imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan készült: iPhone – I. rész


Június 29-én lesz tíz éve, hogy az Apple útjára indította az iPhone-t, a világ egyik legnépszerűbb okostelefonját. Ezen jeles esemény alkalmából jelent meg a The One Device: The Secret History of the iPhone című könyv, melynek történetein keresztül megismerhetjük az iPhone fejlesztésének korai időszakát.

iPhone… Mára már talán az egyik legismertebb tulajdonnév a világon. A Google találati listájában minden évben a top 10 keresés között szerepel. Az utóbbi években pedig széles körben elterjedt, tartva a tempót a konkurens gyártókkal – mostanra több, mint 1 milliárd darabot értékesített belőle az Apple. Nem is csoda, hogy Steve Jobs, a cég néhai CEO-ja és társalapítója minden figyelmet és erőforrást az iPhone fejlesztésének szentelt, amikor még csak találgatások voltak arról, hogy milyen hatalmas méreteket ölthet az okostelefon piac.

Köddé váló mérnökök

Lassan indult be a dolog. Eleinte csak egy-két megüresedő széket lehetett látni a cég főhadiszállásán, viszont az mindenkinek feltűnt, hogy jellemzően a sztár mérnökök kezdtek eltűnni. Senki sem tudta, hogy mi lett velük. Néha teljesen váratlanul okészleg igazgatók és vezető mérnökök jelentek meg a kiszemelt dolgozók irodáiban, és minden esetben magukra zárták az ajtót.

Régóta rebesgették, hogy készül valami, de senki számára nem volt világos, pontosan mi épül, csak az, hogy a legjobb csapatok legkiemelkedőbb mérnökeit vonták be a titokzatos projektbe.

Az egyik ilyen sztár mérnök Andre Boule volt, aki épp csak néhány hónapja dolgozott akkor az Apple-nél. Őt Henri Lamiraux, szoftverfejlesztési igazgató, és Richard Williamson, szoftveres igazgató kereste meg, hogy meghívják a misztikus projektbe.

Henri és én besétáltunk az irodájába és azt mondtuk neki: Andre, nem igazán ismersz minket, de mi sokat hallottunk rólad, és azt is tudjuk, hogy kiváló mérnök vagy. Azt akarjuk, hogy dolgozz velünk egy olyan projekten, amiről nem árulhatunk el semmit. És azt akarjuk, hogy most kezdj, még ma.

Boule kezdetben kételkedő volt, majd bizalmatlanná vált. “Kaphatnék egy kis időt, hogy átgondoljam?” szólt a kérdése. Erre Williamson nemmel felelt, de nem akart és nem is tudott több részletet elárulni. Mégis, a nap végére Boule beadta a derekát. Williamson és Lamiraux párosa napról napra újabb mérnököket vont be a projektbe. Azok a kiszemeltek, akik szerették az aktuális munkájukat, egyszerűen csak nemet mondtak és lerázták őket, így maradtak Cupertinóban. Míg a többiek, akik igent mondtak, onnantól kezdve elhagyták a helyüket és csatlakoztak az iPhone csapathoz.

Az elkövetkezendő legalább 2-3 évben, az életük nem volt többé ugyanaz, mint előtte. Nem csak azért, mert folyamatos túlórákat vállaltak, hanem mert olyasvalamin dolgoztak, ami az Apple történetének egyik legnagyobb titka volt. A magánéletük erre az időszakra minimálisra csökkent, és senkinek sem beszélhettek arról, amin éppen dolgoztak. Tony Fadell, az iPod atyja úgy emlékszik vissza erre az időszakra, hogy Steve Jobs rendkívül paranoid módon viselkedett. Nem akarta, hogy bárki kikotyogjon bármit is, és félt attól is, hogy ha valaki távozik a cégtől, akkor információkat szivárogtat ki.

A karmester Jobs Scott Forstall, az iPhone szoftverdivizó főnökének lelkére kötötte, hogy ne vonjon be külsős mérnököket a fejlesztésbe, csak házon belülről verbuválhatja össze a csapatot. “Nem akarta, hogy bárkit felvegyek az Apple-ön kívülről a felhasználói felület elkészítéséhez, de azt mondta, bárkit áthelyezhetek a csapatomba.” – mondta Forstall. Szóval olyan vezetőket bízott meg, mint Henri és Richard, hogy megtalálják neki a legjobb jelölteket, és arról is gondoskodott, hogy a potenciális munkaerő tisztában legyen azzal, hogy mégis mire bólint rá.

