imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan készíthetsz saját iMessage-matricacsomagot?


Az iOS 10-ben megjelent az új Üzenetek app, ami a rengeteg különböző csiricsáré funkció mellett a matricákat is támogatja – vagyis az iMessage komoly lépést tett a Facebook Messenger irányába. Hogy ez jó vagy rossz dolog-e, azt mindenki döntse el maga.

Alig két hete jelent meg az iOS 10, benne az új iMessage App Store-ral, máris mindent elárasztottak a különböző matricacsomagok. Vannak ingyenesek és fizetősök, ez utóbbiak általában 1-2 eurós áron mozognak. Hohó! Neked is megjelent a szemed előtt, hogy „iMessage + matricák = PROFIT!”? Ráadásul a szükséges rajztudással is rendelkezel? Ha igen, szerencséd van: Dami Lee, a The Verge egyik újságírója ugyanis összefoglalta néhány egyszerű lépésben, hogyan hozhatunk létre iMessage-matricacsomagokat, és hogyan árulhatjuk azokat az App Store-ban, különösebb kódolási tudás nélkül.

 

1. Regisztrálj egy fejlesztői fiókot

Ez az a lépés, ahol egyből el is veszítjük az olvasók 99%-át, ugyanis a fejlesztői fiók évi 100 euróba kerül. De hát befektetés nélkül nincs haszon, a csodás matricáinkat pedig biztosan több ezren letöltik majd, nem? (Mindenesetre ha tényleg csak néhány saját matricát szeretnél, görgess a cikk aljára.)

 

2. Töltsd le az Xcode 8-at

Irány a Mac App Store, hiszen kell a fejlesztői környezet, mivel tulajdonképpen egy pofonegyszerű „alkalmazást” szeretnénk készíteni. Amíg csordogál lefelé a közel 4,5 GB-os csomag, neki is állhatunk a matricák megrajzolásának.

 

3. Készítsd el a matricákat

Most jön az, hogy előkapjuk a Photoshopot, vagy egyéb szívünknek kedves alkalmazást, és nekiállunk rajzolni. Összesen háromféle méret közül választhatunk, az Apple oldalán részletesen leírják, hogy mire kell figyelni. Az egyes matricák fájlmérete legfeljebb 500 KB lehet, formátumnak a PNG, APNG, JPEG és GIF közül választhatunk.  A képeknek természetesen meg kell felelniük az általános App Store szabályoknak is (vagyis semmi sértő vagy felnőtt tartalom nem szerepelhet rajtuk).

App Store matricaméretek

Érdemes arra is figyelni, hogy bizony a szerzői jogok még az interneten is érvényesek – ha lopott képekből dolgozol, előbb-utóbb egy ügyvéd által írt levél vár majd a postaládádban.

 

4. Töltsd be a kész matricákat az Xcode-ba

Mostanra remélhetőleg letöltődött az Xcode, úgyhogy jöhet az ijesztő rész, legalábbis azoknak lehet ijesztő, akik soha nem találkoztak még a szoftverrel. Szerencsére az Apple egy jól érthető, alig 5 perces videóban magyarázza el, hogy hogyan hozhatunk létre egy matricaprojektet a fejlesztői környezetben, hogyan készíthetünk animált matricákat, illetve hogyan tesztelhetjük őket. Katt ide!

iMessage matricák Xcode

 

5. Készítsd el az ikonokat

A matricacsomagod nem fog alkalmazásként megjelenni az iPhone kezdőképernyőjén, ettől függetlenül azonban el kell készíteni hozzá az ikonokat, mivel az iMessage appon belül, illetve az App Store-ban ezek fognak szerepelni. Nem is keveset: összesen 11 méretben kell legyártani az ikont, szerencsére az Apple egy PSD template-et is ad.

iMessage matrica ikonok

 

6. Add meg az adataidat iTunes Connectben, hiszen így tud csörögni a kassza

Itt tudod elkészíteni a matricacsomagod leírását, feltölteni a képernyőképeket, beállítani a számlázási adataidat, és persze megadni a bankszámlaszámodat, ahová az Apple a dollármilliókat utalhatja – már ha pénzért akarod árulni a művedet.

iTunes Connect

 

7. Töltsd fel a matricacsomagot, és add be ellenőrzésre

Ezt az Xcode-on vagy az iTunes Connecten keresztül is meg tudod tenni. Az Apple lépésről-lépésre összefoglalja, hogy pontosan mire is kell figyelni.

 

8. Teszteltesd az appod

Ezt reméljük a szimulátorban te már a negyedik lépésben megtetted, de amíg elbírálják az Apple-nél a csomagot, addig érdemes kiküldeni pár ismerősnek a TestFlighton keresztül, hogy éles körülmények között is gyűjthess tapasztalatokat. Az iTunes Connecten adhatod meg az App Store regisztrációhoz használt e-mail címüket, ezután kapnak egy meghívót és letölthetik a kész csomagot.

 

Ha megjött a bírálat eredménye az Apple-től, akkor már tölthetik is a felhasználók a csomagodat. Persze maguktól kis eséllyel fognak rátalálni, hiszen már most is rengeteg különböző matricacsomag között válogathatnak, így érdemes valamilyen módon reklámozni a csomagunkat – ha csak nem sikerült annyira jól, hogy az Apple is felfigyel rá, és kiemelik az iMessage App Store-ban. Ehhez mi is tudunk segítséget nyújtani a Magyar iOS-fejlesztők című sorozatunk keretein belül.

FRISSÍTÉS: Graham Spencer készített egy zseniális, nagyon részletes leírást a MacStoriesra a folyamatról. Ebben minden benne van, amit a matricakészítésről tudni érdemes. Kattints ide!

 

+1. Ha egyszerűen csak szeretnél pár saját matricát küldeni az ismerőseidnek

Mi a helyzet ha nem akarsz ezzel az egésszel szívni, nem az App Store-ba akarsz feltölteni matricacsomagokat, mindössze néhány saját képpel akarod boldogítani az ismerőseidet a közös iMessage-üzenetekben? Szerencsére erre is van már egy app! Az imoji segítségével nem csak több ezer előre elkészített matrica közül válogathatsz, de a saját fotóidból vagy képeidből is készíthetsz matricákat néhány egyszerű lépésben.

• imoji letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)
imoji

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!