imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A Home gomb evolúciója


Egy tíz éves hagyomány tört meg az iPhone X bemutatásával: az Apple kiiktatta a jellegzetes Home gombot. Bár a kezdetektől fogva a telefon elengedhetetlen része volt, most azonban vesznie kellett a gesztusvezérlés és az arcfelismerés oltárán. Lássuk, hogyan jutott el a Home gomb feláldozásáig az Apple.

Az már a kezdetektől látszott, hogy az Apple 10 éve is hasonló telefont szeretett volna készíteni, mint amit nemrégiben bemutattak az iPhone X személyében. Egy óriási kijelző, gombok nélkül. Persze, egy évtizede még egészen utópisztikusnak tűnt az ötlet, hogy mindössze egyetlen gomb elég legyen a telefon felébresztéséhez, a visszaléptetéshez, majd később a multi-taskinghoz. Az igazat megvallva, a Home gomb egy tökéletes megoldás volt arra, hogy gondolkodás nélkül oda jussunk, ahova szeretnénk. Hiszen egyetlen gomb kombinációit kellett megjegyezni, míg androidos eszközöknél átlag 3 gomb közt kell kiigazodnia az embernek. Persze azért ez is csak megszokás kérdése.

Aztán az évek múlásával egyre jobban látszott az, hogy iOS-t futtató iPhone nem egy iPod hagyaték, még ha az eredeti koncepció arra is épült. A rendszerben még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség akadt. Szép sorban jöttek a fejlesztések: megjelentek a különböző gesztusok, 2009-ben a hangvezérlés, majd később Siri is képbe került. 2010-ben az iPad megjelenésekor már nem volt ennyire forradalmi a Home gomb használata, hiszen még a később bemutatott és jóval kisebb méretű iPad minin is néha kényelmetlen volt elérni a visszaléptetéshez vagy az alkalmazásváltáshoz a középső gombot.

Azonban 2013-ban a Home gomb új értelmet nyert a Touch ID megjelenésével. Nemcsak védelmet jelentett a felhasználók számára, de számos kényelmi funkció is bevezetére került segítségével: App Store vásárlások, bankolás, majd később az Apple Pay megjelenése is indokoltá tette a biometrikus azonosítást. Az idők során a Touch ID még pontosabb lett, és megjelent a “Hey, Siri” is, később pedig a 3D Touch további lehetőségek felé nyitott. Az iOS 9-ben pedig már bevezetésre került a képernyő bal felső sarkában az utoljára használta alkalmazáshoz visszavezető gomb és megjelent az az osztott képernyős nézet iPaden, ami az iOS 11-gyel idén csak még jobb lett.

Ha úgy vesszük, tavaly az iPhone 7 megérkezésével fizikailag már eltűnt a Home gomb. Csak a jellegzetes kialakítása maradt meg egy érintésérzékeny felülettel, mellyel a Taptic Engine-nek köszönhetően továbbra is úgy használhattuk készülékeink, mintha lenne még Home gombunk. Az ujjlenyomat olvasó az iPhone 7-ben már olyan gyors lett, hogy gyakorlatilag a gomb megnyomását követően máris beléptet a telefon, ennek következtében az iOS 10-ben már a Slide to Unlock is eltűnt. Sokáig nem tudtuk, hogy mi lesz a helyzet az iPhone X-zel, hiszen a Home gomb megszűnésével a kezelőfelület jelentős változáson ment keresztül, és végül a következő megoldást kaptuk:

  • Alulról felfelé húzás a Főképernyőre navigál.
  • Félig lehúzva a Multitasking jön elő.
  • Siri az oldalsó gombbal érhető el.
  • Az Apple Pay ugyanerre a gombra került.
  • Touch ID nincs többé, helyette bevezetésre került viszont az arcfelismerés a Face ID segítségével.
  • A kijelzőt pedig egy koppintással is felébreszthetjük, ehhez szintén nem kell már gomb.

Nos, hogy jó döntés volt-e a Home gomb teljes leradírozása, az majd elválik, egyelőre nehéz lenne ítéletet mondani felette. Az jól látszik, hogy sok minden feleslegessé vált, a ritkábban használt funkciók pedig máshová kerültek. Annyi biztos, hogy kell majd egy kis idő, mire az ős iPhone-osok agya átáll az új kezelésre. Nekem például a Főképernyőre való visszaugrás nagyon rémisztőnek tűnik, de nem kizárt, hogy 2 perc alatt megszokható dologról van szó. Lehet azonban, hogy még sincs minden veszve. Ming-Chi Kuo, a KGI hihetetlen pontossággal jósló elemzője éppen a napokban szellőztette meg, hogy a Home gomb és Touch ID további sorsa igencsak függhet a Face ID fogadtatásától.

iPad

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!