imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan fotózzunk tűzijátékot iPhone-nal?


Ha augusztus 20., akkor este tűzijáték – már ha nem mossa el valami gonosz vihar. Látványos esemény ez, ilyenkor pedig szeretünk fotózni. A téma viszont meglehetősen nehéz, ezért megnézünk most pár tippet, hogyan hozhatod ki a maximumot ezekből a képekből iPhone-nal!

Szögezzük le előre, hogy a tűzijátékok fotózása pont egy olyan terület, amiben – az utóbbi évek rohamos fejlődése ellenére – az okostelefonok kamerája még mindig nehezen veszi fel a versenyt a komolyabb digitális fényképezőgépekkel. Egy pár apró trükkel azonban lényegesen javíthatunk a képek minőségén.

 

A megfelelő helyszín kiválasztása

Talán az egyik legfontosabb, hogy megfelelő helyszínt válasszunk, ahonnan rálátunk majd az eseményekre, és nem fordul elő, hogy egy 220 centis ember áll előttünk, aki kitakarja az egész égboltot. Fontos, hogy a különböző építkezések miatt a leglátványosabb effekteket idén a Gellért-hegyről lövik majd Budapesten, és a Szabadság híd is részt vesz az eseményekben.

Ilyesmit nehéz lenne iPhone-nal készíteni. | Fotó: Handras
Ilyesmit nehéz lenne iPhone-nal készíteni. | Fotó: Handras
Használj állványt!

Sötét lesz, ez pedig azt jelenti, hogy az iPhone-od hosszabb záridővel készíti majd a fotókat. A bemozdulások elkerülése érdekében lehetőség szerint tedd a telefont valamilyen állványra, de már az is sokat segíthet, ha megtámaszkodsz egy falnál, fánál vagy oszlopnál.

 

Bekapcsold-e a HDR-módot?

A szerkesztőségen belül is megoszlanak a vélemények ebben a kérdésben. A HDR-módnak köszönhetően elvileg akár a kisebb fényes részletek is látszódhatnak a képen, viszont ez háromszor exponál, ami növeli a bemozdulás esélyét. Ezen kívül régebbi telefonok (pl. iPhone 4s) esetén lassabban menti el az iPhone a képet, itt érdemes kikapcsolni ezt a lehetőséget. Ha úgy döntesz, használod, kapcsold be az eredeti kép megtartása opciót a Beállítások > Fotók és kamera > Normál fotó őrzése részen.

iPhone 6 HDR
Ne zoomolj!

Igen, a tűzijáték sajnos (szerencsére?) elég messze lesz tőled, az iPhone látószöge pedig meglehetősen nagy. A gyári kamera alkalmazásban lehetőség van a nagyításra, ez azonban digitális zoomot jelent, vagyis nagyjából ugyanazt az eredményt kapod, ha később megvágod a képet – így viszont lesz egy eredeti fotód is, az elérhető legjobb minőségben.

 

Kapcsold ki a vakut!

Az újabb iPhone-okban található True Tone vaku esetenként tényleg meggyőző eredményt produkál, de könnyen beláthatjuk, hogy nem fogja bevilágítani a több száz méterre található tűzijátékot. Ha bekapcsoljuk a vakut, akkor a telefon automatikusan ehhez igazítja az expozíciót, ebben az esetben pedig könnyedén alexpós lehet a kép.

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple
Használd az AE/AF-zár opciót

Az előző pontban vázolt rossz expozíciót megelőzhetjük azzal is, ha zároljuk az automatikus expozíciót és az autofókuszt. Ehhez érdemes az első rakétáknál kikísérletezni a megfelelő beállításokat (az expozíciót a zár aktiválása után az ujjunk húzásával tudjuk beállítani), az igazán nagy dobás úgyis általában a műsor végén következik. Az AE/AF-zár aktiválásához hosszan a kijelzőn kell tartanunk az ujjunkat azon a ponton, ahol az expozíciót és a fókuszt rögzítenénk.

Tűzijáték iPhone-nal
Csinálj sorozatfelvételeket

Az iPhone 6 és az iPhone 6 Plus iSight-kamerája másodpercenként akár 10 képkockát is készíthet – használjuk ki! Persze nem kell egész este az expógombon tenyerelni, de egy-egy látványosabb jelenetnél nyugodtan kínáljuk meg a telefon memóriáját. Apropó memória – ha sok sorozatképet akarunk lőni, érdemes megnézni, hogy mennyi szabad hely van az iPhone-on, nehogy kellemetlen meglepetések érjenek fotózás közben.

 

Készíts videót

Megfontolandó lehet fotók helyett videót készíteni. Egyrészt a látószög is kisebb ebben az esetben, vagyis „közelebb lesznek” a színes tűzgömbök, másrészt a bemozdulásokat is nagyrészt kiküszöbölhetjük. Persze videóval sem érdemes állvány nélkül próbálkozni, és a fényviszonyok miatt a képzajra is fel kell készülnünk. A 240 fps-es lassított felvételről pedig mondjunk le, de érdemes kikapcsolni a 60 fps-t is, átállítani 30-ra, hiszen a 60 fps videóknak pont kétszer annyi fényre van szükségük.

Sajnos a panorámaképekről is le kell mondanunk ebben az esetben. | Fotó: Handras
Sajnos a panorámaképekről is le kell mondanunk ebben az esetben. | Fotó: Handras
Próbálkozzunk manuális beállításokkal

A gyári Kamera alkalmazás nem sok beállítást enged meg, de különböző külső fejlesztésű appokban (ilyen pl. a Manual vagy a Camera+) szabadabb kezet kapunk. Itt akár a záridőt vagy az ISO értéket is módosíthatjuk – érdemes az előbbit minél hosszabbra, az utóbbit pedig minél alacsonyabbra állítani –, de akár a fókuszt is vezérelhetjük manuálisan. Azt figyelembe kell venni, hogy külső appoknál előfordulhat minimális lagolás a képek elkészítésénél.

 

Források: Business Insider, GottaBeMobile, OSXDaily, Gizmodo.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!