imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hol a fenében van a Photos alkalmazás???


Az Apple tavaly júniusban jelentette be, hogy megszűnik az Aperture és az iPhoto alkalmazás, és a helyüket egy teljesen új alkalmazás veszi át, melynek a neve „Photos” lesz. Akkor be is mutattak egy béta verziót, és 2015 elejére ígérték a megjelenést. Na de hol van?

A Photos alkalmazás nyári bemutatóján kiderült, hogy ez az alkalmazás veszi át iPhoto és az Aperture helyét is. Tulajdonképpen egybegyúrják az átlag és a profi felhasználóknak készült két appot egy alkalmazásba, és természetesen beépítik az iCloud Photo Library támogatást is. Bővebben itt írtunk a Photos appról utoljára.

A Photos app bemutatásával és az iCloud Photo könyvtárral megoldjuk, hogy az összes fotónkat tárolhassuk az iCloud-ban, és ezeket a fotókat bárhonnan elérjük. Emiatt nem fejlesztjük többé az Aperture alkalmazást. Amikor jövőre a Photos app megjelenik OS X-re, a felhasználóknak lehetőségük lesz migrálni Aperture-ből a meglévő képeiket a Photos alkalmazásba.

A fenti idézet még júniusi keltezésű, de azóta sincs semmi infónk a Photos appról.

Nemhogy újabb hírek lennének a Photos alkalmazásról, de pár napja teljesen eltűnt az apple.com-ról minden kép, és információ ezzel kapcsolatban, ami pedig nem jó hír. Az Apple 2015 elejére ígérte a Photos alkalmazást, akárcsak az Apple Watch megjelenését is. Azóta Tim Cook elmondta, hogy az Apple Watch áprilisban lesz kapható, de egy szó sem esett a Photos appról.

Ha esetleg lemaradtál volna nyáron a WWDC-ről, most megnézheted a Photos app demóját:

Természetesen az, hogy nem beszélnek az alkalmazásról, és leszedték a képeket az apple.com-ról, még nem jelenti azt, hogy keresztet vethetünk erre az alkalmazásra. Valószínű, hogy nem dobták a kukába a projektet, inkább az lehet az ok, hogy még nem tartanak ott a fejlesztésével, ahol szeretnének. Az utóbbi időben rengeteg kritika érte az Apple-t, hogy a rohamtempójú fejlesztési ciklusok miatt romlik a szoftvereik minősége, talán ezért is tolhatták el a Photos app megjelenését. Ez egyébként nem is lenne nagy baj, csak közben az Aperture, amit napi szinten használok, egyre inkább azt az érzést kelti bennem, mintha egy őskövületet használnék. Egész egyszerűen már egyáltalán nem illik bele a Yosemite letisztult flat designjába.

Aperture
Aperture
Photos
Photos

Időközben az iCloud.com-on elérhető Photos béta egyre több új funkciót tartalmaz, de ennek nem sok köze van az asztali Photos alkalmazáshoz. Pár napja már nagyítani is lehet a képekben, illetve meg is oszthatjuk a képeinket emailben, de a fotók szerkesztésének a problémáját még nem oldja meg, illetve itt egyébként is csak az iPhone-nal készített fotóimat találom meg. Persze beleszinkronizálhatnám az Aperture fotókat is, de ezt még nem mertem megpróbálni több 10 000 fotóval.

Bevallom kicsit csalódott vagyok, mert 12 éve a videós appok mellett pont a fotózás volt az egyik legjelentősebb érv hogy Mac-re váltsak. Az Aperture-t is rengeteget használtam az évek alatt, ezt már nem is fejlesztik többé, emiatt most úgy érzem, hogy az Apple kicsit elhanyagolja a profi, félprofi és hobbi fotósokat.

Nagyon reméljük, hogy legkésőbb a nyáron esedékes WWDC után letölthető lesz az Apple új fotó kezelő alkalmazása, mert fejlesztés hiányában egyre nehezebb lesz boldogulni a jelenlegi megoldásokkal.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!