imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogy áll az iOS 9 elterjedtsége? (frissítve)


Múlt hét közepén jelent meg az Apple vadiúj mobil operációs rendszere, vagyis az iOS 9. Ilyenkor mindig érdemes megnézni, hogy a felhasználók milyen ütemben frissítenek, mivel ebből általában több dolog is kiderül: mennyire hozzák őket lázba az újdonságok, illetve mennyire okoz gondot a telepítés.

Kevés operációs rendszer tud olyan sebességgel terjedni, mint az iOS, ha a felhasználók tényleg érdeklődnek iránta, és minden adott a frissítéshez. Az iOS 7 annak idején elképesztő számokat produkált, a megjelenés negyedik napjára előzte meg az iOS 6-ot, vagyis a készülékek több mint felén már a teljesen új dizájnnal érkező rendszer futott.

Az iOS 8 ettől jelentősen elmaradt, aminek több oka is lehet. Az egyik, hogy nem hozott olyan radikális változást, mint az eggyel korábbi verzió. Persze szokás szerint rengeteg újdonságot kaptunk, a kezelőfelület azonban nem alakult át jelentősen. További visszatartő tényező volt, hogy a frissítés mérete igencsak nagyra sikeredett, így nemcsak a 8, de akár a 16 GB-os készülékkel rendelkezőknek és komoly fejfájást okozhatott az OTA (vagyis vezeték nélküli) frissítés. Olyannyira, hogy az Apple később hírlevelet is küldött arról, hogyan telepíthetjük az iOS 8-at az iTunes segítségével.

Ott volt aztán a következő fiaskó, az iOS 8.0.1, ami az eredeti verzió után egy héttel érkezett, és gyakorlatilag használhatatlanná tette az összes frissen vásárolt iPhone 6 és iPhone 6 Plus készüléket amire telepítették. Ugyan csak nagyjából egy órán át volt elérhető, mégis 40 ezer felhasználó miatt csuklott valószínűleg Josh Williams édesanyja – köztük miattam is.

Az iOS 9-nél különösen odafigyeltek a frissítés méretére, vagyis a korábbi akár 4 GB helyett a legtöbb felhasználónak nagyjából 1-1,5 GB szabad területre van szüksége a telepítésre. Olyan jelenős újdonságok is érkeztek, mint a proaktív keresési találatok és ajánlatok, a reklámblokkolók támogatása, hogy a még tovább csiszolt kezelőfelületről, és az iPadeken megjelenő osztott képernyős multitaskingról ne is beszéljünk. Mennyire befolyásolja ez a terjedés mértékét?

Röviden: nem nagyon. Az Apple még nem adott ki hivatalos statisztikákat a fejlesztők számára, a Mixpanel azonban évről évre nyomon követi, hogyan alakul az új iOS-verziók elterjedtsége. Emlékeztetőül nézzük meg, mi volt a helyzet az iOS 8 esetében:

Az iOS 8 elterjedtsége a frissítés utáni napokban. | Adatok: Mixpanel
Az iOS 8 elterjedtsége a megjelenés utáni napokban. | Adatok: Mixpanel

Az ábrán jól látszik, hogy a megjelenés utáni harmadik napon a készülékek 26,83%-án futott iOS 8 – az iOS 7 ekkor érte el az 51,75%-ot. Nézzük meg most akkor az iOS 9-et:

Az iOS 9 elterjedtsége a megjelenés utáni napokban. | Adatok: Mixpanel
Az iOS 9 elterjedtsége a megjelenés utáni napokban. | Adatok: Mixpanel

Valamivel jobb, de a 28,87%-os eredmény közel sem nevezhető hatalmas javulásnak az iOS 8 tavalyi eredményeihez képest. Persze, ha más szemszögből nézzük – mint ahogyan azt sok külföldi hírportál megtette –, nagyon szép teljesítmény, hogy 48 óra alatt sikerült túlszárnyalni a tavaly megjelent Android 5.0 által máig elért arányt, de nem szabad elfelejteni, hogy az Android frissítési rendszere teljesen más, és általában sok készülékre nagyon későn, vagy egyáltalán nem is érhető el a legújabb verzió.

Frissítés: Az Apple időközben kiadott egy sajtóközleményt, melyben azt írják, hogy a valaha volt leggyorsabb terjedést az iOS 9 produkálja, és a saját adataik szerint már a készülékek több mint 50%-án fut a legújabb operációs rendszer.

Kíváncsiságból szokás szerint megnéztük, hogyan állnak ezek a számok az iMagazin olvasótáborában, ahol természetesen mindig jelentősen felülreprezentáltak az „early adopterek” – hiszen főleg olyanok olvasnak minket, akik amúgy is különösen érdeklődnek az Apple világa iránt. Íme:

iOS 9 iMagazin szeptember 19.Források: AppleWorld.Today, iMore, 9to5Mac.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!