imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogy hívják majd az OS X 10.11-et?


Közeledik a WWDC, mindenki találgat, hogy vajon milyen új szoftvereket és termékeket mutat be az Apple az idei fejlesztői konferencián. Abban szinte teljesen biztosak lehetünk, hogy fellibbentik a fátylat az iOS 9-ről és az OS X 10.11-ről. No de vajon mi lesz ez utóbbinak a neve? Félig vicces tippjátékunk következik!

Az első OS X-től (akkoriban még Mac OS X) kezdve az Apple a verziószám mellett a könnyebb megjegyezhetőség, meg persze a kicsit személyesebbé tétel érdekében egy nevet is adott az asztali operációs rendszereinek. Az első kilenc OS X nagymacskákról kapta a nevét – már ha nem számoljuk a legelső, fizetős(!), 30 dolláros(!!) bétaverziót, ami a Kodiak(-medve) nevet viselte. Így néztek ki sorban az Apple macskái: gepárd, puma, jaguár, párduc, tigris, leopárd (már látszott, hogy fogynak a nagymacskák, hiszen leopárd = párduc), hópárduc, oroszlán, „hegyi oroszlán”. Itt már aztán végképp elfogytak a nevek, hiszen a „hegyi oroszlán” igazából puma, és akkor arról már ne is beszéljünk, hogy Amerikában a párduc igazából egyenlő a pumával, ami ugye tulajdonképpen a leopárd. Ööö… Nézzünk a Wikipédia vonatkozó szócikkéből egy idézetet:

Észak-Amerikában, főleg az Egyesült Államokban maga a párduc elnevezés a pumára vonatkozik, habár a fekete párduc meghatározást kizárólag a leopárdok vagy jaguárok melanózisos változatára használják. Európában és Ázsiában a párduc elnevezés a leopárdra vonatkozik és a pettyes és fekete leopárdra egyaránt használatos. Dél-Amerikában a párduc a jaguárt jelenti és egyaránt használják a pettyes és fekete egyedekre is.

A nagymacskanevek megcsappanásával az OS X 10.9-től kezdve az Apple felhagyott ezekkel, és elkezdték híres kaliforniai helyekről elnevezni az operációs rendszereiket. Az első ilyen a Mavericks lett, ami egy szörfözőhely Kalifornia északi részén, Half Moon Bay városától északra (itt öntötte le magát Phil Shciller egy vödör jeges vízzel). A második pedig a jelenlegi OS X Yosemite, ami a híres nemzeti parkról kapta a nevét. De mi lesz vajon a következő? Nézzünk pár ötletet!

OS X Death Valley

Badwater-medence

A Death Valley a Föld egyik legforróbb és legszárazabb területe, nyáron az átlagos napi maximum hőmérséklet 47°C körül alakul, de mértek már 57°C-ot is. Itt található a látványos Badwater-medence is, mely egy tejesen sík terület, és az év nagy részében sóréteg borítja. Azonban az ösztöneink azt súgják, hiába nagyon szép és látványos része Kaliforniának a Death Valley, az Apple valószínűleg nem nevezi majd „halálvölgynek” a következő OS X-et.
Esély a megvalósulásra: 1%

OS X Alcatraz

Alcatraz

Amikor belekezdtek a híres kaliforniai helyek szerinti elnevezések használatába, nem kötötték ki, hogy mindenképp nemzeti parkokról nevezik el az új OS X-eket, mint ahogy a Mavericks sem egy ilyen park. Mi lenne, ha az egész világ által jól ismert Alcatraz-szigetről neveznék el a 10.11-et? Nagyon praktikusnak tűnik, hiszen a nyugati világban valószínűleg nincs ember, aki ne hallott volna róla. Ja, hogy egy nem túl szívélyes börtönnek is helyt adott egykor a San Francisco melletti szigetecske? Ez jelképezhetné azt, hogy ha egyszer valaki áttér az Apple-termékekre, akkor a nagyszerű ökoszisztéma szinte bebörtönzi a cég termékeinek használatára!
Esély a megvalósulásra: 5%

OS X Pebble

Pebble Beach

A Monterey-félszigeten található Pebble Beach partszakasz egyrészt a golftornáiról híres, másrészt az itt élő „jogi személyiséggel nem rendelkező közösségről”. Ja, hogy így hívnak egy okosórát is, ami az Apple Watch megjelenése óta konkurenciának számít? Semmi gond. Az Apple is levédetné a nevet, aztán ügyes ügyvédek segítségével még saját magukat hoznák ki a perből győztesként, így megszűnnének a Pebble-órák is a ma ismert nevükön. Két legyet egy csapásra!
Esély a megvalósulásra: 5%

