondja benne:

Képzeld csak el ezt: egy ember, aki teljes kontrollal bír emberek milliárdnyinak lopott adatai, titkai, élete és jövője felett. Mindezt a Spectre-nek köszönhetem. A Spectre mutatta meg nekem, hogy aki az adatot kontrollálja, az kontrollálja a jövőt.

Hihető szöveg? Még ha igaz is lenne, nehéz lenne elhinni hogy Zuckerberg ezt kikürtölné a világba. Valójában egy hétperces videójából rakták össze algoritmusokkal ezt a 21 másodperces szösszenetet. A hangja is más, azért aki hallotta már beszélni, annak leesik (nem mintha erre ne lenne már szintén technológia). De megint előhozom a fontos kérdést: az idősebb rokonaid felismernék a hangját?

És akkor jöjjön egy másik példa. Méltatlanul keveset foglalkozunk Kim Kardashian életével az iMagazinon, pedig annyian követik. Ez meg neki jó. Annyira jó, hogy maga vallja be:

Annyira sok a gyűlölködő, de ez engem nem érdekel, mert az adataik gazdagabbá tettek, mint valaha álmodni mertem volna. A döntésem, hogy hiszek a Spectre-ben hozta el nekem a mai értékelésem és rajongótáborom. Áldottnak érzem magam, mert egyszerűen imádom a folyamatot, amiben az embereket manipuláljuk a neten pénzért.

Forrás: Vice

Neked mi a véleményed erről az új trendről? Elárasztanak majd minket a deep fake videók? Oszd meg gondolataid a hozzászólások között! Ha nem tetszik, legfejebb átírjuk!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!