imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogy áll az Apple az idei Fortune 500 listán?


Idén 61. alkalommal jelent meg a híres Fortune 500 lista, melyben a legnagyobb – adatszolgáltatásra kötelezett – amerikai vállalatok szerepelnek az előző éves bevételük alapján. Vagyis a Fortune 500 lista nem a cégek piaci kapitalizációját (a részvények összesített értékét) nézi, hanem a tényleges teljesítményt.

A címben feltett kérdésre, vagyis hogy hogyan áll az Apple az idei listán a rövid válasz: pont ugyanúgy mint tavaly, ami az ötödik helyet jelenti. Vagyis nem sikerült előrelépni, ami mondjuk ekkora játékosok között valóban nehéz feladat. A cég 2010-ben még csak 56. volt, aztán nagyot ugrottak és 2011-ben befutottak a 35. helyre, majd 2012-ben a 17.-ek lettek. Ezután 2013-ban kerültek első ízben a top 10-be, mindjárt a 6. helyen, végül tavaly sikerült először felküzdeniük magukat a top 5 utolsó helyére, és ez a pozíció idén is megmaradt.

Az első helyen továbbra is a Walmart áll, 485,6 millárd dolláros bevételt értek el tavaly (2%-os növekedés), melyhez 16,3 milliárd dolláros profit társult. A második az Exxon Mobil olajipari órásvállalat – annak ellenére, hogy bevételük 6%-ot csökkent, még mindig tetemes, 382,6 milliárd dolláros összeget tesz ki 32,5 milliárd dollár profittal. Az első öt helyezésben egyébként egyáltalán nem történt változás, a harmadik még mindig a Chevron, a negyedik a Warren Buffett-féle Berkshire Hathaway, az ötödik pedig az Apple, akik tavaly 182,8 milliárd dolláros bevételt és 39,5 milliárd dolláros nyereséget értek el. A Fortune ezt írja a cégről:

2014 bukdácsolva indult az Apple számára, de év végére 40%-kal nőtt a részvényárfolyam, mely közel 200 milliárd dollárral növelte a cég értékét. Ismét sikerült olyan termékeket bemutatni, melyekért sorba álltak az Apple-fanboyok, az új kategóriák – például az Apple Pay és az Apple Watch mellett – pedig bemutatták az iPhone 6-ot, amiből rekordmennyiség, 10 millió darab fogyott az első három napban.

Apple Watch – Apple Store

Az Apple erősségei közé sorolja a Fortune a gyorsan növekedő számítógép- és iPhone-eladásokat, a gyenge pontoknak pedig a lassuló iPad-eladásokat és a befektetők túlzott elvárásait tartják. A legnagyobb lehetőség szerintük a tévészolgáltatás piacára való betörés a mostanában rebesgetett internetes megoldással, a cégre leselkedő legnagyobb veszélyeknek pedig a kínai gyártók és az Android előretörését tartják.

Az Apple érte el egyébként a legnagyobb növekedést a tavalyi évhez képest a lista első öt helyezettje közül, és nekik a legjobb a bevétel/profit arányuk is: a bevételek 21%-át teszi ki a nyereség. Érdekesség, hogy ők vezetik a listát, ha a profit alapján rendezzük azt, vagyis gyakorlatilag több pénzt kerestek tavaly, mint bármely más amerikai cég.

A Fortune 500 listában szereplő cégek összesen 12,5 ezer milliárd dollár (3,5 billiárd Ft) bevételt termeltek, melyből 945 milliárd dollár (265,5 billió Ft) volt a nyereség.

Az idei Fortune 500 lista első 10 helyezettje:

  1. Walmart
  2. Exxon Mobil
  3. Chevron
  4. Berkshire Hathaway
  5. Apple
  6. General Motors
  7. Phillips 66
  8. General Electric
  9. Ford Motor
  10. CVS Health

Forrás: Fortune via MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!