OS X Cupertino

Apple Campus 2

Ha már Kaliforniai híres helyek, nem is kéne messzire menni, hiszen ott van az Apple-nek otthont adó város, Cupertino. Itt épül az új főhadiszállás, az Apple Campus 2 is, így valószínűleg még hosszú ideig a városban marad a cég. Ugyan Cupertino az Apple-ön kívül nem sok világhíres dologgal büszkélkedhet, de ennyi talán elég is lenne ahhoz, hogy ennyi év után legalább egy operációs rendszer nevében megjelenjen.
Esély a megvalósulásra: 15%

OS X Golden Gate

Golden Gate Bridge

A világ egyik leghíresebb hídja már több Apple marketinganyagban is feltűnt korábban, így nem most nyúlna először a cég a hatalmas függőhídhoz, illetve a szoroshoz amin átível. Formaterve szinte bárki számára felismerhető, és nagyszerű mérnöki teljesítményről tanúskodik – ez utóbbira pedig az Apple is büszke a saját termékeivel kapcsolatban. Mégis, talán túl sok minden használja a nevében a Golden Gate-et, így ha reálisan nézzük, kevés az esély arra, hogy így hívják majd a következő OS X-et .
Esély a megvalósulásra: 20%

OS X Long Beach

Long Beach

Napsütés, móka, kacagás – kell ennél több, egy jó terméknévhez? Már az elnevezés is sugározná a „coolságot”, márpedig ez fontos szempont az Apple-termékeknél. A híres strandjai pedig egyesével is jó nevet adhatnának a következő OS X-nek. A Pebble Beach-ről fentebb már esett szó, de ott van Hermosa, Venice és persze Malibu is. Színes koktélok csavaros szívószálakkal és pici napernyőkkel!
Esély a megvalósulásra: 40%

OS X Redwood

Redwood

A Redwood nemzeti park fái stabilan állnak a helyükön évszázadok óta, ami nagyszerűen jelképezhetné a következő OS X stabilitását és megbízhatóságát is. Persze egy kicsit hasonlít a név arra a városra, melyben a Microsoft főhadiszállása található, vagyis Redmondra. De a két cég közötti már régóta nem olyan ellenséges a viszony mint jó pár évvel ezelőtt, ezért ez igazából nem lehet akadály.
Esély a megvalósulásra: 60%

OS X Tahoe

Tahoe

Kezdünk átmenni a komolyan esélyes nevek világába. A Tahoe név azért is érdekes, mert a népszerű síparadicsom közelében található híres helyekről kapta a kódnevét már nem egy iOS-verzió is. Az 1879 méter magasan fekvő Tahoe-tó Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava, és igaz ugyan, hogy egy része már Nevada államba esik, de valószínűleg ettől függetlenül a kaliforniaiak is legalább ugyanannyira a magukénak érzik. Magyarul kicsit furcsán csengene ugyan a név, de nem valószínű, hogy ilyesmivel foglalkoznának Cupertinóban.
Esély a megvalósulásra: 70%

A fentieken kívül az Apple maga is szolgál pár tippel a következő OS X-verziók elnevezésével kapcsolatban. A cég ugyanis még tavaly levédetett pár nevet, jó szokásukhoz híven Trinidad és Tobago szabadalmi hivatalánál (nehogy rábukkanjanak a szemfüles Apple-rajongók – hiába). Köztük volt egyébként a Yosemite is, ami végül meg is valósult. A maradák négy név a következő: OS X Sequoia, OS X Mojave, OS X Sonoma, és OS X Ventura.

A Sequoia nemzeti park hatalmas fáiról híres, itt található a General Sherman nevű fa is, mely a maga 84 méteres magasságával, törzsének 7 méteres átmérőjével illetve 2300-2700 évre becsült korával az egyik legnagyobb és legidősebb fa a Földön. A Mojave-sivatagot valószínűleg nem kell senkinek bemutatni, bár akárcsak a Death Valley esetében, szerintem kissé ügyetlen lenne egy sivatag nevét adni egy operációs rendszernek. Sonoma és Ventura kis kaliforniai városok. Ezek közül az utóbbi nevének a hangzása nekem különösen tetszik, ezért személy szerint ez a harmadik hivatalos tippem az OS X 10.11 nevére. Az első a Tahoe, a második a Redwood. Szerinted?

Ötlet: AppleInsider. Borítókép eredetije: cpleblowphotography / Deviantart.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!