imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Hosszabb üzemidő az iOS 12-vel!


Állandóan harcolnod kell a telefonod üzemidejével? Nos, nem vagy egyedül. Mivel valószínűleg már mindannyian voltunk abban a bizonyos cipőben, írtunk egy listát azokról a tippekről, amik segíthetnek meghosszabbítani az üzemidőt.

Az iOS 12 található akkumulátor funkciók egy része az előző operációs rendszer továbbfejlesztett verziói, míg a többi teljesen új. Bár ezek a hatékonyságot növelő finomhangolások szintén elősegítik a hosszabb üzemidőt, nem árt ha néhány beállítást te is megteszel manuálisan.

1. Monitorozd az akkumulátor használatot

Az iOS 12-ben található egy frissített akkumulátor használatot jelző panel, ahol részletesek diagramokat találsz az adataidról. Tökéletesen illusztrálják mennyit fogyaszt az iPhone vagy az iPad aksid (az elmúlt 24 órában, 2 napban vagy 10 napban is). A rendkívül hasznos diagramot a Beállításokban, az Akkumulátor menüre koppintva érheted el.

Na de mi a legfontosabb információ amit itt kaphatsz? Például az alkalmazások listája, amiket használsz és az, hogy ezek mennyi aksit fogyasztanak. Általában a játékok és a videók a bűnösök.

2. Fogadd meg az Apple tanácsait

A beállítások menüben az Alacsony töltöttségű mód alatt megtalálható Betekintések fülön számos Apple által felajánlott tippet találhatsz, például az Automatikus fényerőre vonatkozóan. Hidd el, tényleg érdemes hallgatni rájuk…

3. Válts alacsony töltöttségű módra

Valószínűleg ez a legnyilvánvalóbb lépés, de pont emiatt hanyagolják el annyian. Ha a töltöttségi szint bármikor 20% alá esik, az Alacsony töltöttségi módot jelző ablak megjelenik a képernyőn. Biztos már te is jól tudod, hogy bekapcsolásnál az aksit jelző ikon sárgára vált, ha pedig kikapcsolod marad a piros. Tapasztalatom szerint a legnagyobb különbség a két mód között, mindig az a halaszthatatlan e-mail amire elfelejtek válaszolni ha bekapcsolva hagyom az előbbit.

  • Menj a Beállításokba, és kapcsold be az Alacsony töltöttségű módot.

A beállítás után a készüléked üzemideje sokkal tovább tart majd, mint egy egyszeri töltés esetében. Ez nyilvánvalóan sok problémára megoldást fog nyújtani, amikről lent is szót ejtünk majd.

4. Tiltsd le az alkalmazások frissítését a háttérben és a helymeghatározást

Néhány alkalmazás úgy van konfigurálva, hogy automatikusan fusson a háttérben. Az emögött rejlő ok igazán egyszerű: ha bármikor megnyitod őket, mindig naprakészen állnak előtted. Viszont az ilyen jellegű háttérfrissítés nem tesz túl jót az üzemidőnek. Szóval azt ajánljuk, hogy menj végig az alkalmazások listáján és válaszd ki a legfontosabbakat. Sajnálatos módon ez mindegyik alkalmazásnál automatikusan be lesz kapcsolva, ha még nem változtattál rajta.

Az alkalmazások egy másik csoportja pedig helymeghatározást kér, viszont elég nagy áron: ezek is leszívják az aksidat. Szerencsére ezzel a két módszerrel változtathatsz a helyzeten:

  • A háttérben futó alkalmazás frissítések beállításánál beállíthatod a helymeghatározást minden alkalmazásnál.
  • Vagy menj a Beállításokba > Adatvédelem > Helymeghatározás. Itt is letilthatod a helymeghatározást a tetszőleges appoknál.

Minden alkalmazásnál választhatsz a Soha, Használatkor és a Mindig opciók közül.

Pro tipp: a mobil adatforgalom használatát is kikapcsolhatod a különböző alkalmazásoknál.

5. Optimalizáld az új adatok begyűjtését

Mindig naprakész akarsz lenni, ezért beállítottad az új adatok begyűjtése funkciót az e-mail fiók hozzáadásakor? Ha a gyakoriságon változtatnál, valószínűleg hosszabb időt szeretnél elérni (mondjuk óránkénti felbontásban) vagy már alapból kiválasztottad a Kézzel opciót. Az Automatikusan opció azt jelenti, hogy a telefonod csak akkor tölt le adatot a háttérben ha töltőre csatalkoztattad.

