imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hol a legdrágább a világon az iPhone?


Az iPhone világszerte számos országban megvásárolható, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenhol ugyanannyiba kerülne. Ezt mi, magyarok tudjuk a legjobban, hiszen ha összehasonlítjuk például a magyar Apple Online Store árait az amerikaival, egyből szembeötlik a különbség. De pontosan miért is van ez, és hol mennyibe kerül egy 16 GB-os iPhone 6?

WebpageFX készített egy látványos infografikát, amiben azt ábrázolják, a világ országaiban mennyibe kerül az Apple Store-ban egy iPhone, illetve hogy ez hogyan viszonyul a háztartások éves medián bevételéhez, vagyis a keresetek szempontjából középen elhelyezkedő háztartás hány iPhone-t vehetne az éves fizetéséből. Nem meglepő módon elég jelentős különbségeket fedeztek fel.

A világon dollárra váltva Brazíliában a legdrágább a 16 GB-os iPhone 6 1107,53 dolláros árral (nagyjából 310 ezer forint). Törökország futott be a második helyre (1015,92 dollár), a bronzérmet pedig Svédország vitte el 876,05 dollárral. Magyarország épphogy csak lecsúszott a dobogóról, a negyedik helyre volt elég a 871,75 dollár, ennél azóta egyébként kicsit több is a 247 990 Ft-os Apple Online Store ár. Tegyük hozzá, hogy ez az Apple árazása, az iSTYLE-ban például az összes iPhone 6 és iPhone 6 Plus modell kedvezőbb áron vásárolható meg. A szóban forgó 16 GB-os iPhone 6 itt 229 900 Ft, ami 7,3%-os kedvezményt jelent. Ez 821,2 dollár, amivel 12. helyre esnénk vissza, közvetlenül az Egyesült Királyság mögé.

iPhone árak a világban. | Forrás: WebpageFX
iPhone-árak a világban. | Forrás: WebpageFX

Persze ez még mindig messze van Kanadától, ahol a világon jelenleg a legolcsóbban juthatunk új iPhone 6-hoz, mindössze 647,2 amerikai dollárért. Őket követi az Egyesült Államok a hivatalos 649 dolláros árral. A témában járatosak felkaphatták a fejüket, hogy hohó, de hiszen akkor az egész összehasonlításnak nincs sok értelme, mivel az amerikai ár az adó nélküli, nettó összeg, amire még rájön az államonként különböző sales tax és egyéb adók.

A magyar árban már benne van az 52 722 Ft-ot kitevő ÁFA, illetve a közkedvelt Artisjus-matrica, ami ekkora kapacitásnál 3192 Ft, összesen tehát 55 914 Ft csörög minden eladás után az állam és a jogvédő szervezet kasszájában. Ezek nélkül máris csak 686 dollárnál járunk. „iSTYLE-árban” pedig a két tételt levonva 635 dollárt kapunk. Nahát, ha így nézzük, a világon nálunk a legolcsóbb az iPhone! Ez persze nem teljesen így van (a többi európai ár is bruttó az infografikán), és elég nyakatekert a számolgatás, de érdemes végiggondolni.

iPhone-árak a világban. | Forrás: WebpageFX
iPhone-árak a világban. | Forrás: WebpageFX

Akkor azért jobban állunk az eredeti statisztikában is, ha azt nézzük, hogy a háztartások medián jövedelmének mekkora hányadát teszi ki egy 16 GB-os iPhone. A legalacsonyabb értéket itt az Egyesült Államokban kapjuk, itt az éves jövedelem mindössze 1,6%-át teszi ki egy iPhone 6, vagyis egy átlagos háztartás 62 db-ot vehetne (plusz pár tokot), ha csak erre költené a pénzét. A helyzet Indonéziában a legrosszabb, az arány itt 39,3%, vagyis nagyjából 2,5 iPhone 6-ra futja egy egész évnyi jövedelemből. Magyarországon 5,6%-ról beszélünk, azaz évi majdnem 18 darabról. Ne feledjük azonban, háztartásokról van szó, nem egyénekről, valamint mediánról és nem átlagról.

Egy háztartás éves medián jövedelmének mekkora részét teszi ki egy iPhone? | Forrás: WebpageFX
Egy háztartás éves medián jövedelmének mekkora részét teszi ki egy iPhone? | Forrás: WebpageFX

Forrás: WebpageFX via Business Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!