imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogy áll az OS X Yosemite terjedése?


Tegnap késő estétől lehetett itthon is letölteni az Apple új asztali operációs rendszerét, az OS X Yosemite-t. Így kevesebb mint egy nappal a megjelenés után talán korai még egy kicsit az elterjedésével foglalkozni, de az iOS 8 kapcsán szerintem érdekes lehet megnézni, hogy teljesít a Yosemite a Mavericks-hez képest.

Az Apple a tegnapi bemutatón ismét közölte az iOS 8-at futtató eszközök arányát, mely most 48%-át teszi ki az összes iOS-es készüléknek. Ez az iOS 7 terjedéséhez képest nem túl fényes eredmény, mi is foglalkoztunk már azzal, hogy vajon mi lehet az oka az alacsony frissítési hajlandóságnak. Az Apple a tegnapi keynote-on egyébként úgy próbálta enyhíteni ezt a kis „bakit”, hogy az Androidhoz hasonlította az iOS-t. Azzal szemben persze sokkal jobban áll az Apple mobil operációs rendszere:

Az iOS 8 elterjedése az Androidhoz képest. Kép forrása: 9to5Mac.
Az iOS 8 elterjedése az Androidhoz képest. Kép forrása: 9to5Mac.

Craig Federighi még viccelődött is egy sort az iOS 8-ban elkövetett bugokon. Úgyhogy érdekes lehet, vajon az OS X terén is óvatosabbá váltak a felhasználók, vagy itt a korábbiakhoz hasonló elánnal vetik-e bele magukat az újdonságokba? Az AddThis közösségi plugin-gyártó (az iMagazin cikkeit is az ő megoldásuknak köszönhetően oszthatjátok meg) készített is egy érdekes statisztikát.

Az adataik alapján kevesebb mint egy nap alatt a felhasználók 2%-a tért át az új rendszerre, ami mintegy 67% növekedés a Mavericks által produkált számokhoz képest. Vagyis az új OS X nem hogy lassabban terjedne elődjéhez képest, mint az iOS 8, hanem lényegesen többen frissítettek rá az első pár órában. Vajon mi lehet az oka ennek?

Külön cikket írtunk kicsit több mint egy hete, hogy stagnál az iOS 8-felhasználók száma. Akkor 47%-on állt a számláló, tegnap ugye 48%-on, szóval a trend nem változott. Abban több okot is említett Anna, vajon mi okozhatja ezt az állapotot: bugok az első frissítésben, az iOS 8.0.1-ben, iCloud bug, nem hozott külsőben túl nagy változást a rendszer, illetve vezetek nélküli frissítés esetén sok hely szükséges a telepítéshez – ez utóbbi talán a legfontosabb szerintem. A Yosemite esetében ezen jelenségek nagy részének pont az ellenkezőjét figyelhetjük meg.

OS X Yosemite

Először, a legfontosabb, hogy jelentősen, mondhatni radikálisan máshogy néz ki mint az elődjei. A Yosemite hozta talán a leglátványosabb változást az eredeti Mac OS X megjelenése óta ami a kezelőfelületet illeti. Az emberek pedig szeretik az új dolgokat, főleg ha látszik is hogy újak. Rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, nem akarom az összeset felsorolni, elég csak a Continuity lehetőségekre gondolni. A frissítéshez ugyan jelentős szabad terület szükséges, de ez általában egy Macen sokkal kevésbé jelent problémát, mint mondjuk egy iPaden vagy iPhone-on. Durva bugokról pedig nem is igazán érkezett hír, már a béták legutóbbi 2-3 verziója is tökéletesen használható volt akár napi szinten munkára is.

Ahogy az iOS 8-nál, kíváncsiságból most is megnéztük, vajon az olvasóink hány százaléka használt a mai napon OS X Yosemite-t (azok közül akik Macről olvasnak minket), és milyen arányban voltak jelen mondjuk egy hete, amikor már az utolsó béták érkeztek a rendszerből:

iMagazin-felhasználók frissítési hajlandósága

Én is meglepődtem az eredmények láttán, ez azt jelenti, hogy alig egy nap alatt a Mac-felhasználók 43%-a frissített már Yosemite-re, ami nagyon durva arány, ezek szerint igazi hardcore-felhasználók látogatják az iMagazint. :) Elég sokan voltak korábban egyébként azok is, akik valamelyik bétaverziót használták. A több ezer emberhez képest hibákról alig érkezett hozzászólás, úgyhogy ez is megnyugtató. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy akik eddig nem frissítettek, azok miért nem, és tervezik-e, úgyhogy szavazzatok itt lent!


Forrás: Business Insider. Borítókép: Apple.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!