imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan készült: iPhone – IV. rész


Június 29-én volt tíz éve, hogy az Apple útjára indította az iPhone-t, a világ egyik legnépszerűbb okostelefonját. Ezen jeles esemény alkalmából jelent meg a The One Device: The Secret History of the iPhone című könyv, melynek történetein keresztül megismerhetjük az iPhone fejlesztésének korai időszakát.

Elérkeztünk a Hogyan készült: iPhone sorozat negyedik részéhez. Ha lemaradtál volna az előző háromról, akkor megtalálod az összeset egy helyen. Rögös út vezetett az iPhone megalkotásához, ebben a cikkben főszereplőnk ismét egy kicsit Tony Fadell, de néhány új figura is feltűnik a színen, akik kulcsszerepet vállaltak az Apple legsikeresebb termékének kivitelezésében.

Telefon egy iPod testébe zárva

Amikor Fadell tudomására jutott, hogy az iPhone projekt előrehaladt stádiumban van megragadta a saját iPod-telefon dizájnjának prototípusát és magával vitte a vezetőségi ülésre. Éppen meetinget tartottak, ahol a telefonprojekten dolgozó csapat formációját vitatták meg. Ekkor már javában a hardveren dolgoztak, illetve már kész is voltak a dizájn sémák az iPhone-ról. Tony Fadell zsebében pedig ott lapult a telefon első mock upja. Steve Jobs éppen csak jóváhagyta a csapat munkáját, mikor közbeszólt és előrántotta a farzsebéből.

Voilá! Itt a prototípus, amiről eddig is beszéltünk.

Ez már egy szinte kész termék volt. Papíron az elképzelés kifogástalannak tűnt: az iPod volt akkoriban az Apple legsikeresebb terméke, de a telefonok simán megették volna reggelire. Szóval miért is ne készíthetnének inkább egy iPod-telefon?

Ragadd meg az iPod legjobb részét és tedd bele a telefont! Csinálhatnánk egy mobilkommunikációs eszközt, amin magaddal vihetnéd a zenéidet is, így nem veszítjük el a brandnek azt az értékét, ami az iPodban már megvan és amibe fél milliárd dollárt öltünk azért, hogy világszerte ismert legyen.

Fejezte ki határozott elképzelését Fadell. Ahogy a történet első epizódjaiból is kiderült, a telefon ötletének megfoganásakor, az Apple-nél dolgozó mérnökönek fogalmuk sem volt arról, hogyan is kell kinéznie és működnie az általuk vizionált tökéletes telefonnak. Csak azt tudták, hogy a piacot uraló márkák szörnyű készülékeket adtak a felhasználók kezébe.

2005 elején, amikor már a cégen belül is szóbeszéd övezte az új termék körüli mizériát, Tony egy újabb embert avatott be a hétpecsétes titokba. David Tupman, aki az iPhone előtt az iPod hardverén is dolgozott, később kulcsfigura lett a csapatban, annak ellenére, hogy eleinte nem is akarták őt beválasztani. “Nagyon szeretnék telefont készíteni, szívesen vezetném a csapatot!” De Tony nemes egyszerűséggel nemet mondott. Aztán elkezdtek új csapattagokat keresni, meginterjúvoltak egy csomót ember az ott dolgozók közül, de valószínűleg nem találtak alkalmasabb figurát. David továbbra is azon az állásponton volt, hogy: “Hello, én még mindig itt vagyok!” Erre Tony: “Oké, akkor üdv a csapatban!”

Most mi lesz?

Richard Williamson rövidesen Steve Jobs irodájában találta magát. Egy olyan téma megvitatására érkezett, melyet kevesen szerettek volna Jobsszal lefolytatni: elhagyná az Apple-t.

Éveken keresztül a WebKiten dolgozott, azon a frameworkön, mely a Safarit (is) hajtja. Ez messze az Apple egyik legfurcsább produktuma, hiszen – bár szokatlan ilyet az Apple körül hallani – de nyílt forráskódú, egészen 2013-ig a Google Chrome is ezt használta, tehát egy fontos fejlesztésnek tekinthető. A Forbes szavaival élve Richardot igazi rock sztrának tekintették a Völgyben. De néha a rock sztároknak is pihenni kell. Úgy érezte kezd kiégni attól a munkától, amit éveken át végzett, ezért számára ekkor jött el a váltás ideje.

