imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hivatalos: iPhone-ra is érkezik a Microsoft Cortana


Hamarosan az iOS lesz az a platform, ahol egy helyen gyűlhet össze a három nagy gyártó digitális személyi asszisztense: az Apple-féle Siri, a Google Now és a Microsoft Cortana. A korábbi híreknek megfelelően a Microsoft ugyanis bejelentette, hogy a Windows 10-zel a PC-k világába is megérkező Cortana letölthető alkalmazás formájában az iPhone-unkra és iPadünkre is beköltözhet majd.

A Microsoft alapötlete az, hogy miért is ne használhatnánk az asztali operációs rendszerünk minden funkcióját csak azért, mert esetleg a mobilkészülékeinket nem tőlük vásároltuk meg. Így többek között amellett, hogy az iPhone-unkon készített fotók azonnal megjelennek a Windows PC-nken, vagy a zenéinket szinkronizálhatjuk a két eszköz között, a digitális személyi asszisztensünket sem kell nélkülöznünk, ha éppen nem vagyunk gépközelben.

Cortana iPhone

A cég így ír erről a Windows Blogon:

A személyi asszisztensek egyik erőssége, hogy azon az eszközön is jelen vannak, amit mindenhová magaddal viszel. Így azt szeretnénk, hogy azok is részesülhessenek a Cortana által nyújtott előnyökből, akik nem rendelkeznek Windows telefonnal. Hogyan működik majd ez? Ezennel bejelentjük a Cortana alkalmazást Androidra és iPhone-ra, mely a Windows 10 PC-ken futó Cortana társa lesz. A PC-n található „Phone Companion” alkalmazás segít majd telepíteni a Google Play és Apple App Store áruházakból elérhető alkalmazást a telefonodra, így bárhová magaddal viheted majd Cortana intelligenciáját.

Miért is praktikus ez? Tegyük fel, hogy valaki a Cortana segítségével állít be egy emlékeztetőt, de amikor elérkezik az időpont, éppen nincs a számítógépe közelében. A Cortana app segítségével így akkor is szólni fog a telefonunk, ha az éppen nem egy Windos Phone-alapú készülék. Ezen kívül számos más feladatra is befoghatjuk, például kereshetünk vele az interneten, sporteredményeket kérezhetünk meg, és persze az időjárásról is tájékoztatást kérhetünk. Amit viszont biztosan nem fog tudni iPhone-on, az a különböző beállítások kapcsolgatása, alkalmazások megnyitása, vagy a „Hey Cortana” funkció. Mivel különálló alkalmazás lesz, ezért valószínűleg az indítása is nehézkesebb lesz a Siriénél, bár egy widgettel kicsit egyszerűsíthetne ezen a Microsoft.

A cég egyébként az elmúlt időszakban több reklámban is közvetlenül szembeállította a saját megoldását az Apple személyi asszisztensével, bizonyítva, hogy mennyivel fejlettebb annál – ennek ellenére független tesztek továbbra is Sirit hozzák ki győztesnek a kategóriában. Az mindenesetre rendkívül bölcs – és nem mellesleg szimpatikus – lépésnek tűnik a Microsoft részéről, hogy belátták: az okostelefon-piacon meglehetősen nagy a lemaradásuk, és nem várható el, hogy minden Windows-felhasználó platformot váltson csak azért, hogy a mobilján is használhassa az asztali Windows funkcióit.

Cortana iPhone

A Cortana tehát a Windows 10-ben debütál majd asztali rendszereken, a külső alkalmazást pedig június végére ígéri a Microsoft Androidra, valamint az év folyamán valamikor későbbre iPhone-ra. Ha pedig részt veszünk a Windows Insider Programban, akkor ígéretük szerint a számítógépünkön néhány héten belül játszadozhatunk a digitális személyi asszisztenssel. A magyar nyelvről egyelőre – csakúgy mint Siri esetében – semmi hír, első körben angolul, németül, spanyolul, franciául és olaszul beszélgethetünk majd vele.

Forrás: Windows Blogs via AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!