Egy új projektbe fogunk bele. Annyira titkos, hogy még nektek sem mondhatom el mi az. Nem mondhatom el, kinek fogtok dolgozni, amit viszont elmondhatok az az, hogy ha elfogadjátok ezt a szerepet, akkor keményebb lesz a munkátok, mint valaha az egész életetek során. Fel kell áldoznotok az estéiteket és a hétvégéiteket az elkövetkezendő néhány évben, amíg meg nem csináljuk ezt a terméket.

Meglepő módon a megkeresettek többsége elfogadta az ajánlatot. Veterán dizájnerek, feltörekvő programozók és menedzserek, akik éveken keresztül dolgoztak együtt Jobsszal, mind ott sorakoztak Forstall csapatában, és olyan mérnökök is, akik sosem találkoztak vele. Nem kis feladatra vállalkoztak, bár arról fogalmuk sem volt, hogy mire. Jobs egy mindenki által könnyen használható eszközt álmodott meg a nagyközönségnek. Ilyen számítástechnikai eszközre előtte nem sok példa akadt, ezért az alkotók szerint a készítés folyamata sokszor igen izgalmas volt.

Forstall ígérete a fejlesztés során beigazolódott: valóban mindenkinek megváltozott az élete. “Az iPhone miatt váltam el.” – erősítette meg Andy Grignon, az egyik iPhone-on dolgozó mérnök. Ez nem volt egyedi eset, több példa is akadt hasonló történetekben. Az iPhone fejlesztése jó néhány kapcsolat és házasság végét jelentette.

Valóban nagyon intenzív volt, talán munka szempontjából a legborzalmasabb időszak az életemben. Végy egy csapat nagyon okos embert, tűzz ki tarthatatlan határidőket és egy lehetetlen küldetést. Majd sulykold folyamatosan azt beléjük, hogy a cég jövője az ő munkájukon múlik. És már kész is a nyomorúság levese. Nem igazán volt időnk arra, hogy feldobjuk a lábunkat az asztalra és azt mondjuk, ez egy őrületesen jó nap lesz. Ehelyett inkább azt mondtuk: jó ég, nekünk befellegzett! Minden egyes alkalommal leselkedett ránk valami, hogy mindent elrontson.

Az iPhone ötlet

Az iPhone fejlesztése Steve Jobs ötlete alapján indult 2004-ben, ám az eszköz eredete ennél korábbra tehető. Amikor Steve 2007-ben kiállt a színpadra és elővette a zsebéből a telefont, úgy jellemezte az eszközt, mely egy iPod, telefon és internetkommunikációs eszköz is egyben, a gyakorlatban pedig egy zsebszámítógép, egy érintő kijelzőre szabott operációs rendszerrel.

Úgy gondolom, hogy az emberek ránéznek és nem azt gondolják, hogy ez olyan, mint egy számítógép, pedig az. Sőt, tulajdonképpen szoftveres tekintetben sokkal komplexebb, sok más számítógépnél. Az operációs rendszer van olyan kifinomult, mint a modern gépeken. Ez az evolúciója annak az operációs rendszernek, melyet 30 éve fejlesztünk.

Mint minden magas profittal rendelkező, sikeres technológia, úgy az iPhone is már a kezdetek kezdetén sok változáson ment át.. Nincs olyan, hogy valaki fejéből kipattan a tökéletes termék, a nagy ötletek az évek tapasztalataiból származnak, kutatásokból és a felhasználói igények körvonalazódásából jönnek létre. Az Apple pedig nagyon ügyesen építkezett az iPod elsöprő sikeréből, és az abból érkező vásárlóréteghez hozzácsaptak még pár száz millió felhasználót, akiknek a közösségi média és az internet világában elengedhetetlen kiegészítő eszköz lett az iPhone.

Ki láthatta ezt előre? Ki tudhatta, hogy az a helyes út, amin az Apple elindult tíz évvel ezelőtt? Valószínűleg nem sokan. Eleinte az se volt egyértelmű, hogy milyen irányba kamatoztatja majd az iPod sikerét az Apple. A beszámolók alapján körülbelül öt olyan termékötlet volt, amit komolyabban megvizsgált a cég, és ezek között nem csak telefonok, illetve mobilkommunikációs eszközök voltak.

“Sok minden vezetett az Apple-nél az iPhone fejlesztéséhez.” – nyilatkozta Phill Schiller 2012-ben. “A cég kezdetben a Mac gyártójaként lett híres, kevés piaci részesedéssel. Ezután jött az áttörés, az iPod, mint hardver, és a hozzá tartozó szoftver, az iTunes. Ezek mindenki szemében megváltoztatták az Apple-t, legyen szó dolgozókról vagy felhasználókról. Az emberek azt kérdezgették, ha képesek voltatok egy olyen sikerek termék fejlesztésére, mint az iPod, akkor mit készíthetnétek még? Jöttek az ötletek, úgy mint kamera, autó és hasonló őrült dolgok. Na és persze, az elmaradhatatlan telefon.”