Ennek mértékét itt tudod beállítani: Beállítások > Jelszavak és fiókok > Új adatok begyűjtése.

6. Vedd le a fényerőt

A képernyő beállítások is nagy mértékben befolyásolják az üzemidőt. Ha magas a fényerőd, hosszú automatikus zárolási időt állítottál be és túl sok értesítést kapsz, ne lepődj meg, ha merül az aksid.

  • Húzd le a Vezérlőközpontot és húzd le a fényerőt.

Ugye milyen egyszerű?

  • Vagy menj a Beállítások, Kijelző és fényerő menübe és koppints az Automatikus zárolás opcióra.

Itt tetszőlegesen beállíthatod a mértéket.

  • Húzd el bármelyik értesítésedet balra, kopp a Kezelésre, majd a Csendes megjelenítés menüre.

Ezzel a beállítással minden értesítés az Értesítési központban fog landolni.

7. Állj át a sötét oldalra

Na, most hogy megszabadultunk a fényerőtől, ideje betartani a sötét szabályt is. A Dark mode nem csak jól néz ki, de energiát is spórolsz vele. Az iOS készülékek OLED kijelzői sötétebb pixeleket jelenítenek meg és sokkal kevesebbet fogyasztanak.

Ezt a módot az adott alkalmazás beállításainál tudod bekapcsolni. Viszont a legtöbb alkalmazásnak nincs külön sötét módja. Szerencsére erre találták ki az Intelligens invertálást az iOS 12-ben. A színinvertálási skálának hála sötét módot idézhetsz elő a telefonodon.

  • Menj a Beállításokba, majd Általános fülön válaszd ki a Kisegítő lehetőségeket, ezután a Kijelzőbeállításokat, a Színinvertálást, végezetül pedig húzd el a csúszkát az Intelligens invertálás mellett.

8. Kapcsold be a repülő módot

A metrón mindenki szeret telefonálni, a vonatokról nem is beszélve. Viszont a térerő nem mindig kegyes a hosszú utak során. Előfordul, hogy egymás után ötször szakad meg az adott hívás, de te újra és újra megpróbálod. Hát ne tedd! A legjobb, ha bekapcsolod a repülő módot amíg a kritikus helyeken tartózkodsz.

Ez ugyanúgy vonatkozik a Wi-Fi-asszisztens opcióra is. Az opció bekapcsolásával ugyanis a telefonod a mobiladat-hálózatot használja, ha a Wi-Fi kapcsolat minősége nem megfelelő.

  • Menj a Beállításokba, kopp a Mobilhálózatra, majd görgess le a Wi-Fi-asszisztens menüig és húzd vissza a csúszkát.

9. Tiltsd le a mozgást és a Hey Sirit

Az iOS 12 elég sok menő vizuális effektet felvonultatott, de ahogy mindig, ezt is az üzemidőd bánja. Ha úgy gondolod tudsz élni nélkülük, akkor kapcsold ki őket és kedvezz az üzemidőnek.

  • Menj a Beállításokba > Általános > Kisegítő lehetőségek > Mozgás csökkentése, majd kapcsold be a csúszkát.

Ugyanez vonatkozik a Dinamikus hátterekre is, amik ugye animáltan működnek a háttérben, miközben aljas módon lemerítik a telefonodat.

Imádjuk Sirit, de tényleg valóra kell váltania minden álmodat 0-24-ben? Leginkább arról beszélünk, amikor teljesen véletlenül kapcsolod be.

  • Menj a Beállításokba, kopp a Siri és keresésre, majd húzd vissza a csúszkát a Hey Sirinél.

10. Tiltsd le az iCloudot

Az iCloud tényleg szuper kis platform – főleg ha egynél több iOS készülékkel rendelkezel és van mit megosztani köztük. Viszont ha csak egy iOS készülékkel van dolgod, le is tilthatod a funkciót, mivel állandóan próbálkozik feltölteni az adataidat a felhőbe és észrevételnül szívja le ezzel az aksidat.

Na és persze a legfontosabb tipp az összes iOS felhasználónak: legyen mindig naprakész és biztonságos a rendszered.

Próbáld ki a tippeket és írd meg nekünk kommentben az eredményt!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!