imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan tökéletesíthetné az Apple az ökoszisztémát?


Az Apple-ökoszisztéma sose volt egy elhanyagolható szempont akkor, amikor kiválasztottam azokat a kütyüket, amiket a hétköznapokban és a munkám során is használok. Ezek a funkciók olykor apróságok, olykor kényelmi kérdések, máskor viszont nagyon is szuper dolgok, amik képesek új értelmet adni egyes eszközöknek.

Én az a fajta gyarló felhasználó vagyok, aki nem a Mac és nem is az iPod kapcsán csöppent az Apple olykor furcsa, kissé különc, máskor viszont nagyon is innovatív világába. Egy iPhone 4 volt az első Apple-termékem, bár ekkor már nagyon nagyon szemeztem az iPodokkal, de az új telefon megvásárlásával értelmetlenné vált volna a zenelejátszó megléte. Ez a kívánalmam azóta sem csillapodott: majd ha megint divat lesz ilyen kütyükön zenét hallgatni, akkor esküszöm felhúzom a hipszter maszkot és veszek egy iPod Nanót, aminek pont semmi értelme nincs 65 ezer forintért 2017-ben, de na. A módját meg kell adni a fanatizmusomnak.

master

Az iPod újjászületése

Az iPhone-omat egy iPad mini követte a sorban, majd megvásároltam életem első Mac számítógépet. Az iPodot mégsem hagyhatom ki. Úgy érzem, az Apple-nek van még valami dolga a zenelejátszó készülékekkel, hiszen hosszú évek óta érintetlenek már a termékpalettán, nagyon örülnék neki, ha valami változás történne ezen a téren. Persze azóta rengeteg felhasználó váltott a klasszikus iTunes-ból szinkronizálós módszerről a streamingekre, az Apple-nek pedig erre is van egy tök jó alternatívája: Apple Music.

Az az Apple Music, ami egyébként nem nagy szívügyem. Épp a napokban gondoltam rá, hogy egy kissé igazságtalanul jártam el, amikor az indulást követő kezdeti időszakban leszaroztam és azóta sem tértem vissza. A Spotify minden igényemet kielégíti, viszont hajt a kíváncsiság, hogy vajon másfél év alatt miben sikerült jobbá tennie a zenei szolgáltatását az Apple-nek. Ezt a témát egyébként nemrég részletesebben boncolgatta Hordon itt és itt. Majd ha nem felejtem el megint időben lemondani a Spotify-t, akkor ismét adok egy esélyt az Apple Musicnak.

og2

Van már streamingünk, szuper zenelejátszó brandünk, vezeték nélküli fülesünk, sőt, még fejhallgató brandünk is, ami olyan, amilyen. Szerencsére az igényesebb zenekedvelőknek ezeknél jóval kielégítőbb darabok is megtalálhatóak a polcokon. Valahogy várnám, hogy az Apple egybegyúrja a hármat. Persze már megtette: iPhone – de azért egy külön a zenehallgatásra tervezett eszköz teljesen más élményt nyújtana. Jelenleg egyik iPod sem képes ezt a 3-4 dolgot összehozni.

Ugyan ott van még az iPod touch, de nincs celluláros változat, ami eleve torkon döfi az Apple Musicot úgy, ahogy van. Arról még csak nem is beszéltünk, hogy gyakorlatilag semmi vonzó nincsen benne. Helyette mindenféle szempontból egy sokkal jobb vásárt lehet csinálni egy iPhone 5s-sel vagy egy iPhone SE-vel. Nem robbantana hatalmas piacot az Apple, de nagyon sok felhasználó szívét meg tudná melengetni egy naprakész, újra gondolt iPoddal.

