imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan működik a macOS tárhely optimalizálása?


Legyen szó a legkisebb 128 GB-os SSD-ről vagy több terabájt nagyságú tárolóról egy biztos: szabad helyből sosem elég. Éppen ezért a macOS-ben helyet kapott egy nagyon okos rendszer, ami a tárhelyünk telítődését figyelve mindig képes szabad helyet felszabadítani.

Képtelen vagyok rendet tartani a gépemen. Tipikusan az a fajta felhasználó vagyok, aki azt hiszi, attól, mert mindent rendszertelenül ledobál a desktopra, gyorsabban mennek a dolgok. Aztán, amikor megtelik a gép és ki kellene törölni ezt-azt, akkor jöhet a szortírozás órákon át. Ez persze sokkal több időt vesz el, mintha eleve minden a helyén lenne és, ami nem kell az a kukába kerül.

A tárhely optimalizálás abban az esetben lehet hasznos, ha például sok fotót, videót, zenét vagy dokumentumot tárolunk a gépünk, amik nincsenek napi használatban. Tehát nem szorulunk rá arra, hogy lokálisan, akár offline is elérhetőek legyenek. Ha legördítjük az Apple-menüt és rákattintunk a Mac névjegye menüre, majd a Tárhely fülre, akkor megnézhetjük, hogy a meghajtónkon mennyi helyet foglal el a rendszer, az alkalmazások, az egyéb fájlok, amiket a rendszer nem tud detektálni, mint például a kontaktok.

Továbbá egy Kiüríthető kategóriát is találunk. Ezek olyan állományok, amiket tárterület telítődésével a rendszer képes eltárolni a felhőben és szükség esetén azonnal visszatölteni. A tárhely optimalizálása segítségével megadhatunk bizonyos fájltípusokat, vagy mappákat, amiket a rendszer duplikálhat a felhőben és ideiglenes törölheti a helyi meghajtóról.

Ahhoz, hogy ezt beállítsuk nyomjunk a Kezelés… gombra, majd maradjunk a Javaslatok fülön. Itt alulról felfelé haladva találunk egy fájlrendszerező segédet, beállíthatjuk a Kuka automatikus ürítését, megadhatjuk, hogy a megnézett filmjeinket törölje az iTunes és állíthatunk be iCloud szinkronizációt is. Erre lesz most szükségünk, kattintsunk a Tárolás az iCloudban…gombra.

Az Íróasztal és Dokumentumok opciót válasszuk és állítsuk be a felhőszinkronizácót. Tulajdonképpen annyi történik, hogy amint a rendszer azt észleli, hogy nem elegendő a rendelkezésre álló tárhely, fokozatosan elkezdi az itt tárolt fájlokat felmásolni az iCloudba. Ez nem fájlnév szerint történik, hanem attól függ, hogy melyikeket nyitottuk meg legrégebben. Így esetemben először az archivált Pages dokumentumok kerülnek fel, majd csak utána a néhány napos képek, videók és gifek.

A Fotókra külön módszer érvényes, ezeket mind megtartja a rendszer lokálisan is, ahogy a videókat is. Mielőtt feltöltené a felhőbe, készít egy gyengébb minőségű változatot, ha úgy tetszik egy előnézetet. Ezt a kisebb felbontást megtartja, az eredetit pedig eltárolja az iCloud tárhelyünk kárára.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!