imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan használjuk El Capitanban az osztott képernyőt?


A Mac OS X El Capitanban egy remek újítás látott napvilágot, amit azelőtt Mac számítógépeken csak hosszas művelettel lehetett megoldani. A lényege, hogy a képernyőnkön két alkalmazást lehet egymás mellé tenni. Így mind a két alkalmazás tartalmát látjuk, és tudjuk őket aktívan használni is. Habár rengeteg módszer létezett arra, hogy egyszerre több feladatot végezzünk a Macünkön, ez az újítás sokaknak hasznos lehet. Nézzük is meg, hogy miként lehet használni. 

Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy még nem támogatja az összes alkalmazás ezt a funkciót, hiszen a fejlesztőknek kompatibilissé kell először tenni az alkalmazásukat. Remélhetőleg később minden alkalmazás támogatni fogja ezt, de elképzelhető, hogy a fejlesztőknek idő kell ehhez. Az Office családhoz például már készül a frissítés, ami megoldja a problémát.

image
Itt találjuk az ikont, amivel használhatjuk az alkalmazást osztott képernyős módban.

A bal felső sarokban találhatjuk a következő sorrendben az ikonokat: Bezárás, Dokkra helyezés, Teljes képernyős mód. Itt ha a jobb szélső zöld ikonra rákattintunk és nyomva tartjuk, akkor lehetőségünk lesz az alkalmazást vagy a jobb, vagy a bal oldalra kihúzni. A képernyő másik oldalán így megtudjuk nyitni a másik alkalmazást ugyanezzel a módszerrel. Ha megvagyunk, akkor az eredmény két egymás mellett futó alkalmazás.

image

Mostantól négy lehetőségünk van. Az első, hogy átméretezzük az ablakokat, hogy milyen arányban foglalják a képernyőt. Ehhez a középső elválasztót kell a megfelelő irányba húzni. Azt is egyszerűen megoldhatjuk, hogy felcseréljük a két ablak helyzetét. Ehhez az alkalmazás eszköztárát (vagy valamilyen részét az app tetején) megragadva húzzuk át a másik oldalra. Ha jól csináltuk, akkor a két megnyitott alkalmazás varázsütésre helyet cserél. Ha a képernyő tetejére visszük az egeret akkor az alkalmazás menüsávját is meg tudjuk jeleníteni. Abban az esetben pedig, ha az aljára visszük megjelenik a Dokk.

Kilépni ebből a módból a zöld gombbal vagy az Option – Cmd – F billentyűkombinációval tudunk majd. Ilyenkor a másik alkalmazás elfoglalja az egész felszabadult helyet és teljes képernyős módba vált. Ebből viszont a már ismert és jól megszokott módon léphetünk ki. Egyébként ha így (teljes képernyős módban) a Mission Controlt megnyitjuk, akkor akár oda is húzhatjuk az egyik oldalra a kívánt alkalmazást. Ez is egy gyors módja az osztott képernyős módba lépésnek.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!