imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan lehetnének még jobbak az értesítések?


Az iOS 8-ban rengeteget fejlődtek az értesítések azzal, hogy akár válaszolni is tudunk egy üzenetre, vagy némítani egy Facebook felhasználót – bármelyik alkalmazásból, közvetlenül az értesítésre koppintva.  Ezt a funkciót a Yosemite is használja, tehát az Apple egyből elkezdte használni az összes kompatibilis termékében. Ugyanakkor az Apple Watch megjelenésével az értesítéseket olyan dolgokkal fejlesztette tovább a cég, amiket szívesen látnánk viszont az összes többi termékben is. 

Ahhoz, hogy az Apple Watch teljes körűen működjön, az embernek először is párosítania kell az iPhone készülékével. A párosítást az Apple megpróbálja minél jobban kihasználni, és ez talán az értesítéseknél észlelhető leginkább. Amikor az Apple Watch-ot párosítjuk az iPhone-unkhoz, akkor a rendszer elkezdni figyelni, hogy használjuk-e éppen a telefont. Ha aktívan használjuk, akkor az értesítés a telefonon jelenik meg, és az óra teljesen néma marad. Ezáltal a lehető leggyorsabban kapjuk meg az értesítéseket, mert nem tereli el az óra rezgése vagy felvillanása a figyelmet. Ugyanez a művelet viszont fordítva is működik. Ha az iPhone-t éppen nem használjuk, akkor az értesítés az órán fog megjelenni, és az óra Taptic motorja fogja csak megrezegtetni a testünket. Ez a rendszer olyan jól ki van találva, és annyira magától érthetően működik, hogy a jövőben valószínűleg az Apple termékcsalád többi tagja is rövidesen átveszi ezt az újítást. Vagy legalábbis jó lenne.

continuity_large

Általánosságban igaz az, hogy a cég termékei nagyon jól működnek együtt és ez a Continuity megjelenésével csak még inkább javult. Viszont vannak olyan dolgok, amelyek nagyon zavaróak tudnak lenni. Ilyen lehet például, hogy a Handoffot bekapcsolva, ha bejövő hívást veszünk fel a telefonon, a Mac még 3-4 másodpercig csörög. De az is nagyon idegesítő lehet, amikor egymástól 1-2 másodperc késéssel érkezik be az értesítés a Mac és az iPhone készülékekre.

gallery2_email_large

Ennek a megoldása az lenne talán, hogy ha aktívan használjuk az OS X-et – amit vagy a kurzor mozgásából vagy a megnyitott ablakokból lehetne tudni -, akkor az értesítés a Macen  jelezne, de a telefon néma maradna. De, ha a Mac készüléket már nem használtuk egy ideje vagy kikapcsoltuk, akkor jönne a már most is ismert forgatókönyv. A telefont használva a telefonon jelezne az értesítés, ha pedig nem használjuk akkor az órán. Ezáltal egy Apple-höz méltó, logikus és jól működő rendszert kapnánk, és azt már említeni se kell, hogy mennyire hasznos lenne. Igen ám, de az Apple termékcsalád nem csak ebből a három termékből áll. Szerencsére viszont bármilyen egyéb terméket is hozzá lehet adni ehhez a gondolatmenethez. Ha például egy iPadet használunk, akkor a rendszer ugyanúgy képes lenne az iPaden megjeleníteni az értesítéseket, és ezzel együtt az összes többi eszközt némítani.

messages_any_device_large

Egy másik dolog, amit „eltanulhatna” a többi eszköz az Apple Watch-tól, az az értesítésekre való válaszok szinkronizálása. Jelenleg ugyanis, ha elutasítunk egy értesítést vagy megnyitunk egy alkalmazást egy értesítésen keresztül, akkor az nem feltétlen szinkronizálódik az összes eszközzel és tűnik el, hanem minden eszközön egyenként kell reagálni rá. Ez egy vagy két eszköznél nem is zavaró, de azoknak, akiknek sok Apple termékük van nagyon idegesítő tud lenni, hogy minden értesítésre háromszor kell reagálni. Most sokan gondolhatják, hogy nekik pedig ez működik, hiszen ha az egyik eszközön válaszolnak az értesítésre, akkor a többi eszközről is eltűnik. A probléma csak az, hogy jelenleg mivel ez alkalmazás szinten működik, csak néhány alkalmazásnál érhető el. Tehát az újítás az lenne, ha ez operációs rendszer szinten is képes lenne működni, és ezáltal elérhető lenne minden alkalmazásnál.

gallery1_safari_large

Összefoglalva, az értesítések nagyon fontosak a készülékeinken és az Apple Watch bemutatta, hogy lehetne még jobbá varázsolni az értesítéseket. Éppen ezért, nagy esélyt látok arra, hogy a most érkező iOS 9 és az új OS X rendszerekben nagy hangsúly lesz fektetve arra, hogy minden eszköz gördülékenyen működjön egymással. Az ötletek nem kivitelezhetetlenek és sokat segítene, ha tényleg helyzettől függően kapnánk értesítéseket, arra az eszközre, amit épp használunk.

Forrás: AppleInsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!