imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hogyan használd az iOS 13 új gesztusait


Bár az iOS rendszere eddig is támogatta a többujjas érintést, az Apple mobiloperációs rendszereinek szétválásával az iOS-be új háromujjas érintési gesztusok érkeztek.

Az új kivágás, másolás, beillesztés, visszavonás és újra funkciók használatával klasszisokkal könnyebb szövegekkel dolgozni és végre megfeledkezhetünk az egyik leggyászosabb opciótól, a visszavonás rázással lehetőségéről. Telefonon még nem volt olyan gáz, de tableten egész nevetségesen festett a hirtelen izomból legyezgetés.

Az új gesztusok a dupla érintés és szöveg kijelölés funkciókat megtartva, azokat kiegészítve működnek mind az iOS 13 és az új iPadOS rendszereken. Használatuk pedig nem ördöngősség.

A következő funkciókat az alábbi gesztusokkal hívhatod életre:

  • másolás – összecsippentés három ujjal
  • kivágás – dupla összecsippentés három ujjal
  • beillesztés – széttolás három ujjal
  • visszavonás – balra legyintés három ujjal vagy dupla érintés három ujjal
  • újra – jobbra legyintés három ujjal
  • shortcut menü megjelenítése – szimpla érintés három ujjal

Ha sikeresen böködted a kijelzőt, akkor azonnal a screenshoton látható, felugró buborékban található visszajelzés jelenik meg a képernyő tetején.

Az iOS 13 rendszer jelenleg fejlesztői béta verzióban érhető el, a publikus bétát valamikor július elejére várjuk, a végleges verzió rajtja pedig feltehetőleg, szokás szerint egybe esik majd a szeptemberi Keynote-tal.

Bár királyak az új funkciók és mi is alig győzzük kivárni őket, mégis óva intünk minden felhasználót attól, hogy passzióból szeptember előtt nekimenjen a public beta telepítésnek. Nem véletlenül béta a béta, mindennap használat esetén akadhatnak problémák, melyek megnehezíthetik a használatot, így ajánlatos kivárni a végleges verziót. Ha azonban mégis bétázásra adnád a fejed, a telepítés módszerében semmi sem változott az iOS 12 óta.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!