A Fadell-effektus

1997-ben 180 fokos fordulatot vett az Apple, és ráállt arra a sikerpályára, melyből az iPod, az iPhone, az iPad is született és ami szerethetővé és népszerűvé tette a Macintosh gépeket a felhasználók számára. Ebben az évben tért vissza Steve Jobs, és visszatérése már nulla fejlesztés mellett is sikeresnek volt mondható. Egy merész lépéssel megszüntette a cég termékpalettájának 70%-át; ezzel az Apple viszonylag gyorsan képes volt a veszteséges működését pozitív irányba terelni, és vékonyka profitot is termelni. Azonban ekkor még semmi többet nem lehetett elmondani a cégről: nem volt még kulturális és gazdasági mozgatórugó egészen az iPodig, ami tulajdonképpen ugródeszka volt az iPhone-hoz.

“Nem lett volna iPhone iPod nélkül.” – mondta Tony Fadell, aki részt vett mindkét termék megalkotásában. Fadell igazán fontos “kelléke” volt az iPhone megépítésének: azon kevesek egyike, akik szembe mertek szállni Jobs akaratával. Viszont Fadell hasonló eltökéltséggel rendelkezett, mint az Apple társalapítója. Brian Huppi és Joshua Strickon szintén kulcsemberek voltak, elmondásuk alapján Fadell egy tipikus “csak oldd meg” típusú vezető volt. A munkatársak egyébként Tony Halandzsának hívták a háta mögött, néha szimplán csak elengedték a fülük mellett az olyan határozott és egyben lehetetlen utasításait, mint például: ne tartson tovább egy évnél egy termék előállítása!

Miután 2008-ban elhagyta az Apple-t, saját céget alapított Nest néven és otthoni kütyük fejlesztésével kezdett el foglalkozni. Cégét később a Google vásárolta fel 3,2 milliárd dollárért. Személyét gyakran hasonlították Steve Jobséhoz. Híres cyberpunk stílussal rendelkezik, borotvált fejjel, kényelmes pulóverekkel, hűvös tekintettel és egy lobbanékony, erős személyiséggel.

A kinyíló iPod-kapu

Az iPod eladások hosszú időn át a bevétel 50%-át jelentették az Apple számára. Azonban 2001-ben, amikor a termék debütált, még csak nagyon kevesen ismerték. Két évbe telt, mire az emberek ráleltek. Ennek legnagyobb oka az volt, hogy az iPod eredetileg egy Mac kiegészítőnek számított, köszönhetően annak, hogy az iTunes akkoriban csak OS X-re volt elérhető.

Csak a holttestemen át adhatod ki az iTunest Windowsra!

Jelentette ki Jobs Fadellnek, amikor az előállt a világmegváltó ötletével annak érdekében, hogy több emberhez eljusson az iPod.

Ennek ellenére Fadell nem nyugodott bele Jobs makacskodásába és titokban készítettek egy Windows-kompatibilis iTunes verziót. Két évbe telt, mire az elkeserítő eladási számokat látva az Apple vezetője felébredt Csipkerózsika álmából. Ezután már minden adott volt. Az iTunes Store folyamatos növekedésnek indult, az emberek imádták az online zenevásárlást – ez tette lehetővé, hogy milliók kezébe iPodot adjon az Apple, ami több volt, mint a valaha volt legtöbb Mac tulajdonos száma. Mi több, az iPod mainstream termékké vált, és volt benne annyi “kúlság”, ami egy enyhe patinát kölcsönzött az Apple-nek, mint brandnek.

Ettől Fadell hamar a vezetőségben találta magát és az volt a feladata, hogy felügyelje és egyengesse az új termék útját. Ez a szárnyalás ekkor már nem tűnt hosszúéletűnek, hiszen hiába volt 2003-ban rendkívül sikeres az iPod, 2004-ben már telefonon is lehetett MP3 zenét hallgatni. “Hogy ha elég csupán egy eszközt magadnál hordanod, akkor melyiket választanád?” tette föl a kérdést ekkor Fadell. “Pontosan ezért jött létre a Motorola Rokr”.

A következő részben tovább haladunk az iPhone megszületése felé, ahol szó lesz a teljes digitalizálódásról, az okostelefon ötletének körvonalazódásáról, és az Apple táblagépéről, az iPadről. A témához kapcsolódóan az iOS fejlődéséről szóló cikksorozatunkat az iOS dossziéban olvashatjátok, a legfrissebb Apple-sztorikért pedig kövessétek nyomon az új iMagazin Shuffle-t!

Forrás: The Verge

A sorozat további részeit itt találhatod: II., III., IV., V., VI. rész

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!