imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan működik a time-lapse funkció iOS 8-ban?


Az iOS 8 Kamera alkalmazásába bekerült egy sokak által várt, látványos új funkció: mostantól time-lapse felvételeket is készíthetünk. Ezek azok a videók, amiken minden nagyon gyorsan történik, és amik az utóbbi időben elég népszerűek lettek a különböző videómegosztó oldalakon.

Eddig is rengeteg alkalmazás volt iOS-re amivel time-lapse videókat készíthettünk, az újdonság mindössze annyi az iOS 8 megjelenésével, hogy mostantól a gyári Kamera alkalmazás is elegendő ehhez, nem kell plusz appokat vásárolnunk. De hogyan is működik az Apple-féle time-lapse?

A legtöbb külső fejlesztő által készített alkalmazásban rengeteg beállítási lehetőségünk van, az Apple viszont a tőle megszokott egyszerűséggel oldotta meg a funkciót. Egyszerűen csak megnyomjuk a piros felvétel gombot, és már készül is a videónk. Azt, hogy pontosan mi történik a háttérben, az Apple sehol nem dokumentálja, pedig elég érdekes, ahogy megoldották a funkciót.

Az iOS time-lapse működését a Studio Neat csapata elemezte ki. Ők azok, akik kitalálták például a Glif iPhone-állványt, és saját time-lapse alkalmazást is fejlesztettek Frameographer néven. Éppen ezért, amikor a WWDC-n meglátták, hogy mire készül az Apple, megijedtek: az app elveszíti majd a piacát, hiszen mindenki a beépített funkciót fogja használni. Aztán rájöttek, hogy annyira nincsenek veszélyben, hiszen az Apple megoldása sokkal kevesebb beállítási lehetőséget nyújt, a komolyabb felhasználók valószínűleg maradnak a külső megoldásoknál. Kíváncsiak voltak viszont, hogy az Apple mit ért ez alatt:

Örökítsd meg a naplementét, a város utcáinak nyüzsgését vagy a virágok nyílását time-lapse felvételen a Kamera alkalmazás Eltelt idő módjával. Az iOS 8 elvégzi a munkát: dinamikusan megválasztott időközökkel fűzi össze a fotókat.

Vagyis mire gondol az Apple a „dinamikusan megválasztott időközök” kifejezéssel? A Studio Neat csapata időt nem kímélve csinált egy tesztet, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felvételi idők duplázásával a time-lapse sebessége is duplázódik, vagyis a másodpercenként elkészített képkockák száma feleződik. Ez így leírva elég bonyolultan hangzik, de készítettek egy táblázatot, amiből látszik, hogy igazából pofonegyszerű az elv:

Time-Lapse iOS 8

A Studio Neat leírja, hogy ez az egyik leghatékonyabb módja a time-lapse videók készítésének. Amikor elkezdjük rögzíteni a felvételt, akkor tehát másodpercenként két fotót csinál az iPhone-unk. Ha már több mint 10 perce vesszük fel a videónkat, akkor a 10. perc után a Kamera alkalmazás átvált 1 képkocka / másodperc rögzítési sebességre, és töröl minden második korábbi képkockát. Majd ugyanezt az elvet követi ahogy újabb és újabb határértékeket lép át a videó a fenti táblázat alapján.

Az egész megoldás lényege, hogy a rögzített time-lapse videónk általában valahol 20 és 40 másodperc közé fog esni hosszúságban, 30 képkocka/másodperces sebességgel. Miért fontos ez? Azért mert leggyakrabban ez a különböző közösségi szolgáltatásokon megosztott videók hossza. A Studio Neat készített két tesztvideót is.

Az első videót 5 percig rögzítették, az eredmény 20 másodperc lett 30 fps sebességgel:

A második videó 40 percig készült, szintén 20 másodperc hosszúságú 30 fps sebességgel, azonban az idő nyolcszor gyorsabban telik benne mint az elsőben (120x-osa a valós időnek):

Mi a végkövetkeztetés ebből az egészből? Az, hogy az Apple az átlagfelhasználók számára tökéletesen, az igazi megszokott Apple-stílusban oldotta meg a time-lapse videók rögzítését. Nem tudjuk, mi történik a háttérben, de az iPhone-felhasználók 95%-át ez nem is érdekli. A lényeg, hogy nagyon egyszerűen tudunk nagyon látványos videókat készíteni, amiket aztán könnyedén megoszthatunk Facebookon, Instagramon, YouTube-on vagy Vimeón. Ha pedig valaki piszkálni akarja a mindenféle beállításokat, annak ott van a kismillió e célt szolgáló alkalmazás az App Store-ban. Vagyis gyakorlatilag az Apple megcsinálta a time-lapse funkciót a szélesebb tömegek számára használható módon.

Te csináltál már time-lapse videót az iOS 8 Kamera alkalmazással? Ha igen, oszd meg velünk a kommentekben!

Forrás: Studio Neat.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!