imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Hours: csodaszép időnyilvántartó alkalmazás


A mai nap folyamán jelent meg a Tappity új alkalmazása, mely arra hivatott, hogy többek között szabadúszók, ügyvédek, tanácsadók, egyszóval olyanok tudják pontosan követni, milyen feladattal mennyi időt töltenek, akik időalapon számláznak a munkájuk után. A kommentek alapján egész sok iOS-fejlesztő olvas minket, gondoltam néhányuknak hasznos lehet az app, szóval letöltöttem kipróbálni.

Az alkalmazás kezelőfelülete szerintem nagyon szép és letisztult. Persze ez nem meglepő, a Hours appot fejlesztő Tappity 2011-ben már nyert egyszer egy Apple Design Awards díjat a Languages nevű alkalmazásukkal. A Hours ötlete saját állításuk szerint onnan jött, hogy ők is emberek, sokszor elfelejtették elindítani és megállítani az órát a saját munkájuk során, kipróbáltak több alkalmazást is, de annyira nem jött be egyik sem, hogy maradtak a papír és toll vagy az Excel használatánál.

Úgyhogy megpróbáltak házon belül megoldást találni a problémájukra, végül három év után kiadták az alkalmazást a nagyközönség számára is. Ez lett egyébként a cég első üzleti alkalmazása. A Tapity egyébként egy háromfős családi vállalkozás, két testvér, Jeremy és Josh Olson, valamint apjuk Todd alapította. A fejlesztéshez segítségül hívták a Five Pack Creative csapatát is.

Hours

Amikor megnyitjuk az alkalmazást, először a főképernyőre kerülünk. Itt a bal felső sarokban található naptárikonnal egy havi nézetet csalogathatunk elő, ahol megnézhetjük, melyik napokra vannak elkönyvelt munkaóráink, illetve navigálhatunk a hónap napjai között a részletes információkhoz. A másik oldalon lévő fogaskerékkel a beállításokat érhetjük el (például, hogy milyen időegységek alapján kerekítse az app a perceket), továbbá kimutatásokat nézhetünk meg és emlékeztetőket tudunk beállítani.

Még a főképernyőn járva a felső sávban egy idővonalat találunk, ahol az adott napon elvégzett munkáink láthatók. Ha rákoppintunk, akkor szerkeszthetjük a könyvelt értékeket. Ez alatt vannak a projektek, amiket a lenti plusz gombbal vehetünk fel. Színekkel kódolhatjuk őket, megadhatjuk ki az ügyfél, illetve feladatokra is bonthatjuk a munkát. Ha már vannak projektjeink, akkor az azok melletti óra ikonnal indíthatjuk el és állíthatjuk le a számlálót, itt látszik az is, éppen mennyit foglalkoztunk az adott feladattal. Ha közben egy másik projektre koppintunk, a számláló megáll, és elindul a másik projekten. A bal oldalon pedig az adott projekttel eltöltött összes időt láthatjuk.

A Hours appban tehát gyakorlatilag egyetlen érintéssel indíthatjuk a stoppert és váltogathatunk a különböző munkafeladatok között. Jegyzeteket is fűzhetünk a bejegyzéseinkhez, illetve utólag megadhatjuk, ha például ebéd- vagy kávészünetet tartottunk a feladat elvégzése közben. A különböző jelentéseket PDF és CSV formátumban exportálhatjuk is az alkalmazásból e-mailben, ha például más szoftverekkel akarunk adatokat kinyerni belőlük. Ha pedig a számlázáshoz különböző időegységeket használunk azokat is meg tudjuk adni az appban: 5, 6, 12, 15, 30 és 60 perces egységekkel dolgozhatunk.

Hours

A Hours egyelőre csak iPhone-ra érhető el, de a Tappity a későbbiekben tervezi a webes, androidos, Maces és iPades verzió kiadását is. A még távlatibb tervek között pedig az is szerepel, hogy esetleg képes legyen a szoftver okosórákkal szinkronizálni és kommunikálni, így még könnyebben lehetne elindítani és megállítani az időmérést.

A praktikus funkciók mellett ami igazán tetszett, az a Hours letisztult és igényes kezelőfelülete, a szép dizájn. A fizikát utánzó animációk nem túl hivalkodóak, de nagyon látványosak és jól kitaláltak, ráadásul cuki hangeffektek is párosulnak hozzájuk (ez utóbbiak igény szerint kikapcsolhatók). Egyébként ezekhez az animációkhoz Facebook Pop frameworkjét használták fel a fejlesztők.

Mindez szép is jó, de a végére elérkeztünk a Hours egyetlen „hibájához”: az árhoz. Nem olcsó. Most a megjelenés alkalmából 50% kedvezménnyel vásárolhatjuk meg, így kerül 4,49 euróba – hogy meddig, az számomra nem derült ki. Szóval ha megtetszett, és úgy érzed tudod használni, szerintem érdemes minél előbb lecsapni rá.

Hours letöltése az App Store-ból (4,49 €)

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!