AirPlay-t mindenkinek

Régi problémám, hogy nincs Apple TV-m, ebből kifolyólag az AirPlay tükrözést sem tudom használni. Erre az egy funkcióra lenne olykor szükségem, viszont csak ezért nem szeretnék venni egy porosodó dobozt, amit egyébként nincs időm másra használni. Igazából semmi bajom a negyedik generációs Apple TV-vel, csupán számomra haszontalan. Általános probléma, hogy böngészem a telefonom és szeretném kilökni a tartalmát egy nagyobb képernyőre. Kézenfekvő lenne az általában a közelemben lévő MacBookom kijelzőjét használni, de erre sajnos nincs hivatalos megoldás.

ios10-iphone6s-ipad-home-control-center-now-playing-airplay

iPaden dettó ugyanez a helyzet, olykor jól jönne bizonyos appok tartalmát átlőni mondjuk Macre vagy fordítva. Jól tenné az Apple, ha csiszolna még ezen a funkción és teljes átjárhatóságot kapnánk az eszközök között, azaz teljesen mindegy, hogy melyikhez nyúlok, mindenhol két koppintásból el tudom érni ugyanazon tartalmaimat, mint a többi eszközön. Addig is marad az Apple TV, amiből lassan meg is érkezhet az 5. generáció.

Vezeték nélküli töltés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egyes hírek szerint az Apple idén már bevezeti a vezeték nélküli töltést az iPhone 8-ban. Ez könnyen elképzelhető és ehhez, illetve a céghez köthető szabadalmat is felfedeztek már a tech sajtó: lesz vezeték nélküli töltés, csak épp egy kicsit másként, mint ahogy azt mi gondoltuk. Egy indukciós “in-house” töltésről szól a fáma, ami nekünk is rendesen beindította a fantáziánkat. Ez lehetővé tenné, hogy az eszközeinket egymásra helyezve egyfajta powerbank megoldásként tudjuk felhasználni.

maxresdefault4-746x419

Rendszeresen előfordul az velem, hogy út közben lemerül a telefonom, és nálam van a MacBookom, de nincs nálam Lightning kábel. Így bukom a töltést, pedig a notebookomról jó párszor fel lehetne tölteni az iPhone-om, csak épp nem mindig van mivel. Kézenfekvő megoldás lenne, hogy becsúsztatnom a gép mellé a táskámba útközben a telefont és amikor kiveszem, mindig maximális töltöttségen lenne. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, ha lesz is ilyen idén, akkor sem elképzelhető, hogy ilyen formában. Egy biztos, az elgondolás klassz, kíváncsian várjuk, hogy megvalósul -e valaha.

+1

Az Átjárhatóság remek adottsága az Apple-termékeknek, de számos felhasználói panasz érkezik nap mint nap arra vonatkozólag, hogy nem mindig működnek tökéletesen ezek a funkciók. Az Univerzális Vágólap a legkritikusabb pontja ennek a történetnek, hajlamos megfagyasztani a böngészőt, és oda-vissza nem is mindig működik. Ezzel csak az a gond, hogy nagyon jó ötlet egy ilyet megcsinálni, ha valóban hibátlanul működne állandó jelleggel; így viszont elő se veszi az ember, hiszen nincs kedve vele kísérletezni a “vagy működik vagy nem” alapon.

apple-desk-working-technology-740x400

Az AirDrop, – amit egyébként a legtöbbször használok – gyakorlatilag mindig működik, sosem hagyott még cserben, ám a komment szekcióban ti is többször jeleztétek már, hogy gondotok akadt ezzel is. Érdemes ilyenkor az iCloud szétkapcsolásával, majd újra egyesítésével kísérletet tenni. Mint tudjuk, az iCloud nagyon jó, de azért vannak gyenge pontjai.

Összességében egész jó összhangban vannak az eszközök egymással, követik azt a szisztémát, amire az Apple már a kezdetek óta építkezik. Egyre kevesebb a kábel, még ha olykor értetlenül is állunk például az USB-C csatlakozó kérdése előtt, akkor is azért ezek az eszközök elég jól összepasszolnak, ami véleményem szerint példátlan a piacon. A Microsoftnak voltak hasonló próbálkozásai, de a Windows Phone mélyrepülésével sosem teljesedett ki igazán a redmondiak átal megálmodott rendszer.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!