imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogy működik az „Önnek” ajánló az Apple Music-ban?


Az Apple szerint a héten elindított saját zenei streaming-szolgáltatásuk, az Apple Music egyik legnagyobb előnye a konkurenciával szemben az eddigieknél pontosabban és jobban működő személyes ajánló, amit az „Önnek” („For You”) fül alatt érhetünk el az iOS-es Zene alkalmazásban, illetve az iTunesban.

A saját tapasztalataink alapján néhány nap után is tényleg egész jól működik a funkció. Az biztos, hogy a személyes ajánló erősen támaszkodik arra, hogy milyen albumokat, dalokat vagy lejátszási listákat jelölünk meg a kis szívecskékkel az alkalmazáson belül. De vajon csak ezt figyeli az Apple Music rendszere, vagy más szempontok alapján is próbálja kitapasztalni az ízlésünket?

A Loop egyik szerkesztője, Jim Dalrymple is kíváncsi volt az Önnek rész működésére – attól félt többek között, hogy ha elléptet egy számot, amit egyébként szeret, csak éppen nincs hangulata hozzá, vajon a rendszer ebből azt a következtetést vonja-e le, hogy nem tetszik neki az adott zene. Vagy mi van, ha a Metal rádióadót hallgatja, és jön egy rockszám, ami egyébként nagyon tetszik neki, de ha rányom a szívecskére, akkor több rockzene lesz az adott rádióadón, aminek egyébként nem örülne?

apple-wwdc-2015-apple-music-1500x1000
Az Apple Music aktiválása után először kiválaszthatjuk a kedvenc zenei stílusainkat és előadóinkat.

Jim ezért megkereste az Apple-t, hogy meséljék el neki egy kicsit részletesebben a személyes ajánló működését, a cég pedig – meglepő módon – elárult pár részletet az algoritmusról. Először is, a beépített rádióadókon hallható számokat kézzel válogatják össze, arra is figyelve, hogy milyen zenék követik egymást. Ezzel az Apple arra gyúr, hogy tényleg egymáshoz illeszkedő dalokat halljunk, és ne akarjuk továbbléptetni őket – vagy legalábbis ritkábban. Éppen ezért a számléptetés vagy a like-olás nem befolyásolja a „gyári” rádiók felhozatalát.

A szívecske viszont nagyon fontos szerepet játszik az Önnek rész összeállításakor. Itt természetesen részben azok alapján a dalok alapján mutatja az Apple Music a különböző lejátszási listákat és albumokat, amiknél korábban rányomtunk az ikonra. Ezen kívül az algoritmus figyelembe veszi azt is, hogy milyen albumokat vagy számokat tettünk be a saját zenéink közé, valamint a teljesen végighallgatott számok is a hozzájuk hasonló zenék feltűnésének esélyét növelik. A számléptetéseket nem figyeli a rendszer – pont azért, mert egy szám elváltásának sok különböző oka lehet.

Ha hosszan nyomva tartjuk az ujjunkat egy albumon, kiválaszthatjuk, hogy nem szeretnénk több ilyet.
Ha hosszan nyomva tartjuk az ujjunkat egy albumon, kiválaszthatjuk, hogy nem szeretnénk több ilyet.

Mi van azonban akkor, ha véletlenül mégis ellepik az Önnek részt az olyan albumok, amik egyébként egyáltalán nem tetszenek nekünk? Egy viszonylag rejtett opcióval „negatívan is befolyásolhatjuk” az algoritmus működését. Ha egy ilyen albumot hosszan tartunk lenyomva az iOS-es Zene appban (nem a lejátszás gombot, hanem magát a borítót), akkor a felugró menüből kiválaszthatjuk a „Kevesebb ilyen javaslat” opciót. Érdekes módon mi ezt a lehetőséget nem találtuk meg az asztali iTunesban.

A beépített rádióadókat tehát nem befolyásolja semmiféle algoritmus, mi a helyzet azonban azokkal, melyeket egy számot hallgatva mi indítunk saját magunknak? Itt a szív ikon csillagá változik, és ezzel befolyásolhatjuk a „saját rádiónkon” hallható dalokat. Ha megnyomjuk az ikont, azt mondhatjuk meg a szolgáltatásnak, hogy szeretnénk-e az éppen hallható számhoz hasonlókkal sűrűbben találkozni, vagy inkább kevesebb ilyen jöjjön.

A saját rádióadóinkat a kis csillag ikon segítségével szabhatjuk testre.
A saját rádióadóinkat a kis csillag ikon segítségével szabhatjuk testre.

A szolgáltatás tehát meglepően jól működik, de természetesen vannak még azért hiányosságok. Nekem például kifejezetten hiányzik az, hogy nem tudom visszanézni, milyen számokon nyomtam meg a like gombot, így ha nem tettem be azt a saját zenéim közé, akkor teljesen esetleges, hogy belefutok-e újra. (Létrehozhatunk olyan okos lejátszási listát, ami a like-olt számokat tartalmazza, de csak azokat látjuk benne, amiket hozzá is adtunk a saját könyvtárunkhoz.)

Neked mi a véleményed az „Önnek” funkcióról? Általában jó találatokat dob az Apple Music, vagy még nem sikerült megismernie az ízlésedet?

Forrás: The Loop.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!