imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan működik a Live Photo, és mennyi helyet foglal?


A szerdai iPhone 6s keynote-on kicsit szkeptikusan figyeltük a bemutató azon pontját ahol az iPhone 6s egyik újdonságáról, az élő fotókról beszélt Phil Schiller. Azóta kiderült hogyan működik, és mennyi helyet foglalnak ezek a képek.

„Az Apple újra feltalálta az animált gifet, mondtuk Lacival a szerdai keynote közvetítésünkben, miközben Phil Schiller épp azt mutatta be, hogy milyen egyszerűen készíthetünk az új iPhone készülékekkel három másodpercig mozgó fotókat. Sőt, még a hangja is lesz ezeknek a képeknek. Az Apple oldalán ez olvasható:

Egy állókép egy megfagyasztott pillanatot rögzít. A Live Photo segítségével ezeket a pillanatokat élő emlékekké alakíthatjuk. Az élő fotók szíve egy csodálatos 12 megapixeles kép. De ezzel a képpel együtt megmaradnak a fotózás előtti és utáni mozdulatok és hangok is.

Jól hangzik, jól is néz ki, de hogyan működik mindez? És persze a legfontosabb kérdés, hogy mennyi helyet foglalnak majd ezek a képek.

Sokan valószínűleg nem tudják, de az iPhone most is folyamatosan készíti a fotókat még mielőtt megnyomnánk az exponáló gombot. Onnantól kezdve, hogy elindítjuk a kamera alkalmazást, a készülék elkezdi rögzíteni a kamera által látott képet, egy bufferba. Majd amikor megnyomjuk az exponáló gombot, elmenti a legutolsó képkockát abban a pillanatban, amikor megnyomtuk a gombot.

2X

Az új iPhone 6s kicsit többet tesz. A gomb megnyomása előtti, és az utána következő másfél másodpercet is eltárolja, majd az így rögzített anyagból elment egy spéci JPEG formátumot, ami képes mozgásban is megjeleníteni ezt a három másodpercet. Tulajdonképpen egy három másodperces videót készít, csak JPEG formátumban tárolja azt. Ha videó lenne, akkor 90 darab 12 megapixeles képkockát kellene eltárolni, de ezzel a technológiával az Apple-nek sikerült megoldania, hogy csak két 12 megapixeles fotónak megfelelő méretű legyen a Live Photo. Tehát a válasz a kérdésre, hogy mekkora helyet foglalnak az élő fotók a készülékünkön nagyon egyszerű: kétszer annyit mint egy átlagos fotó.

Az Apple szerint – meg szerintünk is – a kisgyerekes szülők, és a kisállattartók kedvenc újdonsága lehet a Live Photo. Ez tipikusan pont az a két téma, aminél szinte mindig lekési az ember az exponáló gomb megnyomásakor a cuki arckifejezést, legyen szó gyerekről vagy bármilyen háziállatról. Erre megoldás lehet az Apple most bemutatkozott Live Photo-ja.

liveanim

A Live Photo funkció alapból be lesz kapcsolva ha elindítjuk a kamera alkalmazást, de természetesen kikapcsolhatjuk majd, ha nem szeretnénk izgő-mozgó, hangos fotókat készíteni. Attól sem kell félni, hogy ha mégis mozgó képet vettünk fel, akkor nem tudjuk megosztani normál képként. A Live Photo módban elkészített képeket is feltölthetjük például Instagramra tejesen normál fotóként. Persze ha szeretnénk az ismerőseinkkel megosztani egy mozgó képet, akkor simán átküldhetjük bármilyen iOS 9-et futtató készülékre például iMessage-ben, a fogadó fél pedig láthatja a három másodperces mozgó képet.

Mi továbbra sem vagyunk meggyőződve róla, hogy az Apple feltalálta a spanyolviaszt, hiszen korábban is léteztek hasonló alkalmazások, de biztos, hogy sokaknak tetszik majd ez az új funkció.

Azért nem árt hozzátenni, hogy az Apple bemutatóján nagyon jól néztek ki a demózott mozgóképek, de érdemes megfigyelni, hogy az összes így készült képet állványra rögzített telefonnal készítették. Kézből tartva nem biztos, hogy ilyen szép végeredményt kapunk majd, hiszen biztosan lesz némi remegés az így készített mozgó fotókban. Az viszont tény, hogy az Apple Watch-on használva egy egy jól elkészített Live Photo-val, nagyon szuper számlapot készíthetünk az óránkra. Én már el is képzeltem, hogy milyen lenne, ha miközben az Apple Watch-omra tekintenék, hogy megnézzem az időt, a macskám is odafordítja a fejét az óra kijelzőjén.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!