imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Holografikus képalkotáson dolgozhat az Apple


Az Apple folytatja az optikai hullámvezetők és a holografikus képtovábbítás terén folytatott munkáját és kutatásait. Részben nagy valószínűséggel annak érdekében, hogy bekerülhessenek a jövőbeli AR vagy VR headsetek funkciói közé.

Az alap virtuális headset gyakorlatilag egy pár lencse, amit néhány centire helyeznek el a felhasználók szemeitől. Itt alapvetően nincs nagy trükk és viszonylag olcsón megvalósítható technológiáról van szó. Azonban egy csomó buktatót hordoz magában.

A múlt csütörtökön beadott szabadalmi kérelmében az Apple rá is világít arra, milyen hátrányai lehetnek ennek a technológiának, többek közt kiemelve azt, hogy a legtöbb ilyen technológiával működő eszköz csak akkor működik jó, ha két szemmel nézünk bele.

Egy szemmel nagyon sok olyan részlet van, ami nem látható jól, élesen. Arról már nem is beszélve, hogy átlagosan kicsi a kijelző, amit csak sokkal nagyobb és drágább headsettel lehet kompenzálni. Arról már nem is beszélve, hogy minél nagyobb és nehezebb az egész, annál erősebben kell rászorítani az ember fejére.

Az “Optikai Rendszer Kijelzők számára” elnevezésű applikáció új megoldást kínál. Ennek segítségével a hullámvezetők rendszere egy optikai rendszerből egyenest a felhasználó szemébe vezetné a fényt. A hullámvezetők gyakorlatilag így helyettesítenék a kijelzőt, ami eddig a képet vetítette a felhasználó szemébe, ezzel holografikus optikai elemeket létrehozva.

An illustration of how light from the display unit could pass through a waveguide and be bounced towards a user's eyes.

A holografikus elemek pedig elősegíthetik, az olyan kiterjesztett látószög használatát, ami bőven kívül esik az emberi szem határain. Ezzel a vállalat teljesen megreformálhatná az AR és VR headsetekben használt technológiát.

Persze, nem szabad elfelejtenünk, ez csak egy szabadalom, a megvalósítás még bőven várat magára.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!