imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hivatalos: vége az AirPort termékcsaládnak! :(


A felhasználói elégedettségmérések legnagyobb sztárjai voltak, az Apple mégis elkaszálja az egész termékcsaládot – most már hivatalosan is. A szoftveres támogatás legalább még megmarad egy ideig.

Hivatalosan is véget ért az AirPort termékcsalád haláltusája: az Apple az Engadgetnek elárulta, hogy végleg kiszáll a router-bizniszből. Egy ideje lehetett már sejteni, hogy hamarosan vége lesz az AirPortnak, Gurman például már 2016 novemberében megjósolta a szomorú eseményeket. Időközben néha feltűnt ugyan a remény egy-egy kósza fénysugara, de túl sok esélyt senki nem jósolt már a dolognak.

A termékcsalád összesen három készüléket foglal magába az AirPort Time Capsule, az AirPort Extreme és az AirPort Express személyében. Legutoljára 2013-ban, azaz 5 éve frissítették utoljára a szériát, azóta csak szoftveresen gondozza a termékeket az Apple.

Bár döntését nem indokolta meg a vállalat, nem nehéz kitalálni az indokokat: amikor 1999-ben bemutatták a termékcsaládot, még más idők jártak. Bárminemű vezeték nélküli technológia a luxusok luxusának számított, némi sci-fi hangulattal megfűszerezve. Ebben a korban az AirPort nagy király tudott lenni. Tekerjünk előre 20 évet és azt látjuk, hogy még Karakószörcsök-alsó pusztaszéli buszmegállójában is 12 különböző Wi-Fire csatlakozhatunk, a szolgáltatók az internetcsomag mellé osztják az alapértelmezetté vált technológiát.

Az AirPort egyszerűen elvesztette piacát. Az alsó kategória áraival nem tud versenyezni, ahogy a felső kategóriában kínált funkciókkal sem volt képes felvenni a harcot. Legnagyobb előnye mára szinte tényleg csak az „Apple-ség“ és a szoftveres egyszerűség maradt. Feltehetően túl nagy bevételt sem termelt, így teljesen érthető döntés a beszüntetés, még ha nagyon szerettük is a termékeket.

Az Apple szóvivője ugyanakkor hozzátette, hogy ha újra látnak majd potenciált a területben, a vállalat még visszatérhet a Wi-Fi routerek piacára, szóval egy nagyon halvány esély még azért maradt.

Az AirPort családon dolgozó alkalmazottakat valószínűleg az Apple TV részlegre helyezik majd át, a meglévő készülékeket még értékesítik, ezután viszont többet nem lehet majd AirPortot venni.

Forrás: Engadget

Az iSTYLE webshopjában még mind a három termék rendelhető. Ha mindig is be akartál szerezni egy példányt, még azelőtt tedd meg, mielőtt elfogynak a készletek, mert többet nem lesz rá lehetőséged.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!