Már a harmadik-negyedik WebKit verzió fejlesztésén voltunk túl és arra gondoltam, átmegyek a Google-höz, na ekkor hívott Steve az irodájába.

Steve nem volt boldog a gondolattól.

Ha rákeresel a “sikeres IT mérnök” szóra, egyértelműen Richard Williamson képe fog visszaköszönni. Szemüveges férfi, igazi kocka beütéssel, legombólós ingben. Kedves, de félénk fickó. Steve mindig is az ilyen emberekre vadászott. A 80-as évek közepén egy barát meggyőzte Williamsont, hogy indítsanak céget és írjanak programokat a Commodore Amigára. “Készítettünk egy szoftvert, amit Maraudernek hívtak, ami az írásvédett lemezek tartalmát archiválta, így tudnám diszkréten leírni, hogy mit tudott a program.” Tulajdonképpen egy kalóz programról volt szó. “Ebből volt egy kis állandó bevételi forrásom.”

1985-ben, miután Steve távozott az Apple-től és új cégét, a NeXtet építgette, folyamatosan a legjobb mérnökök után kutattak. Ekkor találkozott Williamson Steve-vel és még két fickóval a vállalattól, megmutatta nekik a programjukat és fel is vették. A fiatal programozó a következő 25 évét Steve Jobs szolgálatában töltötte és olyan dolgokon dolgozott, amelyek később az iPhone részévé válltak.

Ne menj! Van egy új projektünk, szerintem érdekelne téged. – mondta Steve.

Steve Jobs a NeXTnél

Ezen a ponton még senki nem dolgozott a szoftvereken, ez csak Steve elképzelése volt és nem tűnt olyan csábítónak az ajánlat, hogy emiatt Williamson visszautasítson egy másik izgalmas ajánlatot a Google-től, szóval ez egy döntő pillanatnak bizonyult. “Szóval azt mondtam, nos nincs még kijelző, a technológia nem tart még itt, de Steve azt mondta idővel minden meglesz.”

Minden igaz Steve-ről, a NeXt óta vele dolgoztam és mindig sikerült elvakítania.

Hogy mi lett ezután? Richard Williamson maradt az Apple-nél és szószólója lett annak, hogy olyan eszközt kell építeni, amin kényelmesen lehet böngészni a netet.

Milyen telefont?

Steve telefont akart, ráadásul olyan gyorsan amilyen gyorsan csak lehetséges volt. De milyen telefont?

Két lehetőség út volt. Az első elképzelés az volt, hogy az iPodból készítenek egy telefont, hiszen ahogy Fadell is megjegyezte, jó ötletnek tűnt a zenelejátszó népszerűségére alapozni, Steve azonban nem volt oda az iPod megheckeléséért. A másik út a Mac absztrahálásra volt, a rendszer leegyszerűsítése, ami egy zsebben is elférő készüléken is fut, ha úgy tetszik egy mini-tableten.

A nagy demo után a mérnökök nekiláttak megvizsgálni, hogy mit kellene tenni a megvalósításhoz. Hardveres és szoftveres oldalon is nagy volt a dilemma, csak azt hajtogatták ó istenem ez…nagyon sok munka lesz. Nem is tudjuk pontosan mennyi munkát igényel. – emlékszik vissza Ording.

Akkoriban valóban félelmetesnek tűnhetett a Macből egy érintésvezérelhető eszközt transzformálni belátható időn belül, úgy hogy a fejlesztés megkezdésekor nem igazán voltak tisztában azzal milyen módon fognak összeállni a lego darabkák.

Forrás: The Verge

A sorozat korábbi részeit itt: I.II., III. rész, mígy további részeit itt találhatod: V.VI. rész

Rögös út vezetett az első iPhone megszületéséhez, de legalább ekkora feladatot jelenthetett az elmúlt 10 évben újabb modellekkel előállni. Az jelenleg kapható legjobb iPhone-okat most jelentős kedvezménnyel vásárolhatod meg az iSTYLE-nál.

iPhone 7 részletfizetéssel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!