imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan csábította Tim Cook Az Apple-höz Angela Ahrendtset?


Tavaly májusban kezdte meg a munkát az Apple-nél Angela Ahrendts, aki jelenleg a „Senior Vice President, Retail and Online Stores” pozíciót tölti be, vagyis ő felelős az online és utcai Apple Store-okért. Ahrendts korábban a Burberry vezérigazgatója volt, vezetése alatt a cég értéke 250%-ot növekedett – ezért lovaggá is ütötték –, szóval ez alapján nem véletlen, hogy megkörnyékezte az Apple, aztán sikeresen át is csábították magukhoz.

A múlt heti Fortune-profilból már kiderült, hogy elég sok különbség van Steve Jobs és Tim Cook vezetési stílusában. Steve-et talán nem kell bemutatni senkinek a maga néha „kissé” nyers modorával, Tim pedig mintha pont az ellenkezője lenne ebből a szempontból – kedves, kiegyensúlyozott, nyugodt figura. Egy másik Fortune-cikkből kiderül az is, hogy teljesen máshogy környékezte meg Angela Ahrendtset, mint általában Jobs a korábbi alkalmazottakat.

Steve egyik leghíresebb toborzása az volt, amikor megszerezte az Apple-nek John Sculley-t a Pepsitől. Azt a Sculley-t, aki nem sokkal azután, hogy az Apple vezérigazgatója lett, nemes egyszerűséggel kirúgta az alapító Steve Jobsot. De ki ne hagyta volna ott a kólás céget ezért a legendás kérdésért:

Egész hátralevő életedben cukros vizet akar árulni, vagy velem tartasz megváltoztatni a világot?

Steve Jobs és John Sculley | Kép forrása: Vox
Steve Jobs és John Sculley 1984-ben. | Kép forrása: Vox

De a korai Macintosh-csapat későbbi vezető mérnökével, Bob Belleville-lel sem finomkodott Jobs, amikor megszerezte a Xerox-tól az akkor a Star számítógépen dolgozó hardverfejlesztőt:

Minden amit eddig csináltál életedben, az szar. Szóval miért nem jössz, és dolgozol nekem?

És Bob ment. Persze nem biztos, hogy ez a stílus Angelának is bejött volna. Szerencsére Tim Cook sem erről híres, ezért teljesen máshogy próbálta meggyőzni a Burberry CEO-ját. Ahrendts szerint amikor először találkoztak, nyeregben érezte magát, és leginkább csak érdeklődésből ment el a megbeszélésre, mintsem hogy komolyan gondolta volna, hogy az Apple-nél dolgozzon. Cook azonban azonnal mély benyomást tett rá:

Az első találkozó után úgy sétáltam el, hogy hűha, Tim egy igazán békés ember. Nagyon tetszett az őszintesége és az értékei. Senki nem tudja eltántorítani attól, mondjon vagy írjon bármit, hogy mindig a jó dolgot cselekedje. Nem csak az Apple szempontjából, hanem az Apple alkalmazottai, a közösségek, országok szempontjából is. A világnak több olyan vezetőre lenne szüksége, mint amilyen Tim.

Angela Ahrendts | Kép forrása: The Daily Beast
Angela Ahrendts | Kép forrása: The Daily Beast

A további találkozók pedig leginkább arról szóltak, hogy mennyire illeszkedik Ahrendts az Apple vállalati kultúrájába és hozzáállásába, a korábbi tapasztalatairól szinte alig esett szó.

A kiskereskedelem jövőjéről beszélgettünk, és arról, hogy mi az Apple szerepe ebben. Sokkal többet beszéltünk a jövőről. A divatról pedig nem esett túl sok szó.

Ez mondjuk meglepő annak a fényében, amit az Apple Watch képvisel a márka termékkínálatában. Valószínűsíthetjük, hogy a korábbi Burberry CEO alkalmazásának egyik legfontosabb oka a készülő Apple Watch volt, hiszen egy órát teljesen máshogy kell eladni, mint egy számítógépet vagy okostelefont. Az épülő Apple Watch Store-ok, és az Apple Store-ok átalakítása, az értékesítési stratégiák kidolgozása feltételezhetően már Ahrendtshez köthető. Tim Cook pedig nagyon elégedett vele:

Tökéletesen passzol az Apple vállalati kultúrájába. Már egy hét után úgy éreztem, mintha egy éve lenne nálunk. Mostanra pedig mintha sok-sok éve. Amikor elkezditek egymás mondatait befejezni, az egy nagyon jó dolog.

Angela Ahrendts a New York-i Grand Central Apple Store-ban | Kép forrása: 9to5Mac
Angela Ahrendts a New York-i Grand Central Apple Store-ban | Kép forrása: 9to5Mac

Az Apple pedig meg is hálálja Ahrendts munkáját: tavaly ő volt a cég legjobban fizetett felső vezetője, a részvényopciókkal együtt összesen 73,4 millió dollárnyi (20,3 milliárd forintnyi) juttatást kapott – ez több mint nyolcszorosa Tim Cook 2014-es fizetésének.

Forrás: Fortune via Cult of Mac. Borítókép: Business Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!