imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Hová tűnt a Dashboard?


Az Apple az új macOS Catalina renszerben nemcsak az iTunes-t (nyírta ki) bontotta szét több alkalmazásra, hanem az egészen rég óta jelenlévő Dashboardot is úgy tűnik végleg megszűntette. Az anyag nem vész el csak átalakul elve alapján, a jelenleg itt elérhető widgetek egy része azonban tovább él.

Jőjjön egy kis Dashboard történelem… Az appot lassan 14 éve vezették be, Macen 2005-ben az OS X 10.4 Tigerrel mutatkozott be és utoljára 2011-ben, az OS X 10.7 Lion updattel frissítették. Igen, ez az applikáció közel 8 éve érintetlen. A vállalat ezzel az opcióval vezette be a widgeteket az ökoszisztémába.

Image result for dashboard macos catalina

Népszerűségét leginkább a Sticky Notes (magyarul Ragacsok – what???) alkalmazásnak köszönhette, de számtalan más hasznos app is kitűzhető volt rá. Úttörő szkeuomorf designja később az iOS rendszerekben is visszaköszönt, mígnem 2013-ban, az iOS 7-tel ott megkapta az újabb flat designt.

Szívhezszóló nekrológot nem tudok írni, mert töredelmesen be kell vallanom, hogy bár iPhone-on használok widgeteket, Macen sosem jutott eszembe. A Mission Controllal együtt valahogy mostohagyerekek (voltak) számomra, így hiába próbálnám az egekig magasztalni a funkciót és krokodilkönnyeket sírni utána.

Másoknak viszont igenis hiányzik, az Appleosophy fejlesztői kiszúrták az űrt a developer bétában. Egy ügyes Terminál trükkel megpróbálták élterehívni az alkalmazást, de csak egy blank alkalmazás sikerült visszvarázsolni a Mission Control részbe, csak úgy, mint az iTunes esetében.

Ebből alapjáraton következtethetünk arra, hogy az Apple nem csak elfelejtette integrálni a megoldást az új OS-be, és az elkövetkezendő béták során sanszos, hogy nem tér vissza.

Na, de mi lesz akkor a widgetekkel? Az egyik kézenfekvő megoldás, hogy azok, amelyek eddig nem léteztek külön alkalmazásként, mint pl. a már fent említett Sticky Notes, most saját appot kapnak, ahogy azt egyik kedvenc kódfejtőnk, Steven Troughton-Smith alábbi tweetje is mutatja:

A többi widget pedig beépülhet a Notification Centerbe (Értesítési központ), ami már ígyis bőven multifunkciós feladatokat lát el és nem csodálkoznánk, ha lassan az iOS mintájára egy Control Center (Vezérlő központ) párral is kiegészülne. Jelenleg már jócskán mixeltek a Notification Center feladatkörei, ahol a Today fül eléggé hajaz az iOS-ben már bevezetett widgetek lokációjára.

Te használsz jelenleg bármilyen widgetet? Hiányozni fog a funkció?

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!