imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

HomeKit bejelentés

HomeKit: Az Apple egységesíti az okos otthont


Az Apple bemutatta a HomeKit keretrendszert, ami végre egységesíti az otthoni smart eszközök működését.

A hétfő esti WWDC megnyitón az Apple bemutatta a Mac OS X és az iOS új verzióját, majd rátért a fejlesztői eszközökre és bemutatta többek között a HomeKit keretrendszert. Ennek segítségével az otthoni kiegészítők gyártói közös rendszerbe integrálhatják termékeiket, ezzel megkönnyítve a fejlesztést és a felhasználást egyszerre.

Az elmúlt néhány évben sorra jelentek meg az olyan úttörőnek számító smart otthoni kiegészítők, mint a kulcs nélküli ajtózár, a telefonról vezérelhető garázsajtó, vagy a hazánkban is kapható Philips Hue lámpák. Jelenleg ezeket az eszközöket a gyártó egyéni elképzelései szerint, saját alkalmazásaikon keresztül használhatjuk iPhone-ról, és a vezérléshez szükséges kapcsolat szabványai is eltérőek. Ezen a kuszaságon kíván az Apple változtatni saját keretrendszerével.

Képernyőfotó 2014-06-04 - 19.04.19

A HomeKit működésének egyes részletei még nem nyilvánosak, a fejlesztői dokumentációból azonban így is sok minden kiderül. A rendszerhez fejlesztett kiegészítők képesek lesznek a HomeKiten keresztül egymással is kommunikálni, és közös adatokból dolgoznak majd. Így az otthonunkban található készülékeket egyszerűen adhatjuk hozzá a rendszerhez, és egy újabb kiegészítő beszerzése után sem kell ismételt beállításokat eszközölnünk.

Otthonunk felépítését maga a HomeKit fogja tárolni. Rögzíthetünk egy vagy több házat, azon belül pedig szobákat adhatunk meg, amiket opcionálisan zónákba rendezhetünk. Így például egy otthon állhat a garázsból, a házból, azon belül előszobából, nappaliból, hálóból és konyhából. Adja magát, hogy az emeleti helyiségeknek egy külön zónát alakítsunk ki.

HomeKit_illustration

Okos kiegészítőinket nem csak kézzel vezérelhetjük: a gyakori helyzetekre átfogó programokat hozhatunk létre. Így lefekvés előtt egyetlen érintéssel bezárhatjuk az összes ajtót, leolthatjuk a villanyokat és kikapcsolhatjuk a TV-t. A közeljövőben ehhez hasonló egyszerűséggel állíthatjuk be az ablakainkat, hogy automatikusan becsukódjanak, ha elered az eső, majd, ha már tiszta a levegő, nyíljanak ki újra.

A HomeKit előnyei közé tartozik a Siri-integráció is. Ennek segítségével az egyes funkciókat hangvezérléssel is el lehet majd érni, ami eddig nagy hiányossága volt a legtöbb otthoni kiegészítőnek. Sajnos itt meg kell jegyezni, hogy Siri egyelőre nem ért magyarul, úgyhogy vélhetően csak idegennyelven tudjuk majd hangvezérelni otthonunkat.

Az új keretrendszer bevezetése nem csak a felhasználók életét teszi könnyebbé, a fejlesztőknek is nagy segítség, hogy nem kell mindent önállóan fejleszteni. Szinte biztosra lehet venni, hogy minden neves gyártó részt vesz majd a HomeKit rendszer bővítésében, épp úgy, ahogy az App Store is a mai napig vonzza a szoftverfejlesztőket. A kezdetben bevont partnerek névsorában megtalálhatóak az iSTYLE üzletekben is kapható Withings, Netatmo, és Philips Hue termékek gyártói is.

HomeKit_partners
Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!