imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hol a legdrágább és hol a legolcsóbb a világon egy iPhone?


A világ számtalan pontján vásárolhatjuk meg gyakorlatilag ugyanazt az iPhone-t, az árak között azonban elég nagy eltérés lehet. Most megnézzük, hogyan alakulnak világszerte az iPhone-árak, és ezek hogy viszonyulnak a helyi fizetésekhez.

Majdnem pont egy éve készített a WebpageFX egy statisztikát, amiben azt mutatták meg, mennyibe kerül egy iPhone a világ különböző országaiban, valamint ezek az árak hogyan alakulnak az adott ország jövedelmi viszonyaihoz képest. Ezen felbuzdulva úgy gondoltuk, hogy érdemes idén is megismételni ezt, és megnézni, mi változott egy év alatt az iPhone globális árazásában.

A 16 GB-os iPhone 6s modell árát néztük meg ott, ahol elérhető az Apple hivatalos árazása – így például kiestek azok az országok, melyekben csak a szolgáltatóknál lehet iPhone-hoz jutni. A hangsúlyt elsősorban Európára fektettük, de a 45 országot felölelő mintában akadnak ázsiai és amerikai államok is. A nettó és a helyi adókkal növelt bruttó árakat is összevetettük, ugyanis az adók egyes esetekben – például Magyarországon – elég jelentős mértékben befolyásolják az iPhone árát. Az Egyesült Államokban a területenként változó forgalmi adó miatt két államot, Delaware-t és Illinois-t is beletettük a mintába, hogy átfogóbb képet kaphassunk (előbbiben 0% a sales tax, míg utóbbiban viszonylag magas, 9,6%). Íme:

iPhone árak 2016
16 GB-os iPhone 6s nettó és bruttó ára világszerte.

A diagram minden esetben a hivatalos listaárakat tartalmazza, különböző akciók ezen természetesen elég nagy mértékben módosíthatnak. Például az iSTYLE-ban most akciós az iPhone 6s, ami a 16 GB-os modell esetében nettó 181 024 Ft-os árat jelent, ezzel pedig egyből az olcsósági lista élére ugrunk. Már persze adók nélkül (így alapesetben is 21 helyet javítunk egyébként), mert a 27%-os áfának köszönhetően a bruttó ár így is csak a középmezőny elejére elég. Szerencsére még a nem akciós árakkal sem közelítjük meg Törökországot vagy Brazíliát, ahol igencsak rosszul járnak a vásárlók.

Persze az sem mindegy, hogy az adott árakat milyen jövedelemből kell kifizetnünk. Ezért megnéztük az országokban az egy főre jutó medián nettó jövedelmet is – ez ugyanis árnyaltabb képet mutat a valós helyzetről az átlagjövedelemhez képest. Európában az Eurostat legfrissebb elérhető adatait használtuk, más országokban vegyes forrásokból dolgoztunk. (Sajnos volt olyan is, ahol csak átlagjövedelmet vagy nem hivatalos forrást találtunk, ezeket az országokat csillaggal jelöltük a diagramon.) Íme, ennyi munkanapot kell dolgozni egy 16 GB-os iPhone 6s-ért, ha a medián jövedelmet keressük meg az adott országban:

Hány munkanapot kell dolgozni egy országban egy iPhone-ért, ha a nettó medián jövedelemmel számolunk?
Hány munkanapot kell dolgozni egy országban egy iPhone-ért, ha a nettó medián jövedelemmel számolunk?

A számítás során az iPhone hivatalos bruttó listaárát vetettük össze az adott országban elérhető legfrissebb havi nettó medián (illetve átlag-) jövedelemmel. Ebből számoltuk ki azt, hogy hány munkanapnyi fizetést kell félretennünk a 16 GB-os iPhone 6s modellre. A listában Magyarország a 35. helyen szerepel, ez kicsit jobb, mint az árak szempontjából nézett 37. helyezés. Románia esetében egyébként meglepően alacsony nettó medián jövedelem szerepelt az Eurostat adataiban, ezért Európára vetítve megnéztük a nettó átlagfizetéseket is. Ez alapján így alakult a lista:

Hány munkanapnyi nettó átlagfizetésből vehetünk egy iPhone-t?
Hány munkanapnyi nettó átlagfizetésből vehetünk egy iPhone-t?

Mindent összevetve nincsenek hatalmas különbségek a WebpageFX által tavaly mért adatokhoz képest. Továbbra sem nálunk a legdrágább a világon az iPhone, de a magas ÁFA (illetve az Artisjus-matrica) sajnos hozzájárul ahhoz, hogy a legdrágább harmadban szerepeljünk a listán.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!