imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hogyan változtatta meg Tim Cook az Apple életét?


Steve Jobs, amikor kinevezte Tim Cook-ot az Apple vezérigazgatójává (CEO / Chief executive officer), azt mondta neki:

Nem szeretném azt, hogy minden döntésed előtt megkérdezd magadtól, hogy vajon mit csinálnék. Csak tedd azt, amit jónak érzel.

Véleményem szerint, ezt részben teljesítette Tim, bár azért megpróbálta megtartani az Apple „szokásait” is, hiszen ha rápillantunk egy Apple termékre ma, szinte ugyanazt érezzük, mint amikor még Steve vezette a céget. Ugyanúgy átjár minket az egyszerűség érzete, mint pár éve, ugyanúgy érezzük azt, hogy a termék van értünk és nem pedig fordítva, mindezt pedig ugyanannyi pénzért kapjuk meg. De természetesen az új igazgató tett olyan lépéseket, amik azért megváltoztatták a céget. Most nyolc ilyen dolgot szeretnék vázolni nektek, és ahol úgy érzem, hozzáfűzöm a saját pozitív illetve negatív véleményemet is.

1, Adakozás

Alapjaiban véve, nem elvárható egy cégtől, hogy az adakozzon. Természetesen van egy határ, ami felett valamiért az emberek elvárják azt, hogy mégis megtegye. Steve mégsem jótékonykodott. Ám 2012-ben, Tim Cook állítása szerint az Apple több mint 100 millió dollárt költött el jótékony célokra,
ami szerintem szép gesztus a cég részéről, noha az éves bevételének ez az egy százalékát sem teszi ki.

2, Új területek

2012-ben az iOS6-al eltűntek a Google alkalmazásai a rendszerből. Ez részben annak tudható be, hogy az Apple akkor már évek óta fejlesztett saját térkép alkalmazását szerette volna használni a Google Maps helyett, illetve szerintem függetlenedni is akart a cégtől, hiszen az Apple szeret a saját lábain állni.

3, Új méretek

A tökéletes méretek mégsem voltak olyan tökéletesek, hiszen az Apple 2012-ben nagyobb kijelzős telefonokat kezdett el gyártani, és a „használhatatlan”, 7 colos kijelzős tabletek piacára is betörtek, hiszen kiadták az iPad Mini-t is. Egyébként szerintem nagyon jól tette az Apple, hogy piacra dobta a kisebbik tabletet. Az idén érkezett retina kijelzős frissítéssel talán a piac egyik, ha nem a legjobb táblagépét hozták létre Cupertinoban.

ipadminicomparsion
4, Belső harcok

2013-ban arról volt hangos a sajtó, hogy Jony Ive átvette az iOS kinézetéért felelős részleg irányítását, ezzel kiszorítva a cégből Scott Forstall-t, a korábbi vezetőt. Erre lényegében azért volt szükség, mert Scott-tal nehéz volt együtt dolgozni, makacs és hajthatatlan volt. Végül Tim a kirúgása mellett döntött.

Scott Forstall, senior vice president of iOS Software at Apple Inc. (R), hands off the remote to Apple CEO Tim Cook during the Apple Worldwide Developers Conference 2012  in San Francisco
5, iOS7

Kétségtelenül az egyik legnagyobb változás, amit engedélyezett az új vezérigazgató. Azzal, hogy Jony Ive átvette a felhasználói felület tervezését, egy korszaknak vége lett. A szkeuomorf ábrázolás az iOS-ben eltűnt, átvette a lapos, úgynevezett „flat” dizájn/stílus. Szerintem mindenki el tudja maga dönteni, hogy ez mennyire tetszik neki. Ám kétségtelen, hogyha most a kezembe veszek egy régebbi rendszert futtató készüléket, olyan régiesnek, elavultnak hat az egész. Nem szeretnék visszatérni a régi rendszerre, még ha az rengeteg helyen sokkal kidolgozottabb is volt, legalábbis a részleteket tekintve mindenképp.

iphone5_ios7
6, Nyitottság

Steve Jobs idejében csak a vezérigazgató volt az, aki megjelent a magazinok címlapján, ő volt az a személy, aki elment különböző interjúkra és nyilatkozott a céggel kapcsolatos kérdésekre. Ez megváltozott. A tavalyi év folyamán Tim Cook-kal párhuzamosan, több nagyobb „fejes” is riportot adott különböző magazinoknak, az Apple jövőjét illetően. Úgy gondolom, ez ránk, felhasználókra semmiféle hatással sincsen. Esetleg annyi, hogy jobban fogunk várni egy-egy bejelentést, mert itt-ott azért elejtenek egy kis „morzsát” a jövőbeni termékeikről.

7, Felvásárlások

Tim Cook azt nyilatkozta, hogy az elmúlt 18 hónapban több mint 24 darab céget vásároltak fel. Nem elhanyagolható tény, hogy egy hasonló akvizíció eredménye a Touch ID is, ami az iPhone 5S-ben szolgál, mint ujjlenyomat olvasó szenzor. Tehát megállapíthatjuk, hogy ha nem is egy hónapon belül, de a felhasználók csak nyertesei lehetnek (hosszú távon) ezeknek az üzleteknek. Szerk: most épp a Beats felvásárlása van terítéken, épp a napokban írtunk ezekről a hírekről: Amit az Apple valójában megvásárolna a Beats-szelA Beats az Apple kezébe kerülhet? -Handras

8, „Assembled in China USA”

2013-ban, az Apple bemutatta az új generációs Mac Pro gépeit. (teszt itt) Ezeknek az erőműveknek az egyik legnagyobb különlegessége, hogy immáron nem Kínában, hanem „helyben”, Amerikában szerelik össze őket. Ezzel nagy lépést tettek afelé, hogy visszahozzák gyártósoraikat az Államokba. Egyébként ez nem titkolt célja Tim Cooknak.

_93A3256.CR2
Összegzés

Úgy gondolom, elmondhatjuk, hogy Tim Cook megbirkózott azzal a feladattal, hogy elvezesse a céget Steve Jobs nélkül. Természetesen nagyon sokan állnak mellette, és segítik a munkájában, de a végső szót mégis neki kell kimondania. Biztos vagyok benne, hogy a júniusban megrendezésre kerülő WWDC konferencia alatt nem fogunk unatkozni! Te mit vársz legjobban idén az Apple-től?

Forrás: Bussines Insider Borítókép: Gigaom

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!