imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hol töltöd a legtöbb időt?


Valószínűleg te is otthon, a munkahelyeden vagy az iskolában töltöd a legtöbb idődet… és vajon még hol? Nézzük csak meg közelebbről az iOS egyik rejtett funkcióját, ami megmutatja a leggyakoribb helyszíneidet, illetve két olyan alkalmazást, melyek velősen és játékosan vesézik ki az ilyen jellegű információkat.

Milyen gyorsan repül az idő – szoktuk mondani, mikor ráészmélünk, hogy újból eltelt egy év miközben még eggyel több gyertyát fújunk el éppen a szülinapi tortánkon. Nos, ez szorosan összefügg azzal, hogy hol töltjük az időnkent. A helyszínek és az ott eltöltött idő monitorozása talán segít mindezt megérteni. Például gondolkodtál már azon, hogy mennyi időt szoktál relaxiálni a szabadban vagy milyen gyakran veszel részt kulturális programokon?

Ezek az információk rendkívül fontosak lehetnek, ha komolyan veszed az életviteledet, esetleg új szokásokat szeretnél felvenni vagy csak szimplán érdekel, hogy tudat alatt milyen tevékenységekre vágysz a leginkább. Nézzük meg milyen kisegítő lehetőségekkel tudod mindezt megfigyelni!

“Jelentős helyek” követése iPhone-on

Mivel bevett szokás, hogy szinte még az illemhelyiségbe is magunkkal visszük az iPhone-unkat, teljes körű áttekintést kaphatunk a tartózkodás helyeinkről. Először engedélyeznet kell a beállításokban a jelentős helyek követését, ezután pedig megkapod az eredményt. A “Jelentős helyek” funkció egyébként számos más alkalmazásból is gyűjt helyhez kapcsolódó információkat, mint például a Fotók, Térképek vagy a Naptár.

Elég egyszerű, nem?

  • Nyisd meg a Beállításokat, majd kopp a következőkre > Adatvédelem > Helymeghatározás > Rendszerszolg.-ok > Jelentős helyek
  • Azonosítsd magad jelkóddal, illetve Touch ID vagy Face ID segítségével
  • Húzd el a Jelentős helyek melletti csúszkát, ha zöldre vált, jól csináltad
  • A csúszka alatti Előzmények szekcióban egy listát látszhatsz azokról a helyekről, melyeket gyakran látogatsz
  • Koppints az egyikre és nézd meg a térképen. Itt azt is láthatod, hogy például az adott kerületben mely utcákat látogatod a leggyakrabban

Meglepődtél mennyi helyet látogattál már meg a városodban? Azon is eltűnődtél esetleg, hogy mégis mi a fenét csináltál ott annyiszor? Nos, aggodalomra semmi ok, ez a lista ugyanannyira ijesztő, mint izgalmas, mindenestre rendkívül hasznos.

Ha esetleg paráznál az adatvédelmen, nyugi, ezek az adatok egytől egyig titkosítottak, az Apple nem kap hozzáférést ezekhez és Touch ID vagy Face ID segítségével csak te férhetsz hozzájuk. Természetesen arra is van mód, hogy megszabadulj tőlük. Nézzük hogyan.

“Jelentős helyek” eltávolítása iPhone-on

Kétféle módon is megszabadulhatsz a menüben tárolt adatoktól: drasztikus módon törölhetsz mindent egyszerre, vagy tetszőlegesen is kiválaszthatod a törölni kívánt elemeket. Ha csak egy-egy adatot szeretnél törölni, akkor kopp az adott helyszínre, a jobb felső sarokban pedig válaszd ki a Szerkesztést és szimplán töröld őket. Ezzel a módszerrel például az adott kerületen belül az összes látogatott helyet kitörölheted de egyenként is lehetséges.

Természetesen a “Jelenetős helyek” csúszka visszahúzásával az egész funkciót kikapcsolhatod. Azonban ha ezt választod, számolnod kell azzal, hogy néhány fent említett funkció nem fog működni a telefonodon.

Life Cycle: az életed egy kördiagramon

Ez a rendkívül egyszerű alkalmazás az egyik személyes kedvencem az iPhone-omon. Segít az életem fejlődésének megfigyelésében, komoly adatokkal szolgál és mégis rendkívül intuitív kezelőfelülettel rendelkezik. A telepítés és a használati is nagyon egyszerű.

Először is töltsd le, adj neki hozzáférést a helymeghatározáshoz (válaszd ki a mindiget) majd azt, hogy napi vagy heti lebontásban monitorozza az adatokat. A főoldal nézetben megtekintheted az ismert helyszíneket, az ismeretlenekhez pedig megadhatod a helyszínt (még egy listát is felkínál, amiből választhatsz) és a tevékenységet. Ha gondosan választod ki a különböző tevékenységeket, megvizsgálhatod hogy például mennyi idő töltesz a szabadban vagy kulturális eseményeken.

Arra is van lehetőség, hogy jegyzetekkel lásd el a különböző tevékenységeket. A Life Cycle gyorsan megtanulja a kedvenc szokásaidat és tartózkodási helyeidet, ráadásul röpke pár héten belül olyannyira tudatában lesz mindezekkel, hogy szinte nem is kell majd plussz információt bepötyögnöd.

Statisztikai háttere miatt az alkalmazás must-have minden adatfüggőnek. Összehasonlíthatsz napi/heti, havi vagy éves diagramokat is, valamint ABC sorrendben is szemügyre veheted a tevékenységeket és az ott eltöltött időt. Az alkalmazás nagyon okosan működik a háttérben és a fejlesztő szerint kevesebb mint 1%-ot használ az aksiból naponta.

A fizetős verzió online backupot és alvásminőség-elemzést is kínál, évi 2 890 forintba kerül és 30 napos próbaverzióra is van lehetőség.

Arc – mozgáskövetés letisztult designban

Ha egy alternatívát keresnél a Life Cycle alkalmazásra, az Arc tökéletes választás. Az alkamzás mozgáskövetést kínál és sokan a népszerű Mozgás alkalmazás utódjaként tartják számon. Az alkamazás veled együtt mozog, és mindig egyre több funkciót kínál: kalóriák és pulzus monitorozása, a megtett utak időtartámának összehasonlítása és átlagolása, magasságkövetés. Az eredmények tényleg szédítőek, az egyedüli hátrány csak az, hogy elég rendesen fogyasztja az aksit miközben trackel téged.

Te hogyan monitorozod a látogatott helyszíneket és tevékenységeidet?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!